• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kontrolka ciśnienia oleju po zmianie oleju Audi A4 1.8T

JawoR

Uczestnik
Punktów
0
Witam, dzisiaj odebrałem auto od mechanika, rozrząd był robiony, uszczelka pod klawiaturą, a także filtry i olej. Samochód Audi A4 B5 1.8T. Olej zalany 5W30 Motul Specific ok 190zł/5l, więc raczej nie z najniższej półki. Problem pojawił się po ok 1km, zapaliła mi się kontrolka ciśnienia oleju na czerwono i zgasła. Zgasiłem auto, sprawdziłem poziom oleju i wszystko w jak najlepszym porządku. Jadę dalej i znowu to samo, tym razem już nie zgasła i paliła się do czasu dojechania do majstra. Teraz co jakiś czas się zapali i zgaśnie lub się już pali cały czas lub w ogóle nie zapali się na krótkich odcinkach.

Co może być nie tak? Zapchany smok, nowy filtr oleju, zapowietrzenie, może za dużo oleju wlane?

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Jak czujnik dobry to proponuję sprawdzić ciśnienie oleju zegarem mechanicznym. Dzieje się to:
1. na gorącym silniku?
2.na zimnym?
3. jaki był olej przed wymiana zalany( też 5W30)?

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
w grupie vag , przewod przy kostce od czujnika cienienia oleju lubi sie przerwac zaraz przy samym pinie , na 1szy rzut oka nic nie widac, wypnij kostke i lekko szarpnij przewodem, ja to przerabialem juz 3 razy tylko ze w tdi, a jesli nie to to czujnik do wymiany:)

P

PogotowieSamochodoweUK

Jak wyzej ten typ tak ma. Kable panie. Czujnik zadko siada.

JawoR

Uczestnik
Punktów
0
Wszystkie powyższe propozycje sprawdzone, a wyszło na to, że wyrzuciłem filtr oleju (który i tak był nówką), zalałem 10W40 i zero problemów. Stawiam na filtr, ze względu na to, że przy jego demontażu nie poleciała ani kropla oleju, a sam filtr posiadał może w sobie 1/4 oleju w porównaniu do całego filtra.

JawoR

Uczestnik
Punktów
0
Dobra Panowie, sprawa, a raczej problem dalej aktualny.

Jeżdżę teraz na tym 10W40 i dalej mi się kontrolka zapala. Tylko, że teraz o wiele później.

Na 5W30 zapalała mi się kilka minut po odpaleniu / rozgrzaniu.

Na 10W40 zapalła mi sie po ok 50km, najpierw piknęło i zniknęło, potem jeszcze raz, potem na trochę dłużej, potem jeszcze tak na ok 2-3 min i znikło, potem jeszcze raz tak, a następnie się zapaliła i świeciła tak cały czas.

Co ciekawe, na palącej się ciągle kontrolce czerwonej oleju zrobiłem ok 150km, gdzie normalne auto powinno jakkolwiek się uszkodzić chyba, nie? A tu wszystko ok.

Co to może być kurcze.

Nie wiem, czy to może mieć coś do rzeczy, ale dzisiaj padało.

A kontrolka nie gaśnie po przygazowaniu podczas jazdy (co zwiększa ciśnienie oleju).

magol21

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Łódź
sprawdź pompę oleju może podaje za małe ciśnienie, inna propozycja to silnik zajechany i nie jest już tak szczelny ,może trzeba wlać 15W40?

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Zmierzyć ciśnienie mechanicznym zegarem należy.
A tam łańcuch pomiędzy kołami rozrządu nie dzwoni??? jak nie ma ciśnienia to nie ma napięcia jego.

P

PogotowieSamochodoweUK

Dokladnie silnikiem by rzucalo na lewo i prawo jak by sie rozrzad rozstroil ;) Dobra uwaga.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Ostatnio miałem takiego aby podpiąć pod kompa, jarmolił łańcuch, wyprzedzenie zapłonu kidało od 9*-16* po dolaniu 2 litrów oleju 10W40 troszkę pomogło ( nie maczała się miarka)ale przy przygazowywaniu się odzywał, kazałem klientowi wymienić filtr i olej i sprawdzić ciśnienie. I wrócić na regulację LPG jak na PB będzie wszystko działało.

Do góry Bottom