• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaka montażownica i wyważarka?

Martin83

Początkujący
Punktów
0
Cześć chłopaki wy tu widzę hofmana wychwalacie, a oni już teraz też w Chinach klepią. Kiedyś hofman był tylko niebieski a teraz mają kilka kolorów, jakieś nowe marki. Człowiek staje przed tym i już nie wie czy to hofman czy co, a co coś nowego na rynek wypuszczą to jakość coraz gorsza. Co do chiuńczyka to się zgadzam, że to jest ruletka, ale przynajmniej człowiek ma tego świadomość, a nie mydlenie oczu tradycją i marką.

Cześć kryśka, widze, że chcesz kupić używkę. Pytanie dlaczego ktoś to chce sprzedać. Szczerze mówiąc to nikt się raczej nie pozbywa dobrego sprzętu. Więc albo maszyny są już mocno zużyte albo ktoś likwiduje warsztat. Z używką jest zawsze ryzyko, nie masz gwarancji i pytanie jak z serwisem. Chcesz robić tylko osobówki czy też ciężarówki? Pytam bo mówisz o mobilnym serwisie.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
panowie byłem na targach w Rzeszowie i oglądałem wyważarke hofmanna geodyna 3900 zsonarem i Świstowski zaprezentował focusa 790 se i porównując obie chyba lepiej wypada focus, 3900 nie ma nawet meni w języku polskim kalibruje się ją jakimiś kod trzeba najpierw wciskać takie zamotanie a focus mierzy nawet centryczność koła moje wrażenie focus 790se leprzy tylko ma już dotykowy ekran ciekawe jak się on spisuje może ktoś z was ma taki ekran to by się wypowiedział czy to awaryjne czy nie a co do HOFMANNA to JOHN BEAN to jest to samo ale ta t 500 i kturaś wyważarka to tuczona w chinach

Darek1963

Nowy
Punktów
0
o Jakim Tu Hofmanie mówimy to żaden hofmann tylko chinczyk sprzedawany przez angoli . Pamiętac trzeba że na rynku są 2 hofmanny hofmann kupiony przez snapona i hofmann megaplan żadne znich już nie są produkowane w niemczech tylko we włoszech

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
ale kolego nie porównuj tych hofmanów do chinoli bo to są pożądne maszyny produkowane we Włoszech którzy są specjalistami na cały świat w produkcji maszyn wulkanizacyjnych a chinole tylko podrabiają ich technologie nawet jeśli hofmann produkuje w chinach to zawsze będzie to leprze od od jakieiś tam firmy krzak apro po tak od żeczy ostatnio wyczytałem że cińczyki mają ponad 100 fabryk opon i ponad 200 co pradukują alu felgi niesamowite a u nas BĘC KOWALINA MALESKI BĘC

Darek1963

Nowy
Punktów
0
ta ta pokazana to hofmann magaplan :) spojrzna nA orginalną strone megaplana i ją znajdz ? a "orginalny hofman" czyli john bean snapon tej jeden model robia też w chinach otworz ich maszyne i zobacz jakie naklejki sa na silniku to się zdziwisz :)

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
no nie mam maszyn do wulkanizacji hofmann ale mam zbieżność geoliner 3d 670 i zapewniam cię że tam nic nie jest china , maszyny zaopatruje się u Świstowskiego bardzo porządny serwis polecam wszystkim co chcą dobry sprzęt

kryśka

Początkujący
Punktów
0
Witam ponownie kupiłem polskie maszynki unitrola monterkę -janka i wyważarkę 2212,są to maszyny z 2012 roku ze zlikwidowanego zakładu a co do maszyn to monterka jest ok ale w wyważarce jak na początek to drażni mnie to gadanie,a w odpowiedzi na pytanie kolegi Martin83 to powiem tak chińskiego szmelcu nie chce a na nowy markowy sprzęt mnie nie stać, a czy polskie będzie dobre to się okaże. Na razie próby na kołach swoich aut wypadły pozytywnie.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
mnie jeszcze zoatał unitrol wyważarka do ciężarowo-osobowa i dla mnie to porażka wyważysz koło przekręć o 180 stopni i żle do bani i serwis porażka tylko kase wyciągnąć nic nie powiedzą doradzą przez tel. ja się spażyłem tymi maszynami no może teraz coś poprawili ale wątpie moim zdaniem trochę leprze od chińszczyzny bo chociaż nasze

daihi_pl

Nowy
Punktów
0
Witam.

