• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

jakich firm montujecie klocki / tarcze ??

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Czyli że co, zrobienie dziurek albo nacięć poprawia właściwości materiału? czy magicznie teleportuje energię do innego wymiaru chłodząc hamulce?

Cos w tym stylu.

Screenshot_20201107_115744_com.android.chrome.jpg

BTW pierwszy lepszy artykuł z google....

No ale lenistwo nie boli.

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Tak. Kiedys z maxem miałem taki przebój, ze klocek dosłownie przyklejał się do tarczy.

Sidek

Nowy
Punktów
3
Czyli że co, zrobienie dziurek albo nacięć poprawia właściwości materiału? czy magicznie teleportuje energię do innego wymiaru chłodząc hamulce?

Szukanie nie boli ale kompetentnych i konstruktywnych informacji. Chodzi o temperaturę tarczy i klocka co w efekcie daje tworzenie się gazów pomiędzy nimi, a w efekcie znaczące / w niektórych przypadkach - losowe/nieodpowiednie dobory klocki/tarcze - daje znaczne pogorszenie się=skuteczność hamulcu. Szczególnie tyczy się to przedniej osi, gdzie zbierane jest ok +/- 60-80 % siły hamowania, co w efekcie daje nam szybki wzrost temperatury tarcz-klocków a tu dochodzi do tworzenia gazów, które to tworzą "poduszkę" pomiędzy sobą, która to skutecznie zmniejsza efektywność hamulce. Nacięcia owe w tarczach, o które tu idzie cała "awantura", brak rozumienia rozwiązania, mają za zadanie uwalnianie a wręcz uniemożliwianie tworzenia się takowych jak wyżej opisane. Tak więc, naprawdę, myślenie nie boli i trzeba chcieć zrozumieć= przeanalizować, pomyśleć i ot cała tajemnica. Tak więc.....ale mi się nomologia twórcza załączyła, ale irytuje czasami taki brak chęci...czy jakoś tak.... Dziękuję za uwagę. :):) dla potomnych...może się przyda ...???

Edyt: ...dorzucam, że oczywiście bez przerostu formy bad treścią ale wszystko oczywiście zależy tez- jak wcześniej było poruszone, jakie auto przede wszystkim n o i użytkownik też oczywiście. Podstawa - czy jest podstawa na zastosowanie takowych tarcz dla potencjalnego użytkownika - poza funduszami mającymi z tym związek, czy ma sens zamiany seryjnie zamontowanych na takie tarcze i do tego też klocki oczywiście - optymalny dobór, podstawowy warunek.

Ostatnia edycja:

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Ja zem chopu do Punto założył maxa w poniedziałek ( prosił o coś taniego). W środę dzwoni, że on zapłaci ale założymy coś bardziej markowego

ostry957123

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Kalisz
Ja osobiście nie mam nic do klocków maxGear montowałem tego dużo i nie było problemy tyle że mocno pylą. Najlepsze jak dla mnie to minTex, TRW. Nie polecam bosch za twarde jak dla mnie.

akbe

Początkujący
Punktów
1
Europa - ATE, Brembo, TRW i FEBI
Azja - TRW, Brembo i Ferodo
Ameryka - Ferodo

Ostatnia edycja:

maUryc

SuperMechanior
Punktów
109
Czytam te "przepychanki" [...] Ale bez takich cyt.: maUryc " Nie słyszałeś nigdy o fadingu? Niektórzy mają szybsze fury niż Twój polonez" , bo to jest niefajne albo podnoszenie swojego ego, a co za złe komuś, że jeździ sobie zacnym FSO czy Fiacikiem zwanym "maluch" czy to Fiat 125 ?? To za nimi teraz się oglądają i głowy skręcają
Panie obrońco uciśnionych ignorantów, sam jestem wielkim fanem i użytkownikiem "starej" motoryzacji bo uważam ją za ciut lepszą od współczesnych tworów samochodowych (wyłączając nieprawdopodobne czy wręcz kosmiczne technologie stosowane np. w autach WRC czy F1). Nie było absolutnie celem tej wypowiedzi wyszydzanie stanu posiadania kogokolwiek. Nie mój portfel więc do niego nie zaglądam. Jednak tekst, że technologia nacinania czy nawiercania tarcz służy poprawie humoru świadczy o dyletanctwie piszącego. Takie teksty można pisać na kucharskim forum w dziale "luźne gatki".

Marimixauto

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
Warszawa
Ja wrzuca przeważnie tarcze trw lub ferodo a klocuchy ferodo chyba ze klient ma inne pomysły ;)

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Każdy zestaw będzie dobry.... tu chodzi przy jakim przebiegu znowu pojawią się jakieś problemy z układem hamulcowym.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Ostatnio nowe Zimmermanny w e61 poszły do beczki z złomem. Poszły ATE i spokój.

Do góry Bottom