• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klient którego zachowanie utrudnia pracę mechanika

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Shreku dlatego powinno się stosować taki cennik usług:

łukaszmechanik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
9
Miasto
Sochaczew
Ostatnio wjeżdża mi stary DAF na plac. Wchodzi właściciel pojazdu "słyszałem że robicie tu skrzynie biegów bo mi wyskakuje ósemka (jeden synchronizator) i mój mechanik teraz nie ma czasu,ale mówi że nawet jak się NIE ZNACIE (zrobiłem od początku roku 39 skrzyń biegów) i wymienicie wszystko to będzie dobrze. Mówię dobra to robimy na ori częściach ZF'a czy na włoskich "ile to będzie kosztować na oryginałach" mówię dyszkę klient już gryzie pazury "a na wloskich to pochodzi". Mój komentarz był taki A jeździłeś pan ferrari? też jest włoskie. Skończyło sie na tym że wymieniłem mu wszystko a z pozostałości zrobiłem jeszcze jedną skrzynie bo resztę części miał w naprawdę super stanie :)

P

PogotowieSamochodoweUK

Heheheheh....normalnie to sobie wydrukuje. Ostatnio byl u mnie koles jawnie z forum passata, gril bez znaczka, kpcace tdi, wyszukiwanie sobie problemow, przykozaczony co to on nie wie.... I on mi mowil co tam trzeba zrobic i jakich to on firm czesci nie uzywa. Wiec powiedzialm mu krotko, tam na forum passata sa lepsi spece niz ja, wybacz ale nie jestem godzien twojego lozyska zmieniac skoro mowisz ze to co innego.

Koles pozniej dzwonil ze ma lozysko i kiedy moge wymienic, ale wczesniej gadalismy ze ja pracuje od dawna na swoich czesciach skoro wymaga ode mnie gwarancji na usluge. Jednak klient forumowicz bije wszystkich na glowe i powinien sluchac kolegow co 24h sa na forum mowiac jak to oni sie nie znaja na temacie. Tylko skoro zawsze sa na forum, to keidy oni siedza w temacie??? PODKRESLAM, JA MAM DZIS WOLNE BO MAM DZIEN WEWN I ZAMAIWAM CZASCI DO NAPRAW NA PRZYSZLY TYDZIEN;) zeby nie bylo hehehehehe

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
no z tym kupowaniem części na własną rękę to ostatnio sie przejechał jeden z kierowców ode mnie z firmy; kumple mieli mu wymienić sprzęgło i zazwyczaj kupujemy części w jednym i tym samym sklepie gdzie mamy zniżkę, a on chciał nam udowodnić że oszukujemy klientów na cenach części i chciał przykozaczyć kupując części w tym sklepie na własną rękę powołując się na nas że nas zna. W odpowiedzi sprzedawczyni powiedziała mu prosto - ZNIŻKA JEST DLA MECHANIKÓW :D , jak to usłyszałem to sobie pomyślałem - dobrze chu...wi, niby taki nieszkodliwy mały pisklaczek z niego a taki sk...wiel nastęnym razem nie będzie fikał.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Tu arni masz rację, ja biorę części i mam z tego zniżki stałe i kiedy klient chce sam zapłacić to odsyłają go do mnie i ze mną ma się rozliczyć a nie z hurtownią. Zniżka jest dla mechaników za to że nie marudzą, nie narzekają i nie rozmawiają o pieniądzach;)

P

PogotowieSamochodoweUK

Ale to tylko polak tak robie. Np dostaje cene 900 za wymiane rozrzadu. Cena mu pasuje, ale sprawdza cie czy rpzypadkiem nie przycinasz na czesciach. Ja duzo czesci zamawiam z PL i sa tansze. Jeden koles chcial mnie sprawdzic i zazadal rachunku za czesci. Powiedzialem ze nie mam. Top on zebym mu na robocizne dal rachunek not o jebut mu 40F + vat 22% (20 podatku + 2 exploatacja wewnetrzna bo tak w UK mozna) wyszlo mu ze za czesc zaplacil 60F. Pojechal do sklepu najtanszego jaki znalazl i oni mu ze przegub do jego auta 105F. Wrocil mowiac ze mu uzywke wstawilem mowiac... No to ja mu nie nie... jest nowka 2 lata gwarancji a mam go za 30F czyli rpzycielem 30F ale co panu szkodzi skoro w sklepach jest bez gwarancji za 105 jakas chinszczyzna? Zamilkl i od tamtej pory mimo swiadomosci ze przycinam na czesciach druga robocizne jest jednym z najwierniejszych i najlepszych klientow hehehehe Choc serce go boli jak placi za czesci i wie ze placi wiecej niz one kosztuja, a ja sie tego nie wypieram.....

