• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak starać się o dotacje?

Paweł23

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
Śliwice
Witam! Chciałbym się spytać jak wygląda z tymi dotacjami, na nową firmę czy coś takiego, jak mam się starać o dotację ?

A

Anonymous123

To nie takie proste. Jaka chcesz dotacje? Z urzędu pracy, UE, czy kredyt z fundacji przedsiębiorczości?

Paweł23

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
Śliwice
Tak myślałem o UE

Jest jeszcze taki jeden problem, ja zatrudniony i napewno muszę się zwolnić z tego co wiem to jak chce dotacje z UE to mogę być na wypowiedzeniu

Ostatnia edycja:

DrCars

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Suwałki
Czy z urzędu pracy czy z fundacji przedsiębiorczości czy inne możliwości to i tak jest UE. Zależne jest czy chcesz dotację czy pożyczkę. W każdej instytucji musisz spełniać różne warunki. W jednej musisz być bezrobotny i zarejestrowany w innej musisz mieć działalność i starać się o kasę na utworzenie lub rozbudowanie miejsca pracy. Gdzieś też będą chcieli wkład własny. Jest tyle rzeczy, że we własnym mieście sam musisz podłubać i wszystko wyczaić.

Paweł23

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
Śliwice
Jutro zadzwonię do doradcy i sie postaram dowiedzieć jak najwiecej

szwed230

Nowy
Punktów
0
Miasto
Zielona Góra
Witam dołączam się do tematu. Cały proces zacząłem 5 mies temu w urzędzie pracy powiem ci tak duzo latania i czekania ale co najważniejsze to twój BIZNES PLAN!!! Od tego wszystko zależy, i jesli chcesz powiedzmy 10tyś to pisz 15tyś bo i tak zaniza. Otyle miałem dobrze ze moja koleżanka jest kierownikiem w up i pomogła to pociągnąć i sie udalo:) . Życzę powodzenia

AUTO-JOY

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Teresin
Ja brałem dokładnie rok temu dofinansowanie z UP. Zgarnąłem 20tyś.
Ogólnie to nie jest tak trudno dostać dofinansowanie.
Musisz być bezrobotny i zarejestrowany w urzędzie chyba miesiąc czasu.
Wystarczy wypełnić deklaracje czy jak to tam się nazywa, którą dostaniesz w UP. Wypisujesz tam na co wydasz pieniądze, jaką usługę chcesz świadczyć itp. Nie ma tam jakoś bardzo rozbudowanego biznes planu. Trochę się osobiście z tym motałem, ale Panie w UP mi pomogły i powiedziały co ma gdzie być.
Potem przyjeżdża kontrola sprawdzić czy masz warunki do wykonywania zawodu.
Jeśli przejdziesz to znajdujesz 2 żyrantów. Dokładnie nie pamiętam, ale najpierw dostajesz dofinansowanie i dopiero potem otwierasz firmę, nie możesz jej otworzyć za wcześnie.
Utrzymujesz się rok czasu bez zwolnienia lekarskiego, zawieszenia firmy, innego zatrudnienia itp. po tym czasie pieniądze zostają.
W między czasie może przyjechać kontrola sprawdzić czy masz ten sprzęt, czy go np. nie sprzedałeś.
I jeszcze jedna ważna rzecz, nie możesz odliczyć VATu z zakupionych przedmiotów z dofinansowania, jeśli odliczysz oddajesz im cały VAT.
Składanie papierów zajęło mi jakieś 2tygodnie, potem czekanie na pieniądze itp. wielkiego latania nie ma. Cały proces od początku do dostania pieniędzy zajął ze 2 miechy, długo czekałem na kontrole.
No i to chyba tyle. Ogólnie opłaca się brać dofinansowanie :)
Dodam na końcu, że tak sprawa wyglądała u mnie i nie dam sobie ręki uciąć, że u Ciebie będzie tak samo :)

Paweł23

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
Śliwice
Ja mam tyki dylemat, że jestem zatrudniony na umowę o prace i nie wiem czy sie zwolnić czy zostać i dorabiam po robicie, bo strać robotę w ktorej sie pracuje 25lat, a tez taka prawda ze mam coraz więcej klientów i chciałbym rozbudować o jedno stanowisko więcej , i z up dostanę Ok 20 tys, a jak bym sie starał z UE to może bym wyciągnął więcej pieniążków, ale mi sie zdaje ze więcej latania z UE za dotacjami? I czy jest tego warte, jak dostanę to dofinsowanie to po roku czasu nie muszę niczego oddać ?

Kloit777

SuperMechanior
Punktów
73
Miasto
WLKP.
I jeszcze jedna bardzo ważna sprawa a mianowicie jak otrzymasz dotację to nie możesz podejmować dodatkowej pracy
(oficjalnie ;) oczywiście ) tylko pracować w swojej założonej firmie.Jeżeli znajdą w papierach,że gdzieś tam sobie dodatkowo dorabiałeś to zwracasz całą kwotę dotacji wraz z odsetkami :( .
Druga sprawa to ZUS,płacisz 1/2 składki ale to się nie liczy do emerytury (tak było kiedyś) :eek:

Paweł23

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
Śliwice
To czyli bym nie mógł robić w tej firmie co robię, bo tam zajmuje sie mechaniką ciężarówek i ciągników

To wtedy cienko trochę

Kloit777

SuperMechanior
Punktów
73
Miasto
WLKP.
Dokładnie,Im chodzi o to,że jak dotują w Twój biznes to tylko tym masz się zajmować a nie ciągnąć dwie sroki za ogon ;)

Paweł23

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
Śliwice
A może jakiś numer do drodzy który sie zajumje , to czyli muszę to ciągnąć dalej tak jak ciągnąłem, z tego co teraz wynika

Kloit777

SuperMechanior
Punktów
73
Miasto
WLKP.
Jeszcze raz,jeżeli chodzi o dotację z UP na rozpoczęcie działalności gospodarczej to nie możesz być nigdzie zatrudniony ;)

Kloit777

SuperMechanior
Punktów
73
Miasto
WLKP.
Niestety nie.Konkretnych informacji udzieli Tobie pracownik urzędu a jak dobrze popytasz to i ktoś da Tobie numer tel. do kogoś co jest z tym na co dzień,pisze biznes palny i załatwia niektóre rzeczy :p

Paweł23

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
Śliwice
A jest możliwość dotacji dla firmy istniejącej?

A jak bym wystawiał fakturę na tą prace co wykonuje ?

Kloit777

SuperMechanior
Punktów
73
Miasto
WLKP.
Z tego co się orientuję to jest możliwość dotacji na stworzenie stanowiska pracy ale na ten temat ma bardzo mało informacji :(

AUTO-JOY

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Teresin
Jest coś takiego jak dotacja na rozwój firmy, sam będę się starał ją zgarnąć, ale warunków tej dotacji nie znam.

DrCars

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Suwałki
A jakim problemem jest posiadając własną firmę pracować dodatkowo gdzieś jeszcze (skoro jest to związane z mechaniką) i wystawiać na to fakturę vat? Nie widzę w tym żadnego kłopotu.

Do góry Bottom