Z wyważarkami to jest tak, że i najlepsze marki, jak Hofmann,Corghi,Sicam itp. mogą zawieść. To jest sprzęt, gdzie jest dużo podzespołów, których budowa jest naprawdę skomplikowana, tj. płyta główna, karta graficzna(jeżeli jest jakaś grafika generowana, czyli jest monitor) itp. Czasami nawet nowa wyważarka padnie po sezonie a używka będzie pracować 10 lat. Moim zdaniem nie ma co przepłacać za nówki,bo naszym jedynym ubezpieczeniem jest gwarancja,zazwyczaj nie za długa.

Ja kupiłem swoje maszyny używane i jestem zadowolony. Montówka i wyważarka (Corghi model 2019 i Hofmann 3500) sprawdzają się bez zarzutu już 3 rok. Współpracuję z firmą Bumat z Gorzowa. Jedyny problem jaki miałem, to połamały mi się nakładki na szczęki do alusów ale to normalne,więc zamówiłem nowe i bez przestoju pracowałem dalej.

Myślałem, że trzeba robić co jakiś czas kalibrację, ale ponoć dopóki dobrze waży to nie ma sensu tak bez potrzeby kalibrować.

Natomiast jeżeli chodzi o montówki, to ja bym nie żałował pieniędzy i kupił nową albo chociaż po regeneracji. Używana monterka jest już najczęściej słaba, ma wszędzie luzy a powietrze nie trzyma. Nie ma sensu inwestować w używkę, bo to tylko oznacza większe koszta w bliskiej przyszłości.

Urządzenia chińskie - nigdy w życiu...lepiej uzbierać więcej pieniędzy czy wziąć kredyt i zainwestować w urządzenia europejskie niż te gówienka składane przez skośnookich przyjaciół.

Pozdrawiam daihi

Martin83

Początkujący
Punktów
0
Ja się zgadzam z daihi_pl, że lepiej zainwestować w europejski sprzęt. W zeszłym roku kupiłem monterkę Butlera, włoską. Nie wiem czy znacie tą firmę, ale ja jestem zadowolony. Powiem szczerze, że teraz chce dokupić przystawkę do niskich profili, bo jest ich coraz więcej. Nie ma co kupować chińszczyzny bo jak się coś popsuje to szukaj wiatru w polu z serwisem... Lepiej wydać trochę więcej kasy i mieć pewność, że maszyna będzie działać, a w razie co to serwis przyjedzie.

Hamer, co do dotykowego ekranu to nie wiem jak to sie spisuje na warsztacie, bo moja wyważarka ma normalny ekran. Wiem że takie ekrany stosują w przemyśle przy maszynach i działają. W telefonie też jest dotykowy ekran i jest ok, w sumie to nawet wygodne. Ogólnie to ciekawa sprawa z tym ekranem. Pytanie tylko ile kosztuje taka wyważarka z dotykowym ekranem. Widziałeś już jakieś, jak to wygląda, ekran jest duży? Jakbyś miał jakiegoś linka to proszę podeślij, bo chętnie zobaczę.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
martin wejdź na www.swistowski.pl i tam ma widziałem na targach w Rzeszowie bo ją wystawiali ,tę wyważareczke to jest f790se z pneumatycznym uchwytem kosztuje chyba 25 000 tysiaków monitor bodajże 19 cali ale bardzo mi się podobała nawet mierzy centryczność koła lasery pokazują gdzie nabić precyzyjnie ciężarek i te klejone pokazuje na dole na godz.6 ciężarek laserem krzyżowym mierzy automatycznie koło no caceńko nie maszyna i to jest to samo co CEMB bo na tabliczce znamionowej pisało CEMB

