• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Grupa wsparcia automatycznych skrzyń biegów

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański

szyman133

Początkujący
Punktów
1
Witam. Wie ktoś może jaka jest różnica między sterownikami w skrzyni DQ200? Chodzi mi o sterowniki z numerami 0AM927769K oraz 0AM927769D
I może ktoś wie czy są one zamienne?

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Nie ma ktoś na zbyciu panewek do 6hp19 z brązu??

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Części do mechatroniki DQ200 7 bieg suche sprzęgła z grudziądza polecacie ? Czy unikać. Cenowo jest u nich dużo taniej za ich zestawy naprawcze.

oxidized

Nowy
Punktów
0
Witam, trochę się naszukałem i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na problem, który występuje akurat u mnie... Proszę o pomoc w nakierowaniu na ewentualnego winowajcę. Passerati B5 FL 1.8T ze skrzynią 5HP19, problem ten występuje odkąd go mam, czyli od 2017 roku, mianowicie, tylko i wyłącznie w trybie ręcznej zmiany biegów przy hamowaniu silnikiem, już przy bardzo niskiej prędkości kiedy bez hamowania zrzuca z 2 na 1 następuje bardzo twarda zmiana biegu, tak jakby zazębić od razu tryby "bez sprzęgła", im auto jest bardziej obciążone i im bardziej jest z górki tym efekt jest silniejszy, raz to miałem wrażenie jakbym wjechał w ścianę... mega szok, bo nie spodziewał się człowiek tak mocnego uderzenia. Problem ten nie występuje kiedy obroty są wyższe i w tym momencie ręcznie zmienię bieg z 2 na 1. Drugi problem to zmiana z 2 na 3, kiedy przyspieszam i zatrzymam się na jakichś obrotach z dalej wciśniętym pedałem gazu, a następnie ręcznie zmienię na 3 to wtedy rozłącza całkowicie 2 bieg, robi się luz/neutral, obroty rosną gdzieś o 400 w górę i sztywno się trzymają mimo, że ruszasz gaz góra dół, a następnie wbita zostaje twardo 3 z szarpnięciem (no bo jakoś się musi ta siła rozpędzonego koła zamachowego wytracić), ale kiedy zmienię ręcznie na 3 z rosnącymi obrotami to proces przebiega prawidłowo, tak samo kiedy zmianę wykonam przy odpuszczonym gazie. Po latach się trochę wycwaniłem i po prostu jakoś płynnie jeżdżę na sposób w trybie ręcznym, ale powoli nabieram ochoty na naprawę tego, tylko jak tu trafić co to skoro w trybie normalnym D nic sie nie dzieje. Sam wykonuję wszelakie naprawy, mam garaż z kanałem i rug-cugiem, raz już kiedyś z 10 lat temu wyciągałem i naprawiłem automata AD4 "Volkswagenowskiego" w Renault Clio z internetową pomocą na elektro.... Pana Romualda-f, który tu, na forum się również cały czas wypowiada, wspominam o tym, bo liczę na Pana wypowiedź. Kiedy kupiłem samochód wymieniłem statycznie olej w skrzyni, był czarny, pojeździłem kilkaset kilometrów i wymieniłem ponownie statycznie, ale już z filtrem w misce, na dnie i magnesach było wtedy bardzo dużo szlamu z tarczek, drugi raz i ponownie statycznie wymieniałem olej w 2022 roku, wtedy już wszystko było czystsze. Trochę sie rozpisałem, ostatnie pytanie, dla mnie tryb normalny "D" zmienia biegi na zbyt niskich obrotach, jest zbyt "eko" i na zbyt niskich też zrzuca... nie lubię jazdy emeryta, a ta skrzynia jest dodatkowo wolna i dlatego używam trybu ręcznego, czy jest możliwość przeprogramowania skrzyni biegów i przesunięcia "shift-pointów"? Auto jest po programie silnika i na hamowni wyrzuciło 180 KM i 310 Nm, najbardzie zadowolony jestem z tych Nm (50% więcej). Przywiązuję się do aut, muszę je naprawiać, bo jest zbyt ładne i w rzadkim kolorze ;) pozdro i nie strzelajcie za A4.

Załączniki

• 20240806_231525.jpg
    20240806_231525.jpg
    3,5 MB · Wyświetleń: 15

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
Mam problem z AL4 w C4. gdy temp ATF osiągnie ponad 90stC potrafi wyrzucić p0730 i tryb awaryjny. Gaszę silnik, odpalam i jadę dalej znowu jakiś czas i powtórka z rozrywki. Zdarza się, że przy zatrzymaniu się nie zredukuje do 1 tylko do 2 lub zostaje na 3 po czym nagle wrzuca 1. Miał ktoś podobny przypadek?

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
W obu przypadkach powyżej nie da się jednoznacznie wskazać przyczyny. Dziękuję do widziania. Uwielbiam elaboraty, bo ktoś myśli, że magicznie wskaże się która śrubka pokręcić.
W passacie prawdobodobniie sterownik uszkodzony (lub nie właściwy założony) a w dp0 skrzynia się poprostu ślizga „niewłaściwe przełożenie” (wg Google) z może powodu że jest zjarana, a możne panewka tylnego dekla jest wyrobiona i pierścionki nie trzymają ciśnienia po nagrzaniu.

