• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Który z podnośników będzie lepszy ?

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Jedynym legalnym i rozsądnym dla twojego bezpieczeństwa wydaje się być zrobienie fundamentu zgodnie z dokumentacją producenta. Czy aby UDT nie żąda przy zgłoszeniu podnośnika poświadczenia, że wykonałeś fundamentowanie zgodnie z zaleceniem producenta. ? Wydaje mi się, że tak. Jak coś się stanie to twoja wina. Ja bym na własną rękę sam nie decydował jaki fundament jest dobry. Trzymaj się wytycznych.

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
everta tez można montować na oddzielnych stopach nie ma z tym problemu
na twojej posadzce nic legalnie nie da się postawić :) z przykrością stwierdzam nienawidzę styropianu w betonie

jarek_bolo

Gaduła
Punktów
4
Wywierciłem dziurę wiertarką i się okazuje, że mam 8cm posadzki, więc za cienka na bank. Jutro kuję posadzkę, w poniedziałek zalewam.
Biję się z myślami czy skoro będę niszczył obecną posadzkę i wylewał beton to czy nie pójść w podnośnik bez ramy. Trochę się obawiam przy ramowym czy nie będę - chodząc dookoła podnośnika - potykał się o te wąsy co od słupów wystają w podnośnikach ramowych. Wiadomo lepiej tego nie mieć. Ale z drugiej strony słyszę, że ramowy zawsze sztywniejszy od takiego nie ramowego. Prawda to?

No i nie wiem w końcu jak kuć. Są skrajnie różne wytyczne, bo np. na stronie InterCars jest szkic ławy pod podnośnik Evert 6253E i ma być 1,8m x 4m i minimum 30cm. Z kolei w innym sklepie odpowiednik i wytyczne do fundamentu 1m x 4m x 30cm. Jakby nie patrzył cały 1m3 betonu mniej, no i co ważne mniej wycinania, kłucia.
Ale mam też inną opcję pod tego Everta, bo gadałem z monterem z IC i mówił, że mimo iż na stronie jest fundament jako ława, to można też zrobić stopy pod słupy o wymiarach 1m x 1m i powiedzmy na 70-80cm głębokie.
Pod ramowy z techwar'u z kolei instrukacja mówi, by takie jakby "H" wylać, grubość wystarcza wtedy 20cm, ja bym zrobił 25cm dla pewności (akurat wyjęcie styropianu i skucie chudziaka pod nim tyle da). Tutaj mało betonu, ale trochę kucia, wycinania w tej posadzce.

Podsumowując.

Na tą chwilę na pewno kuję posadzkę. Pytanie pod jaki podnośnik biorąc pod uwagę poniższe:
  1. Techwar na ramie 4T, taki: http://techwar.pl/index.php?site=prod&id=8&sub=29
    Pod niego muszę wylać "H" i zużyć niecały 1m3 betonu (ok. 200zł netto).
  2. Techwar bez ramy, 3,5T, taki: http://techwar.pl/index.php?site=prod&id=7&sub=29
    Pod niego muszę wylać ławę 1m x 4m x 30cm co daje 1,2m3 betonu (około 270 zł netto). Pewnie dałoby też radę dwa postumenty 1m x 1m x 70-80cm.
  3. Evert 6253E z IC, 3,2T (tutaj coś mało udźwigu, a niby taka sama konstrukcja jak powyżej te z techwar'u).
    Pod niego muszę wylać albo 1,8m x 4m x 30cm, albo dwa postumenty pod słupy o wymiarach 1m x 1m x 70cm. Odpowiednio 2,2 m3 betonu albo 1,4m3.
Pozdrawiam.
Jarek

ankus4

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
Witam!

Myślę o zakupie nożycówki pod geometrię , biorę pod uwagę norteca 5T, chyba że macie jakieś inne sugestie

JuroIro

Gaduła
Punktów
8
Pytanie pod jakie auta się nastawiasz, gdyż podnośnik nożycowy tej klasy zapewne będzie się "wyginał" przy najechaniu odpowiednio cięższym pojazdem typu Crafter, Sprinter itp. co skutecznie uniemożliwi Ci prawidłowy pomiar. Jeżeli nie robisz dostawczych to będzie OK.
Jak jesteś z Częstochowy to zobacz sobie firmę NORMET, sprzedają sprzęt Dunlopa to chyba dokładnie ten sam podnośnik. Wiem, bo znajomy ma ogumienie od nich.

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
nie wiem co przyszło ci do głowy, piszesz ze podnośnik przystosowany do pracy z 5T ma się wyginać pod samochodem dostawczym
chyba nigdy nie widziałeś podnośnika nożycowego
ja polecam bo większość podnośników nożycowych jest przyzwoicie wykonana

jedyne co mogę doradzić jak już masz kupować tego typu podnośnik to kup taki który będzie miał podnośnik pomocniczy (nie mylić z osiowym) wiem ze to duża dopłata ale poprawia znacząco jego możliwości wykorzystania w innych pracach niż geometria a i w geometrii jest bardzo pomocny

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Ja to kiedyś popatrzyłem na pozornie nieważny parametr. Na masę podnośnika. Zastanawiam się jak to jest że niektóre (te producentów z europy) ważą nawet pod 3 tony masy własnej a te sporo tańsze (nieraz czasem o połowę tańsze) albo nie mają podawanej masy albo jest ona znacznie znacznie mniejsza przy tym samym udźwigu podnośnika.
Ktoś przesadza z materiałem ? Cudów nie ma. Wszystkie robione są ze stali więc jak coś jest lżejsze o połowę to chyba i sztywność będzie miało gorszą.

darex

Nowy
Punktów
0
witam. najlepsza firma z wieloletnim doświadczeniem mającą podnośniki we wszystkich światowych markach jest ravaglioli moim zdaniem to jedna z najlepszyf firm

Do góry Bottom