troll

SuperMechanior
Punktów
34
ale to chyba jest normalne,że każdy w swojej branzy ma rabaty na materiały-mechanik na części,budowlaniec na cement itd itd.Rabaty zawsze są dla tych ,którzy duzo kupują,czyli robia obroty.Nikt nie broni panu jasiowi nakupic gratów za np10tys i miec potem rabaty,tylko co on potem z tym zrobi?A poza tym co to za jakas dziwna nachalnosc z tymi rachunkami za cześci?To jest sprawa handlowa i nie mamy obowiązku tego ujawniać,zreszta takie dane są tajemnica handlowa.Zaatanawia mnie czase dlaczego np nie zadają wglądu w faktury za masło w sklepie spozywczym,przeciez oni tez kupuja po innej cenie,a sprzedaja po innej.Nawet zreszta prawo gospodarcze wręcz nakazuje dołożenie jakiejs marzy na sprzedawany towar.

Heheheheh....normalnie to sobie wydrukuje. Ostatnio byl u mnie koles jawnie z forum passata, gril bez znaczka, kpcace tdi, wyszukiwanie sobie problemow, przykozaczony co to on nie wie.... I on mi mowil co tam trzeba zrobic i jakich to on firm czesci nie uzywa. Wiec powiedzialm mu krotko, tam na forum passata sa lepsi spece niz ja, wybacz ale nie jestem godzien twojego lozyska zmieniac skoro mowisz ze to co innego.

Koles pozniej dzwonil ze ma lozysko i kiedy moge wymienic, ale wczesniej gadalismy ze ja pracuje od dawna na swoich czesciach skoro wymaga ode mnie gwarancji na usluge. Jednak klient forumowicz bije wszystkich na glowe i powinien sluchac kolegow co 24h sa na forum mowiac jak to oni sie nie znaja na temacie. Tylko skoro zawsze sa na forum, to keidy oni siedza w temacie??? PODKRESLAM, JA MAM DZIS WOLNE BO MAM DZIEN WEWN I ZAMAIWAM CZASCI DO NAPRAW NA PRZYSZLY TYDZIEN;) zeby nie bylo hehehehehe
Wiesz,zauważyłem ,że na tym forum passata to autentycznie jakies wszechwiedzące debile siedzą,jak widze takiego z tym logo vw passat to juz nie dyskutuje tylko wypraszam-nie mam czasu i ochoty.

P

PogotowieSamochodoweUK

NO i to wlasciwe podejscie do nich, sa bezczelni, wszechwiedzacy, maja zero szacunku ''do prowadzacego msze warsztatowa'' i wogole na dziendobry staraja sie rzadzic w dyskusji o problemie. Myslalem ze to tylko moje zdanie, ale widze ze nie tylko;)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
na samym początku działalności warsztatu (polskiego) w którym pracowałem w anglii mieliśmy takiego klienta Wojtka który pracował w fabryce strzykawek i jeździł passatem b5, wiadomo że na początku nie można wybrzydzać i szanować klientów, ale ten gościu po prostu przeginał i był chamski, kiedyś zapytalismy mu się czemu nam patrzy na ręce a on na to że musi nas pilnować bo na pewno coś spiepszymy i od słowa do słowa poprzyjeżdżał parę razy warsztat się rozwinął a pan Wojtek dostał permanentny zakaz wstępu na nasz teren :p

P

PogotowieSamochodoweUK

Dokladnie, ja tez wytrzymywalem do czasu do kiedy musialem dbac o klienta. Teraz mam juz swoich stalych klientow z ktorych sie utrzmuje a reszta to tylko dodatki przy okazji.

troll

SuperMechanior
Punktów
34
wypyta cię o 1500 rzeczy ,i nawet jak mu bedziesz chciał wytłumaczyc to po pierwsze nic z tego nie zrozumie,a po drugie zaraz ci powie ,że na forum czytał inaczej...Poza tym oni sa najwazniejsi-rzucaj wszystko bo ja snie książę z forum przyjechało,i nie wiadomo po co skoro z góry zakłada ,że go w jajo zrobisz...To jakaś dziwna mania albo po prostu zwykła głupota ,która na siłę chce pokazać ,że nie jest głupotą.

