• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Gruz do 2000 tuning za grosze

Status
Zamknięty.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Kodu silnika nie znam ale już podaję wszystkie elementy korbowody wał korbowy tłoki głowica blok silnika miska olejowa pompa paliwa pompa oleju zawory cewka zapłonowa pokrywa zaworów sprzęgło pokrywa sprzęgła wałek rozrządu rozrząd nie wiem czy jest na łańcuchu czy na pasku rozrusznik alternator koło zamachowe mógłbym jeszcze tak przez chwilę wymieniać
Ej a turbo? Chciałeś turbo zakładać a tu już fabrycznie jest no i w TDI nie ma świec zapłonowych :bookworm:

carniski1

SuperMechanior
Punktów
-142
No tak zapomniałem o Turbo i zapomniałem że silnik Diesla ma świece żarowe a nie zapłonowe

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Dzieciaku nic do Ciebie nie mam ale powtórzę się
Chłopie a może raczej chłopczyku piszesz że przez rok poznałeś podstawy, hmmm szacun bo mi to zajęło paręnaście lat ale może masz w genach Ajnsztajna :) i mówisz że masz w planach w dwa lata nauczyć się mechaniki .... ja się uczę dalej po 35 latach dłubania w gruzach :)
Ambicję chwale i popieram ale zarozumiałość jest dla mnie żałosna i obawiam się że u Ciebie króluje to drugie

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Kodu silnika nie znam ale już podaję wszystkie elementy korbowody wał korbowy tłoki głowica blok silnika miska olejowa pompa paliwa pompa oleju zawory cewka zapłonowa pokrywa zaworów sprzęgło pokrywa sprzęgła wałek rozrządu rozrząd nie wiem czy jest na łańcuchu czy na pasku rozrusznik alternator koło zamachowe mógłbym jeszcze tak przez chwilę wymieniać
Hmmm mówisz że wszystkie zarozumiały dzieciaku, kod silnika nie ma nic do tego że poprosiłem o elementy silnika o zapłonie samoczynnym a cewki zapłonowej one nie posiadają to po pierwsze a po drugie elementy zaznaczone na żółto to elementy osprzętu silnika bądź układu napędowego , natomiast czegoś takiego jak pokrywa sprzęgła nie znam, oświeć mnie może czegoś zarozumialcze się nauczę od Ciebie :)

carniski1

SuperMechanior
Punktów
-142
Hmmm mówisz że wszystkie zarozumiały dzieciaku, kod silnika nie ma nic do tego że poprosiłem o elementy silnika o zapłonie samoczynnym a cewki zapłonowej one nie posiadają to po pierwsze a po drugie elementy zaznaczone na żółto to elementy osprzętu silnika bądź układu napędowego , natomiast czegoś takiego jak pokrywa sprzęgła nie znam, oświeć mnie może czegoś zarozumialcze się nauczę od Ciebie :)
Grzegorzu tutaj masz o tym cały artykuł https://pl.wikipedia.org/wiki/Pokrywa_sprzęgła?wprov=sfla1

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Hmmm powiadasz że Twa wiedza opiera się na Wikipedii, ciekawe źródło :
Cytat z Twojego podanego linku :
"
Ten artykuł od 2022-04 wymaga zweryfikowania podanych informacji.
Należy podać wiarygodne źródła w formie przypisów bibliograficznych.
Część lub nawet wszystkie informacje w artykule mogą być nieprawdziwe. Jako pozbawione źródeł mogą zostać zakwestionowane i usunięte.
Sprawdź w źródłach: Encyklopedia PWNGoogle BooksGoogle ScholarFederacja Bibliotek CyfrowychBazHumBazTechRCIN • Internet Archive (texts / inlibrary)
Po wyeliminowaniu niedoskonałości należy usunąć szablon {{Dopracować}} z tego artykułu.

Pokrywa sprzęgła jest elementem wiążącym konstrukcyjne elementy sprzęgła. Jest ona przykręcona do koła zamachowego, gdzie wiruje wraz z elementami napędzającymi sprzęgło. Pokrywa ta przenosi siłę sprężyn dociskowych na koło zamachowe oraz część momentu obrotowego silnika z koła zamachowego na tarczę dociskową. Najczęściej pokrywy wykonuje się jako wytłoczki z grubej blachy.
"

koniec cytatu
ciekawe jakbym zadzwonił do hurtowni i poprosił o pokrywę sprzęgła - wytłoczkę z blachy :):):) ciekawe co by mi dali :)
....

wiecie co chłopy przyszło mi na myśl że to AI nas tak zakręca :)))))

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1648
Pokrywa_sprzęgła

Pokrywa sprzęgła

i obydwaj nie zdaliście testu. PRAWDZIWY mechanik nigdy nie nazwałby tak tej części. jedyna prawilna nazwa tego elementu to "dupka sprzęgła" :)

wiecie co chłopy przyszło mi na myśl że to AI nas tak zakręca :)))))

nareszcie ktoś zauważył. dla mnie to ktoś z popularnych tu osób założył lewe konto i przepięknie troluje całe towarzystwo. a całe szanowne forum łyka to jak młody pelikan
ewentualnie jak sascha grey;)

carniski1

SuperMechanior
Punktów
-142
Dupka sprzęgła to określenie potoczne a fachowym określeniem jest pokrywa sprzęgła

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
i obydwaj nie zdaliście testu. PRAWDZIWY mechanik nigdy nie nazwałby tak tej części. jedyna prawilna nazwa tego elementu to "dupka sprzęgła" :)

nareszcie ktoś zauważył. dla mnie to ktoś z popularnych tu osób założył lewe konto i przepięknie troluje całe towarzystwo. a całe szanowne forum łyka to jak młody pelikan
ewentualnie jak sascha grey;)
Dokładnie @Drugi2 ktoś nas wkręca bo to zbyt surowe bez czucia :)

carniski1

SuperMechanior
Punktów
-142
Nikogo nie wkręcam ja jestem osobą początkującą która używa określeń fachowych

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Dupka sprzęgła to określenie potoczne a fachowym określeniem jest pokrywa sprzęgła
I ty chcesz dokształcać ludzi co są w fachu po 20- 30 lat? Bardziej zaruzmiałego człowieka nie widziałem jeszcze. Myślę, żę twój limit ignorancji, zarozumiałości i irytacji został juz dawno wyczerpany. Wróć za parę lat do tego posta, poczytaj co pisałeś i jak będziesz chciał coś sprostować to napisz do Administracji o otworzenie tematu. Myślałem a raczej miałem nadzieję, że ten dialog będzie miał chodź troszkę sensu i poziomu, nawet w tym dziale.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom