• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hamulce Seat

Pablo1991

Bywalec
Punktów
3
Witam. Ostatnio nie odbił mi hamulec na prawym tyle i jechałem tak 6km. Hamulce tarczowe , nowe tarcze i klocki firmy TRW przejechałem na nich 700-800kilometrow. Czy są przegrzane, czy tylnie hamulce powinny nagrzewać się przy spokojnej jeździe?

Zdjęcie

Załączniki

• IMG_20190404_103201.jpg
    IMG_20190404_103201.jpg
    3,2 MB · Wyświetleń: 48

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Tu nie ma lipy same dęby. Chłopakowi pomóc trzeba bo jak tak dalej pójdzie to popali łopony,smar sie w łożyskach stopi itp.same wydatki na co to¿¿¿

Drogi kolego wlascicielu seata...byles u mechanika i jak on to sprawdzil ze stwierdzil ze jest ok.? Przejechałes z nim te 5 km do zagrzania sie tarczy?
A moze ty masz zalozone tarcze jednokierunkowE? I nadal jestesmy na tylniej osi?

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
No wlasnie to trzeba sprecyzowac dokladnie jak sie grzeją....no ja nie dotknę i wielu innych tez nie.dejot ma aktualizacje w kuli k...urka wodna czarno widze ta diagnoze z seatem.
Na forum jeszcze powinien byc dział zjawiska nie wyjaśnione.

Pablo1991

Bywalec
Punktów
3
Witam. Odnośnie hamulców byłem u mechaników. Grzejące się tarcze w tyle jest normalne ( alusy nie nagrzewają się , smrodu ani dymu nie ma). Po podniesieniu samochodu koła kręcą się normalnie ( słuchać leki styk klocka do tarczy, lecz jest to normalne), na lekkim wzniesieniu samochód toczy się normalnie. Lecz powróciła mi bolączka , która trapiła mnie półroku temu, a mianowicie po przejechaniu kilku kilometrów, po zatrzymaniu się i lekkim ruszeniu na jedynce słychać rytmiczne piski , obcieranie w tylnym kole od strony kierowcy, czy może to być łożysko ? Dodam, że kiedyś miałem to samo, wymieniłem tarcze i klocki i był spokój przez pół roku. Czy nagrzane łożysko może powodowac bicie na piaście a co za tym idzie tarczy i rytmiczne dźwięki przy bardzo niskich predkosciach?

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
to zwyczajny brak audio w samochodzie

O to to w moim volvie jak coś sie dzieje to podglaszam radyjko o np.Motorhead polecam ...i hoi niech sie dzieje wola nieba.albo przestanie albo sie naprawi samo;)jedno z dwóch.
Tam takie piski co to jest.moze mysza siedzi sobie i tarczę ząbkami skrobie.
Mialem taki przypadek w audi a6 ze szczurem co wlazl do srodka i poprzegryzal wiązke kabli od kompa pokladowego czemu akurat to przegryzl holera jasna wie szczury to bardzo inteligentne stworzonka to musial byc super szczur.

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
inteligentne stworzonka to musial byc super szczur
Ty mu powinieneś flache postawić.
mnei jak się zepsuło audio w samochodzie to wyeliminowałem każdy skrzypiący element tapicerki.
najtrudniej było mi znaleźć strukający wkład w długopisie, ktróry był w wsunięty w osłone przeciwsłoneczną hahaha
com się tego naszukał, to głowa mała

Pablo1991

Bywalec
Punktów
3
Mechanik twierdzi że jest ok. Ale jak pisałem moim zdaniem tarcze hamulcowe grzeją sie zbyt mocno około 60-70 stopni tyl, prawie jak przednie . Nieraz po jeździe gdy wjeżdżam wolno do garażu występują piski z tylnego koła ( niedotykajac hamulca, podczas toczenia się auta) i krótki dźwięk przypominający ten który występuje przy próbie ruszenia na zaciągniętym ręcznym, ale jak podniosę na lewarku koło obraca się... Oby dwa koła grzeją się równo , przód też ale to normalne dla przednich tarcz hamulcowych. Wszystko wyczyszczone przesmarowane, ręczny odbija na 100 procent. Może tłoczki cofaja się za wolno przez co dłużej przylegaja klocki do tarczy nagrzewając je , a gdy zdążę podnieść samochód i zakręcić kołem wszystko jest ok? Powiedzcie może czy u Was też tylnie tarcze po normalnej jeździe bez gwałtownego i długotrwałego hamowania są tak gorące że nie da się ich dotknąć. Dzięki za info .

Pablo1991

Bywalec
Punktów
3
I jak ? Dziś zauważyłem że hamulce trzymają tylko po nagrzaniu ( po paru hamowaniach), po zatrzymaniu wyraźnie czuć przy próbie ruszenia na jedynce opor i dzwiek jakby zaciągnięty ręczny byl ( mimo że nie jest, a ręczny odbija). Na zimnych tarczach nie ma w ogóle problemu.... Wina zapowietrzonych hamulcow, pompy hamulcowej, serwo, pompa hamulca ?

Do góry Bottom