• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klient którego zachowanie utrudnia pracę mechanika

P

PogotowieSamochodoweUK

Powiem tak....sam mam osobista milosc do aut niemieckich i jezdze niechlubnym passatem 1.9TDI w ktorym sporo mam nagrzebane. Wiem ile kosztuja oryginalne czesci i wiem ile zamienniki. Snam nie zawsze uzywam oryginalow bo raz ze nie zawsze jest taka potrzeba, a 2 choc bym nawet zarabial 5tys F miesiecznie to nie bedzie mnie stac zeby raz na rok / dwa kupowac ori wachacze Lemfordera za 450F kiedy za cene 100F mam np swietne ATP z 2 letnia gwarancja.

Ale to temat rzeka.

Najwazniejsze jest to co powiedziales, najpierw prosza o pomoc a jak problem zniknie to sami nie pomoga...

troll

SuperMechanior
Punktów
34
też mam cos takiego do szkopomoto.Jasne ,że nie musi to byc LMO,równie dobrze się sprawuja pewnego pochodzenia febi i ruville.A dlaczego niechlubnym?Znam wiele marek i ich modeli ,które naprawde sa niechlubne hahaha.Chocby ostatnio mazda z motorami forda......ale upadek(że o słynnych hdi peugeota nie wspomnę-150 tys i po silniku,i to debile do busów pakują.....

P

PogotowieSamochodoweUK

No albo swietny wypust mazdy rx8 na vanklu 1.3 heheheh.... W UK cena auta z 13 tys na 2,5 spadla w przeciagu 2 lat. I jest tylko 3 warsztaty w calym UK ktore to robia. NP swiece zaplonowe sa kazda inna i do tego 150F jedna kiedy normalne swiece sa do max 40F komplet przy 6 cylindrowcach a 4ki do okolo 30F.
Narzut myslenia internetowego robi swoje, a najgorsze jest to ze tez narzuca ludziom podejscie do pewnych spraw.

troll

SuperMechanior
Punktów
34
no,ale to już jest silnik dla konesera,swoją droga chyba najlepszy motorek,tylko te przebiegi malutkie...ale może z czasem....
Chociaz przy tych przebiegach np.silników diesla to i tak uwazam za niezły wynik ..i to juz zaczyna być śmieszne,bo to juz nie silnik wankla goni silniki klasyczne,tylko wręcz na odwrót.....tu juz wyraźnie widac do czego zmierza rynek motoryzacyjny.Niedługo bedzie juz jak z telewizorem-zepsuje się to go na złom i do sklepu po nowy.

troll

SuperMechanior
Punktów
34
widziałem to,troche przesadzone moim zdanie,ale mimo wszystko duzo w tym prawqdy jest

wiute

Nowy
Punktów
0
A kto by nie chciał przejechać się ferrari. :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
to troche nie w temacie ale jak bym mial wybierac to bym wolał sie kopnąć testarossą :)

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Czasami w warsztacie nie da się rozstrzygnąć technicznego problemu, ponieważ klient ma problem nie tyle techniczny, co medyczny. :)
Pozdrawiam.

P

PogotowieSamochodoweUK

Akcja z dzis.... Wpada 40 paro letni typ ''skora fura i komora'' czyli wczesne lata 90 i tak mu zostalo....

Zajezdza swojim c230 bo przeciez bez gwiazdy nie ma jazdy :)

Mowi ze trzeba zrobic caly serwis. Ok mowie. No to 100f za robocizne + czesci.
On ze czesci chce najlepsze a nie badziew.
Mowie ok....
Wiec olej Motul, Filtry Mann W tym kabinowy weglowy, Plukanka silnika Comma, oraz mycie wtryskow Peak Power'em + dodatek paliwowy od Land Rover'a Peak Power ponownie, Olej skrzyni Motul 300v na bazie estrow i Plyn hamulcowy Motul RBF600,Termostat mosiezny Wahler, Plyn chlodniczy Motul z norma dla merca.

Gemba sie smieje bo tak tak bedzie super najwyzsza polka.

Ok, dzwonie do hurtowni a oni ze za zestaw bedzie trzeba dac 280f prawie.
A on na to:

-.....ile!!!!!?????
-A nie da sie taniej?

I tak 2 papierosy dalej doszlismy do porozumienia ze jednak chce filtry filtrona po 1-3f za filter a olej Opti lube czyli najtanszy szajs za 8.50 za 5L.

Czy ludzie naprawde mysla ze za dobre specyfiki zaplaca grosze? Bez przesady!

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Wujek a co by było jak by zostawił auto ty wymienił to wszystko i przyszło by do zapłaty.

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Taa Panie Arni my śie dorobiliśmy tak 2 samochodów, oba stoją tylko naprawa to X tyś za remonty silników.

zyggy

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
tarnów
Witam wszystkich!!!
Panowie doradżcie!!!
robiłem rozrząd w pasacie b 6 2.0 tdi 16v,klient przejechał 1300 km i pękła szpilka od napinacza paska rozrządu,równo z głowicą,wszystko było dokręcane kluczem dynamometrycznym jak w książce pisze,
co byście zrobili na moim miejscu,klient żąda wymiany silnika.pozdrawiam.

dodam jeszcze że auto ma przejechane 300 tys.km

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Niech zapłaci za silnik a ty nie licz mu za robotę.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Zarządać ekspertyzy ze strony klienta i spokojnie się sadzic , jesli w naprawie nie zalecają wymiany srub to ja bym spokojnie się sądził masz ze 2 lata spokoju. Jak masz warsztat na legalu to rzeczoznawca to inż mechanik wie co to zmęczenie materiału itp . będzie za Tobą po 300 kkm moze sie wszystko urwać
A i wszystko na piśmie , na gorąco spisz sobie notatki bo zapomnisz . zdjecia procedur posciagaj z netu i adresem strony itp.

Ostatnia edycja:

zyggy

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
tarnów
zdjęcie

w silniku nic się nie stało nawet zawory są szczelne,zgieło 4 dzwigienki,chciałem to zrobić ale on nie chce

Załączniki

• IMG_4902.JPG
    IMG_4902.JPG
    1,3 MB · Wyświetleń: 47

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
to go olej ......... dałeś rachunek ? jak nie to mu wystaw nie musi podpisywać odbioru , ladnie zaksieguj opisz naprawe i czekaj , musi cie wezwać do usuniecia rzekomej usterki , wiec zaproponuj nadal na pismie to co zrobisz tzn wymienisz szpilkę i sprawdzisz silnik oczywiscie odplatnie . zobaczysz co zrobi . Ot chce mieć nowy motór:D:D za Twoją kase i to sie nadaje do tego slawnego programu ....

zyggy

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
tarnów
Zarządać ekspertyzy ze strony klienta i spokojnie się sadzic , jesli w naprawie nie zalecają wymiany srub to ja bym spokojnie się sądził masz ze 2 lata spokoju. Jak masz warsztat na legalu to rzeczoznawca to inż mechanik wie co to zmęczenie materiału itp . będzie za Tobą po 300 kkm moze sie wszystko urwać
A i wszystko na piśmie , na gorąco spisz sobie notatki bo zapomnisz . zdjecia procedur posciagaj z netu i adresem strony itp.
warsztat legalny.jestem włascicielem i sam robię 30 lat .rozmawiałem z rzeczoznawcą też tak mówi,zrobiłem kupę zdjęć,na wszystko klient dostał faktury i wpis do książki serwisowej o wykonanej naprawie,wszystkie części spakowałem do bagażnika i wysłałem mu pismo żeby zabrał samochód.

Do góry Bottom