mejson

Bywalec
Punktów
9
martin wejdź na www.swistowski.pl i tam ma widziałem na targach w Rzeszowie bo ją wystawiali ,tę wyważareczke to jest f790se z pneumatycznym uchwytem kosztuje chyba 25 000 tysiaków monitor bodajże 19 cali ale bardzo mi się podobała nawet mierzy centryczność koła lasery pokazują gdzie nabić precyzyjnie ciężarek i te klejone pokazuje na dole na godz.6 ciężarek laserem krzyżowym mierzy automatycznie koło no caceńko nie maszyna i to jest to samo co CEMB bo na tabliczce znamionowej pisało CEMB
Rozumiem, że jesteś zadowolony ze współpracy z firmą Świstowski, do której osobiście nic nie mam, ale nie musisz jej bez przerwy wychwalać w każdym poście.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
martin pytał bo mu mówię jak ty masz jakieś dobre firmy to też podaj będziemy wiedzieli które są warte świeczki bo już miałem takie co sprzedają maszyny a potem serwisu brak albo wszystko na zamówienie dość że drogie to czekasz miesiąc na byle jaką część jak ci chodzi o tego Świstowskiego to ci powiem że TIPTOPOL ma też bardzo dobry serwis i porządne maszyny

Ostatnia edycja:

pablo2pac

Nowy
Punktów
0
Witam! Czy ktoś orientuje się w urządzeniach firmy PROFITOOL? Niedawno kupiłem montażownicę i wyważarkę tej firmy. Mam problem z wyważarką. Po wyważeniu koła i ponownym go nałożeniu pokazuje, że jest źle wyważone. Kalibracja nie pomaga..

daihi_pl

Nowy
Punktów
0
Witam ponownie.

hamer, muszę przyznać że faktycznie Świstowski to dobra firma, bo słyszałem już gdzieś taką opinię, ale kryptoreklamę robisz im porządną, możesz się u nich zatrudnić :)

A teraz na poważanie - znajomy pracuje na CEMBIE i faktycznie, tak jak mówisz, są to dobre maszynki godne polecenia, sprawują się bez zarzutu. 100% włoskie podzespoły. Jest bardzo zadowolony, nie musiał jeszcze wzywać serwisu, ani nie narzekał na podzespoły, tylko model wybrał z jakimś niezbyt dużym stołem jedyny szkopuł.

Dotykowy ekran? Nie wiem, nie będę się wypowiadał bo nie pracowałem, ale trochę bym się bał. Jedno mieć dotykowy ekran w telefonie a drugie przy maszynie która pracuje z obciążeniem itp.

Jeżeli pytacie o firmy to ja w sumie mogę polecić z czystym sumieniem tę firmę z Gorzowa - www.bumat.net, mają dużo regenerowanych, nowe ściągają na zamówienie, z serwisem i częściami nie mam problemów.
Jeżeli chodzi o ciężarki itp. to - www.lewor.com.pl - szybko, tanio i na temat.

Więcej namiarów nie podam bo w sumie nie potrzebuję współpracować z innymi firmami, póki co jestem zadowolony z tych.

PROFITOOL - kurcze nie znam marki, ale to chyba chinol? Szukaj serwisu....

Pozdrawiam daihi

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
a na tym profitolu ile ci wykazuje niedoważenia po ponownym pomiaże uni trolle też tak mają że niedoważenie nawet 20g wykazują nie powinno ci przekroczyć około 5g no max 10g

pablo2pac

Nowy
Punktów
0
Podczas kupna była testowana i niby wszystko działało i dobrze wyważała, transportowana była 200 km, po przywiezieniu i podłączeniu w garażu nie działa poprawnie..myślałem, że to kwestia kalibracji, z serwisu intercarsu wysłali mi instrukcję, próbowałem również wg instrukcji dołączonej do urządzenia. Nadal źle. Pokazuje niedoważenie nawet 50 g.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
no cars ma słaby serwis a jak kalibrujesz to co ci wyskakuje da się skalibrować albo tak weś może koło wyważone na innej wyważarce i już nie wyważaj na swojej tylko od razu przeprować kalibracje

Do góry Bottom