P

PogotowieSamochodoweUK

W rzczy samej, forumowa definicja mechanika to zapewne '' koniowal, oszust, glupek, popeliniarz i niechluj'' i do tego len ktory robi tak wolno ze nie jeden ''swierzak'' na forum zrobil by nie majac wiedzy szybciej.

Heheehehe....tylko dlaczego jak wiekszosc slyszy slowo forum to natychmiast ma podejscie hu... wykladajace?? Cos w tych ksiazetach z for internetowych jest jednak niechalo:cool:

troll

SuperMechanior
Punktów
34
ano jest jest...nikt by nic nie mówił,gdyby dali sobie pewne rzeczy wytłumaczyć i gdyby jednak trochę szanowali prace innych,a tu jednak ani jedno ani drugie, bo na forum czytałem .....itd itd i to jest pewnik,nie to co ty powiesz,tylko co koledzy na forum napisali,a napisali w 80% głupoty,albo to co miał kolega.
I jak piszesz mają cie za popeliniarza itd....albo jak to możliwe,że nie masz jakiegos tam przyrzadu o którym słyszeli...a którego nigdy nie widzieli,jak i zwykłego klucza nawet nie widzieli,ale fachowość maja przeogromną.
Jak piszesz ,jest cos w nich niezabardzo pod sufitem.Osobiście myślę ,że to frustraci,którzy na codzień są poniewierani przez innych,a na forum znajdują bratnie dusze....a potem odreagowują u ciebie .Bo przecież forumowicz musi mieć auto najsprawniejsze ze wszystkich.

P

PogotowieSamochodoweUK

Te zawsze twierdzilem ze na forach sobie odbijaja to ze sa tempienie w zyciu codziennym. A co do ich aut to jak najbardziej, jak jeden maz podkreslaja ze sa nie bite, dbane, serwisowane w aso, tylko ori czesci, najlepsz eoleje, sa 2gim wlascicielem i takie tam bujdy.

Kiedys jeden przyjechal do mnie z forum audi wraz z kolegami na diagnostyke. Koles pelna geba 2gi wlasciciel auto w rodzinie nie cofany licznik.

No i w trakcie wizyty kolega wlasciciela zapytal czy jestem w stanie prawdziwy przebieg z ecu wyczytac.

No to ja pyk, a tam ponad 300tys kiedy na liczniku zaledwie 50 niecal hehehehe i na dodatek wyraznie w dekoderze vin napisane ze auto z austrii ciagniete a tam 3 wlascicieli, pozniej 3 w niemcowni i nastepnie slad o nim niknie po przekroczeniu granicy PL.

Wlasciciel auta sie zaburaczyl a jego forumowi koledzy smiali sie jak dizeci wytykajac ze jest bajkopisarzem. Cos czuje ze oni wszyscy przescigaja sie ktory to nie bogatszy pewniejszy i madrzejszy jest i czego to oni nie maja.

Kiedys na poczatku staralem sie wspomagac informacjami z for i roznych zrodel dyskusji ogolnej, ale ani razu nie znalazlem zadnej pomocnej wiadomosci, a jedynie poznalem tych burakow w pseldo tuningowanych autach.

Oby jak najmniej takich klientow bo tak jak mowisz ani szacunku, ani pieniedzy, anie wdziecznosci nie zamierzaja okazywac a jeszcze ci dupe obrobia czy mu zrobisz czy tez odmowisz!!!

troll

SuperMechanior
Punktów
34
Książkę mozna napisać o tych forumowiczach....ale serio serio zauwazyłem ,że (jak juz mowa była) największe buraki chyba siedza na passat pl...Swoją droga dziwi mnie jakas mania usuwania logo VW.....niby maniacy VW a sie go wstydza ,czy jak?
Jasne,robią wszystko na markowych gratach...hahahahah to brzmi jak dobry dowcip-pytanie tylko dlaczego np.głupie łozysko co 2 miesiące zmieniają...i dlaczego to my gadamy o nich, a nie serwisy ASO,a przecież w ASO własnie serwisuja swoje skorupy.
Kiedys widziałem jak jakis koles dopytywał się twardo co może byc przyczyna jakiejs awarii(nie pamiętam juz o co chodziło),posypało się kupa róznych postów,troche durnych,trochę mozliwych,po czym w końcu za jakis czas koles pisze,że temat zamknity,awaria usunięta.....więc koledzy forumowicze sie dopytują co było,a on ma ich gdzies głęboko,bo juz ma po problemie...Krótko mówiąc jak bida to do zyda,a potem mam was gdzies....ot i ały klan forumowiczów ...śmiac się tylko.

Do góry Bottom