• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Grupa wsparcia automatycznych skrzyń biegów

kptDoopa

Początkujący
Punktów
4
Trochę zejdę tym postem z tematu przewodniego tego wątku: Ja myślę, że to mój pech do elektroniki i elektryki po prostu, niezależnie od marki go mam :D Przed volvo miałem citroena c5. Tam dopiero były cyrki. Zapalał się błąd abs i esp, jakiś błąd sterownika silnika i informacja o wodzie w filtrze diesla, mimo że to była benzyna (tak dosłownie było napisane, water in diesel filter). Gasły mi wtedy zegary. Bywało, że nie mogłem po tym zgasić silnika - zapłon był wyłączony, miałem kluczyk poza stacyjką a silnik jeszcze pracował 15-20 sekund. Po takiej akcji był problem z odpaleniem. Po przekręceniu zapłonu coś cykało, a rozrusznik nawet nie drgnął. Musiałem wyłączać zapłon, otworzyć drzwi kierowcy, zamknąć drzwi kierowcy (ale nie trzaskać, czy coś, wystarczyło normalnie otworzyć i zamknąć) i dopiero wtedy silnik łaskawie odpalał. Nawet wtedy specjalnie kupiłem na aliexpres interfejs do diagnostyki citroenów/peugotów. I co pokazywał? Błąd czujnika kąta skrętu kierownicy. Profesjonalny czytnik diagnostyczny pokazywał to samo. Wymiana i kalibracja czujnika nic nie zmieniła, zmieniałem BSI czy tam BSM, bo tak mi poradzono, nic to nie dało. Dopiero po wielu miesiącach na jednym z forów o citroenach jeden gość mi napisał, żeby się przyjrzeć głównej wtyczce zasilania pompy hydraulicznego zawieszenia - okazało się, że co parę tygodni wystarczyło nią poruszać i był spokój na jakiś czas.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Wczoraj przyjechał Volvo na reklamacje bo się błąd skrzyni zapalił. Jak zgasił pod warsztatem to już nawet nie odpalił. Coś z prądem bo zegary działają losowo.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Nie kupuje się Volvo, Citroen, Renault czy fordów tylko audi i po problemie

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
149
Chodziło mi o to że Volvo jest bardziej skomplikowane, takie awarie to 1/1000 w tej marce. Osobiście stronie od grupy VAG.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
Orientuje się ktoś czy skrzynia ag4 z Passata b5 oznaczenie EPT jest zamienna z czymś innym?

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Witam
Panowie trafil do mnie a4 b9 z s tronic 2wd 0CK na wymiane oleju, swiezy zakup, 207k przebiegu nigdy nie wymieniany, przeciagał na 1, generalnie miał zwłoke przy ruszaniu, stuki, urwana poduszka silnika. Zrzucilem mechatronike, wymieniłem filtry i uszczelki. Zalaliśmy olej, odpalony zagrzał sie do 40c, wrzucam drive i jeb wywalilo błąd biegu wstecznego,
po podpieciu kompjutera bledy
P2832 Nastawnik biegu 1 niewiarygodny sygnał
p2831 Nastawnik biegu 1 elektryczna usterka
p0718 Czujnik 1 wejsciowej predkosci obrotowej, przerwa
p2768 czujnik 2 wejsciowej predkosci obrotowej, przerwa

Pytanie, ujebałem wiązkę czy sie psuja? Kilka razy juz wymianiełm tu zestaw filtrów i nie było nigdy problemu.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Mogłeś wbić śrubokręt w wiązkę pozycjonera przesuwnek jak wypinałeś małą kostkę na kablu :)

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Wiesz co, przyj żalem die dokładnie i możesz mieć racje kurde, widać chyba delikatny sznit na taśmie , co teraz ?

Do góry Bottom