• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hamulce Seat

Pablo1991

Bywalec
Punktów
3
Witam. Ostatnio nie odbił mi hamulec na prawym tyle i jechałem tak 6km. Hamulce tarczowe , nowe tarcze i klocki firmy TRW przejechałem na nich 700-800kilometrow. Czy są przegrzane, czy tylnie hamulce powinny nagrzewać się przy spokojnej jeździe?

Zdjęcie

Załączniki

• IMG_20190404_103201.jpg
    IMG_20190404_103201.jpg
    3,2 MB · Wyświetleń: 48

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
To juz chyba pomoze zmiana auta. A jak sie juz chcesz bawic to mozesz zacząć od wymiany płynu hamulcowego ale przez maszynke to ci sie uklad przeczysci i zarazem odpowietrzy.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Pablo z hamulcami nie ma żartów, pojedź do dobrego mechanika.

Toć u dwóch już był to trzeci co mu powie to samo co i poprzedni.a my bedziemy mogli tu jeszcze dyskutowac na kolejne pare stron a rezultat bedzie ten sam.a jak sie daj boże wyjasni to pablo juz nie bedzie na tym forum.a okaze sie ze to byla pierdola ktora juz byla wymieniona pare razy. Takie moje zdanie.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
trzeba fachowca
i to takiego z jajami. bo.......

Pablo1991

Bywalec
Punktów
3
Byłem u dwóch . Mówili że to normalne , patrzeli kręcili kołami na podnośniku itp. Ale dziś zauważyłem że tylko po nagrzaniu i hamowaniu tak jakby się blokowaly.... Jakby tłoczki nie wracały tak szybko jak powinny bo po odczekaniu i ostygnięciu wszystko jest ok na zimnych. Może zapowietrzona pompa? Serwo chyba działa ok bo pedał hamulca opada po włączeniu silbika. Dodam że hamulce dobrze hamują, mam wszystkie tarcze i klocki nowe. Też zauważyłem że na włączonym silniku wdusze pedał hamulca do oporu to po 2sekundach schodzi minimalnie jeszcze niżej, wycieku nie ma.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Moje zdanie trzeba fachowca skoro mechanicy nie potrafią naprawić stosując swoje standardowe procedury.
Witam Kolegów !!!...a czy któryś z mechaników wziął pod uwagę fakt iż ...tłoczki w tylnych zaciskach pomimo tego że są lśniące i błyszczące ,absolutnie gładkie ..nie pracują właściwie . Miałem taki przypadek w Audi a4 ,gdzie po wymianie takich" idealnych"tłoczków problem został rozwiązany .Być może w tym przypadku jest podobnie ...?

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
nie po wymianie, tylko po dokładnym wyczyszczeniu rowka pod uszczelniaczem.
"toomii" -jeżeli nawiązujesz do mnie ...to w przypadku a4 rowki były wyczyszczone ,,u mnie w takich przypadkach to jest STANDART !!! Pomimo tego hamulce nie działały jak należy .Tajemnicą materii jest to i że działało żle ,a wizualnie nic nie można było tym tłoczkom zarzucić ,,,a jednak !!!

Pablo1991

Bywalec
Punktów
3
Mi się wydaje że to raczej serwo bądź pompa bo oby dwa koła trzymają po nagrzaniu, na zimnych jest ok, i jak pisałem ten pedał hamulca który schodzi po chwili jeszcze niżej a nie powinien. A pompa hamulcowa jakie daje objawy uszkodzenia?

Pablo1991

Bywalec
Punktów
3
A czy po normalnej miejskiej jeździe tarcze hamulcowe tylne powinny być tak nagrzane że palca przyłożyć się nie da? Wydaje mi się że kiedyś też były ciepłe ale nie aż tak żeby nie było możliwości dotknięcia...

Jedynie co mi naprawił mechanik to samo regulator czy coś takiego z tyłu przy zacisku bo po spuszczeniu ręcznego ta dźwigienka nie dochodziła do krancowki.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Mi się wydaje że to raczej serwo bądź pompa bo oby dwa koła trzymają po nagrzaniu, na zimnych jest ok, i jak pisałem ten pedał hamulca który schodzi po chwili jeszcze niżej a nie powinien. A pompa hamulcowa jakie daje objawy uszkodzenia?
...jak pedał schodzi niżej niż powinien ,,,to stawiałbym na serwo .

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
A wczesniej pisales ze tam dochodzi ...chlopie królu złoty... oczywiscie ze sie tarcze nagrzeja bo przeciez tam jest tarcie to bedzie gorace nie ma sily.
A jak jedziesz to czujesz jakies opory lub przy ruszaniu ?
Do cofniecia sie tloczka w zacisku tez odpowiedzialny jest uszczelniacz (oring) ktory po wcisnieciu tloczka on automatycznie go troche cofnie.albo kolcek stoi w prowadnicy.mówisz ze wszystko nowe wymienione... sam juz nie wiem co tu redzic

Pablo1991

Bywalec
Punktów
3
Vicia .Czuć opór przy ruszaniu delikatny ale tylko na ciepłych hamulcach na zimnych nie ma wgl i w dodatku na ciepłych słychać dźwięk jakbym ręczny miał zaciągnięty , a jak odczekam chwilę jest ok

Do góry Bottom