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
W obu przypadkach powyżej nie da się jednoznacznie wskazać przyczyny. Dziękuję do widziania. Uwielbiam elaboraty, bo ktoś myśli, że magicznie wskaże się która śrubka pokręcić.
W passacie prawdobodobniie sterownik uszkodzony (lub nie właściwy założony) a w dp0 skrzynia się poprostu ślizga „niewłaściwe przełożenie” (wg Google) z może powodu że jest zjarana, a możne panewka tylnego dekla jest wyrobiona i pierścionki nie trzymają ciśnienia po nagrzaniu.
Nie chodziło mi o to żeby mi wskazać, którą śrubką pokręcić. Bardziej o to, że usunięcie DTC usuwa usterkę na chwilę mimo rozgrzanej skrzyni. I tu chciałem uzyskać wskazówkę od kogoś kto może miał podobną usterkę czy szukać w mechanice czy elektronice.

Auto po wymianie sterowania hydraulicznego na nowe jeździ. Pokonało ponad 100km bez usterki.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Te sterowniki poza elektrozaworami pwm praktycznie się nie psują, ale dobrze że się udało

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
i tu wchodzi na mysl stara mysl szkoleniowa , jesli szczelne , i ma medium w postaci oleju , to hydraulicznie bedzie dzialac. pozostaje elektryka - elektrozawory , ktore w momencie kiedy dostaja prad , dzialaja jak magnes , i przyciaga to czego nie lubimy - opilki.

iglica elektrozawory przyciera sie , zacina itp itd , robi zwarcie i sa bledy,.

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
jasne, dlatego mój post nie był po to żeby mi pokazać lub zdiagnozować usterkę przez internet tylko podpowiedzieć coś w stylu "słuchaj przerobiłem tych skrzyń x i nigdy nie było problemu z TCU więc zajrzyj do skrzyni."

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Mi bardziej chodziło o felieton poprzednika. Przerobiłem tych skrzyń x i błąd przełożenia to mogło być wszystko przy czym sterownik najmniej prawdopodobny

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Bydgoszcz
Cześć wszystkim, mam taki temat, dq200, auto po dzwonie, brzebieg 5000 km, 2023r.
Uderzone w skrzynie lekko, dostał prosto w pompę oleju, wymieniłem pompę razem z mechatronika, sterownik założyłem stary, pali się błąd pierwszego biegu i tryb awaryjny, ciśnienia w normie. Próbowałem zmontować z dwóch jedną i jak założyłem to na obudowę która była w aucie to było za niskie ciśnienie, podejrzewam ze gdzieś jest pęknięta po dzwonie. Nastaw podstawowych nie robi, pewnie z ww powodu, błąd zapala od razu po odpaleniu, wybieraki odpowietrzone, olej w normie, ciśnienie w normie, czujniki czyste. Jakieś podpowiedzi? Dodam że wymieniona mechatronika jest trochę starsza niż ta z auta.

Załączniki

• IMG_4280.jpeg
    IMG_4280.jpeg
    4,2 MB · Wyświetleń: 21
  • IMG_4279.jpeg
    IMG_4279.jpeg
    4,2 MB · Wyświetleń: 21

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
cisnienie w odgalezieniu przekladni 1 rzeczywiste 0 bar -a powinno byc ?

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
234
Miasto
Xxx
1733775975635.png

Witam, czy ciężko się dostać do oringu 9 i 18? Potrzebne są jakieś poważniejsze narzędzia ? Mam wrażenie że ucieka którymś olej :) BMW E60 6hp26

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Bydgoszcz
Wyświetl załącznik 55170

Witam, czy ciężko się dostać do oringu 9 i 18? Potrzebne są jakieś poważniejsze narzędzia ? Mam wrażenie że ucieka którymś olej :) BMW E60 6hp26
Chyba trzeba wyjąć płytę sterująca bo jest połączona z pompą oleju plastikowym łącznikiem.

W piątej minucie widać jak pan go demontuje.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
94
Cześć Pany.
Range Rover Evoque 2.0d 2013r.
Skrzynia Aisin.
Na 99% uszkodzone połączenie wielowypust skrzynia biegów - skrzynia kątowa.
W aucie stracił się napęd tył. Haldex również złom.
Słychać strzelanie zarówno ze skrzyni kątowej jak i w okolicy haldexu.
Pytanie : ciężki demontaż skrzyni biegów? Wychodzi sama czy z silnikiem.
Robi ktoś naprawy okolice kraków śląsk?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Panowie od skrzyni mam pytanie, dziś wymieniłem olej w skrzyni 722.6 produkcji bodajże Mercedesa, to siedzi w chryslerze 300M 2005r tam jest gniazdo, które też miałem wymienić ale tego nie uczyniłem bo śrubka która je trzyma kręciła się ale się nie wykręcała, domyślam się że jest wstawka gwintowana siedząca w plastiku i się obruszała?
IMG_20241212_183548.jpg IMG_20241212_183555.jpg

Do góry Bottom