• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klekotanie na luzie na rozgrzanym silniku

jan1221

Nowy
Punktów
0
Witam wszystkich,

Dwa miesiące temu stałem się szczęśliwym posiadaczem golfa VI z silnikiem 1.6TDi Problem jest taki ze po wrzuceniu na bieg jałowy i zwolnieniu sprzęgła słychać dziwne odgłosy od strony silnika, porównałbym to do stukania albo jeszcze lepiej do klekotania. Problem znika jak wcisnę pedał sprzęgła, ale po zwolnieniu sprzęgła po kilku sekundach ów dźwięk się z powrotem pojawia. Usterka nie występuje jak silnik jest zimny, silnik musi być rozgrzany, a tak jak wczoraj było mega gorąco hałas ten był znacznie mocniej słyszalny. Nie ma problemu z biegami czy sprzęgłem, wszystko działa idealnie, dwumas też jest chyba w dobrej kondycji, bo nie czuć żadnych drgań na "luzie" czy przy niskich prędkościach obrotowych ani też nie występuje pisk przy redukowaniu biegów czy wyraźnie słyszalne uderzenia przy nagłym ujęciu gazu. A jak delikatnie wcisnę sprzęgło, tak z parę centymetrów ów dźwięk jest już mocno słyszalny, tak jak by się metalowe rzeczy obijały o siebie. Oczywiście problem ten nie występuje przy zimnym silniku.

Nie wiem jak bardzo źle to wpływa na żywotność silnika. Mój mechanik obstawia dwumas, ale czemu nie ma innych objawów? I może to być faktycznie tak jak w temacie tego postu łożysko w skrzyni? Ale tak na chłopski rozum jak by to było w skrzyni to by albo biegi wchodziły ciężko albo słychać by było ten hałas również na biegach. I dlaczego usterka ta występuje przy dość rozgrzanym silniku, zimny silnik równa się zupełna cisza. Choć i wtedy delikatne wciśnięcie sprzęgła tak z parę centymetrów też powoduje ów dzwięk tylko ledwo słyszalny.

Doradźcie coś bo masę pieniędzy wydam a problem nie zostanie usunięty:/

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
A sprawdzales poziom oleju w skrzyni? Osobiscie typuje dwumas:-(

Ostatnia edycja:

jan1919fm

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Typuję dwumas ,dźwięki i odczucia na pedale to diagnoza wstępna, dokładna po wyjęciu skrzyni najlepiej pomiary przyrządem na skręcanie i luz promieniowy,chyba że ktoś ma duże doświadczenie to ręcznie zweryfikuje

jan1221

Nowy
Punktów
0
kurcze, a bez wyjmowania skrzyni się nie da jakoś potwierdzić że to faktycznie dwumas? I w tym silniku żeby wymienic sprzęgło i dwumas to trzeba najpierw wyciągać skrzynie? Poziom oleju jeszcze nie sprawdzałem bo osobiście nie mam takiej możliwości, zostanie ta czynność wykonana w najbliższym czasie.

A przy tych objawach które juz występują można jeździć takim autem czy kategorycznie trzeba go już odstawić do mechanika?

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Glasgow - Szkocja Tarnobrzeg-Mielec
Na 100%dwomas ....
A zapytaj mechanika czy nie da rady go zmienić przez otwór wysprzeglika bo w niektórych skrzynkach wysprzeglik jest obok rozrusznika i jak wyjmiesz obydwie rzeczy to da rade robiłem tak kiedyś

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
chyba ja czegoś nie rozumiem , jak mozesz koło zamachowe wyjąć przez otwór wysprzeglika ? Owszem jakieś skrzynie miały cofający się wałek sprzęgłowy już nie pamiętam jakie i można było sprzęgło zmienić .

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Ja tez czegoś nie rozumiem ha ha

Był koleś u mechanika ten mu powiedział kolo do wymiany .... cena ustalona i i przerażenie w oczach klienta

Wskakuje wiec on na forum i zaczyna ciąć koszty ...
Wszyscy mówią ze dwumas i ze skrzynią musi być rwana ....

Kolega nie dopuszcza do siebie tej wiadomości i szuka dalej ...

