• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Grupa wsparcia automatycznych skrzyń biegów

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Panowie, Aisin 8b BMW - warte to coś? Członek rodziny szuka X1 w automacie i się zastanawiam czy ta skrzynia to nie jakaś wtopa.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Trosze się pokazuje w naprawie. Zależy do czego porównać jak na dzisiejsze czasy normalnie konwerter słabo wykonany W bmw lepiej żeby silnik postawiony wzdłuż i 8hp zf

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
336
Miasto
Rakszawa
Panowie, Aisin 8b BMW - warte to coś? Członek rodziny szuka X1 w automacie i się zastanawiam czy ta skrzynia to nie jakaś wtopa.
Ja jako absolwent akademii chłopskiego rozumu kieruję się taką zasadą, że każdy automat prędzej czy później się spi€rdoli i to jest po prostu cena, jaką się płaci za to, że biegi same się zmieniają i albo się bierze to na klatę, albo kupuje auto w manualu i korzysta również z lewej nogi.
Tak, wiem, odpowiedź à la Heniu, ale raczej trzeba się z tym przeprosić, że czasy czterobiegowych hydrokinetyków, którym wystarczały wymiana oleju raz na jednego właściciela bezpowrotnie minęły.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Ja jako absolwent akademii chłopskiego rozumu kieruję się taką zasadą, że każdy automat prędzej czy później się spi€rdoli i to jest po prostu cena, jaką się płaci za to, że biegi same się zmieniają i albo się bierze to na klatę, albo kupuje auto w manualu i korzysta również z lewej nogi.
Tak, wiem, odpowiedź à la Heniu, ale raczej trzeba się z tym przeprosić, że czasy czterobiegowych hydrokinetyków, którym wystarczały wymiana oleju raz na jednego właściciela bezpowrotnie minęły.
Takie czasy nastały że skrzynia może nie wytrzymać do pierwszej wymiany oleju:) i to dotyczy manuali i automatów, ja jak narazie jestem pod wrażeniem 5hp19, 280 kilka tysięcy kilometrów i idzie jak burza, manual też się psuje i zużywa

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
336
Miasto
Rakszawa
Ale to już dużo zależy od szofera, ile manual wytrzyma. W PKS-ie pamiętam agenta, któremu wystarczyła godzina jazdy w korkach, żeby spalić sprzęgło w Solbusie C9,5. Zawodowiec :D

W140

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Wyszków
Założony nowy uszczelniacz nadal leci ,skrzynia znów wyjęta ,sprawdzony konwerter na szczelność, nowa szyjka konwertera ile powinna mieć mm?, panewka tez wygląda dobrze

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
149
Założony nowy uszczelniacz nadal leci ,skrzynia znów wyjęta ,sprawdzony konwerter na szczelność, nowa szyjka konwertera ile powinna mieć mm?, panewka tez wygląda dobrze
po zdemontowaniu widać skąd to mogło lecieć? załóż nowy uszczelniacz na szyjkę i zobacz od dupy strony jak to leży. Oring pompy oleju ok? może tędy leci

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Uwaga !

które z małych aut warto kupić z automatem ....np. hyundai ix 20 , vw up, honda ( te małe gówno) suzuki swift
coś... co nie udaje automatu i nie będzie się dupić

co polecicie ?

matus1014

SuperMechanior
Punktów
215
Uwaga !

które z małych aut warto kupić z automatem ....np. hyundai ix 20 , vw up, honda ( te małe gówno) suzuki swift

co polecicie ?
Ja żonie kupilem ufo z ishiftem zrobione 18k km i tylko robiłem raz adaptacje i kalibracje po kupnie na szafie 180k km i skrzynia igiełka.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
Ja żonie kupilem ufo z ishiftem zrobione 18k km i tylko robiłem raz adaptacje i kalibracje po kupnie na szafie 180k km i skrzynia igiełka.
zaraz bedziesz robil robota

Uwaga !

co polecicie ?
swift ma polautomata ciekawego , sprzeglo i adaptacja na srednio 120 - 150 tys km

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
336
Miasto
Rakszawa
W upie/Mii/Citigo masz półautomat. Powolny, ale działa.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
AF 13 - 4 biegowa ....1.2 już ma półautomat

co talizman ma za gównianą skrzynie ? mam takie dwa w serwisie i bramę lekko wgiętą przez skurw.......na zimnym dasz wsteczny ....nic , nic i potem jak torpeda idzie

matus1014

SuperMechanior
Punktów
215
AF 13 - 4 biegowa ....1.2 już ma półautomat

co talizman ma za gównianą skrzynie ? mam takie dwa w serwisie i bramę lekko wgiętą przez skurw.......na zimnym dasz wsteczny ....nic , nic i potem jak torpeda idzie
To samo miałem w civicu ufo dajesz wsteczny nic nic i nagle jeb ruszy. Pomogła kalibracja zrobiłem ja diagzonem . Teraz wrzucę bieg i od razu zaczyna się toczyć nie potrzebny gaz

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Jakie uszczelnienia stosujecie w skrzyniach? Zestawy OHK lub Pricision są warte zakupu czy szkoda wogóle podchodzić do tematu i ile możliwe to pchać oryginał?

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
Jakie uszczelnienia stosujecie w skrzyniach? Zestawy OHK lub Pricision są warte zakupu czy szkoda wogóle podchodzić do tematu i ile możliwe to pchać oryginał?
mysle ze w zly sposob zadajesz pytanie. po pierwsze to ktor robi oryginal , i druga sprawa ze w 90 % z tego zestawu OHK nie skorzystasz , bo wymienisz dobre na NOWE.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Tak chodziło mi o to że jak wyrzucę wszystkie oringi to które zamienniki warto kupić, ale jak składałem wcześniej skrzynki to te stare uszczelnienia lepiej siedziały i wchodziły z wciskiem jak te nowe, dlatego pytam czy to wogóle jest sens wrzucać nowe.

Do góry Bottom