Ja brałem dokładnie rok temu dofinansowanie z UP. Zgarnąłem 20tyś.
Ogólnie to nie jest tak trudno dostać dofinansowanie.
Musisz być bezrobotny i zarejestrowany w urzędzie chyba miesiąc czasu.
Wystarczy wypełnić deklaracje czy jak to tam się nazywa, którą dostaniesz w UP. Wypisujesz tam na co wydasz pieniądze, jaką usługę chcesz świadczyć itp. Nie ma tam jakoś bardzo rozbudowanego biznes planu. Trochę się osobiście z tym motałem, ale Panie w UP mi pomogły i powiedziały co ma gdzie być.
Potem przyjeżdża kontrola sprawdzić czy masz warunki do wykonywania zawodu.
Jeśli przejdziesz to znajdujesz 2 żyrantów. Dokładnie nie pamiętam, ale najpierw dostajesz dofinansowanie i dopiero potem otwierasz firmę, nie możesz jej otworzyć za wcześnie.
Utrzymujesz się rok czasu bez zwolnienia lekarskiego, zawieszenia firmy, innego zatrudnienia itp. po tym czasie pieniądze zostają.
W między czasie może przyjechać kontrola sprawdzić czy masz ten sprzęt, czy go np. nie sprzedałeś.
I jeszcze jedna ważna rzecz, nie możesz odliczyć VATu z zakupionych przedmiotów z dofinansowania, jeśli odliczysz oddajesz im cały VAT.
Składanie papierów zajęło mi jakieś 2tygodnie, potem czekanie na pieniądze itp. wielkiego latania nie ma. Cały proces od początku do dostania pieniędzy zajął ze 2 miechy, długo czekałem na kontrole.
No i to chyba tyle. Ogólnie opłaca się brać dofinansowanie

Dodam na końcu, że tak sprawa wyglądała u mnie i nie dam sobie ręki uciąć, że u Ciebie będzie tak samo