A pisze to przez to ze denerwują mnie tacy klienci którzy nie wierzą nam i sugerują co innego ...
Pisząc to wyobrażałem sobie minę mechanika w momencie kiedy słyszy (słyszałem ze można to zrobić przez otwór rozrusznika )

beny282

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Ruda Śląska
Ja jestem ginekologiem amatorem ale umiem zrobić remont silnika przez rurę wydechową. Polecam swoje usługi.Dzękuje .Pozdrawiam.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Marek chyba sie nie wyspales:D Ja proponuje kupic druga skrzynie, uzywany dwmuas i wysprzeglik, najlepiej z prawie salonowego, z niskiem przebiegiem, wszytsko za 250 zeta. Potem wymienic i zastanawiam sie co znowu tam napier*.
Osobiscie pamietam wypadek ze znajomy wymienil sprzeglo w megane czy w czyms podobnym, w kazdym razie w aucie nie bylo innej mozliwosci jak opuscic sanki lub wyciagnac skrzynke z silnikiem. Ale on to zrobil nie luzujac nawet poduszek na silniku ani nie dotykajac sanek. Dla rozjasnienia dodam ze bylo to dawno a sprzeglo zostalo wymienione przy okazji wymiany podluznicy:D Dziwilem sie kiedys czemu to prostuja bez wyciagania silnika ale teraz juz wiem:) Robia tak wlasnie jak zalozyciel postu, tna koszta jak mozna dla takich wlasnie klientow ktorzy nie wiedza ze za jakosc i stan auta trzeba zwyczajnie becelowac, a jak cos jest tansze i to sporo to na 99% jest to modzenie ostre, tak kolega napisal wyzej:D Oczywiscie raybany na glowce bo za okularki modne na plaze mozna zaplacic tysiaka, auto fajnie zeby wygladalo ladnie pod blokiem i bylo lepsze od sasiada. Ale pomoc darmowa, a najelpeij naprawic przez klawiature na forum.
Czekam na post w stylu "kto mi to zrobi za 300 z czesciami bo musze miec na wakacje"

Swoja droga jest to lozysko lub tarcza sprzegla, dwumas weryfikuje sie inaczej, ale skoro byles u mechanika i on to zweryfikowal a Ty wyje*
30 pare tysiaczkow a teraz chcesz sobie szkłem dupe wycierac to mam nadzieje ze to jest panewka, dwmumas i skrzynia jednoczesnie.
Nie wiem skad sie biora tacy debile kupujacy auto wiedzac ze nie stac ich na jego serwis, lepiej, kupuja auto i stac ich na serwis ale pilniejsze jest opalanie dupki w egipcie, najlepiej na koszt mechanika.

Jednym slowem RZEZNIA. Jak nie chcecie miec takich zagadek to kupujce pandy, nowe z gwarancja w cenie tego zajezdzonego i poszpachlowanego golfa ktoremu zaraz wyleci w powietrze ten slynny TDI.

Wybaczcie ze sie tak rozpisalem ale mnie lekka kur***ica bierze jak cos takiego czytam.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
nerwusy ... ale fakt problem że nie chce się zgodzić z kosztami i szuka cudownego rozwiązania . Najtaniej to puścić głośniej radio . No tak też by mi oczy wylazły na wierzch jakby gadał ze przez rozrusznik czy inne .. A kto potrafi wymienić zawory przez auspuf ?;):)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
nerwusy ... ale fakt problem że nie chce się zgodzić z kosztami i szuka cudownego rozwiązania . Najtaniej to puścić głośniej radio . No tak też by mi oczy wylazły na wierzch jakby gadał ze przez rozrusznik czy inne .. A kto potrafi wymienić zawory przez auspuf ?;):)
ja potrafię wymienić łożyska alternatora bez jego demontażu :p
A zawory potrafię wymienić ale jedynie przez exhaust

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Ja robie remonty silnika gdy ten pracuje. Jak jest dużo miejsca pod maską to nawet gdy samochód jest w ruchu :D

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A takiego miałem że chciał żeby mu naprawić obrotomierz ale on musi jeździć ....

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
20150611_111047.jpg Miałem też fajny przypadek ha ha
X5 3.0d brak kompresji na 5 cylindrze

Mowie klientowi ze niema kompresji na 5 cyl a on do mnie "to weź zamów najlepiej na dzisiaj bo wieczorem muszę jechać. ....."

Do góry Bottom