Wywierciłem dziurę wiertarką i się okazuje, że mam 8cm posadzki, więc za cienka na bank. Jutro kuję posadzkę, w poniedziałek zalewam.
Biję się z myślami czy skoro będę niszczył obecną posadzkę i wylewał beton to czy nie pójść w podnośnik bez ramy. Trochę się obawiam przy ramowym czy nie będę - chodząc dookoła podnośnika - potykał się o te wąsy co od słupów wystają w podnośnikach ramowych. Wiadomo lepiej tego nie mieć. Ale z drugiej strony słyszę, że ramowy zawsze sztywniejszy od takiego nie ramowego. Prawda to?
No i nie wiem w końcu jak kuć. Są skrajnie różne wytyczne, bo np. na stronie InterCars jest szkic ławy pod podnośnik Evert 6253E i ma być 1,8m x 4m i minimum 30cm. Z kolei w innym sklepie odpowiednik i wytyczne do fundamentu 1m x 4m x 30cm. Jakby nie patrzył cały 1m3 betonu mniej, no i co ważne mniej wycinania, kłucia.
Ale mam też inną opcję pod tego Everta, bo gadałem z monterem z IC i mówił, że mimo iż na stronie jest fundament jako ława, to można też zrobić stopy pod słupy o wymiarach 1m x 1m i powiedzmy na 70-80cm głębokie.
Pod ramowy z techwar'u z kolei instrukacja mówi, by takie jakby "H" wylać, grubość wystarcza wtedy 20cm, ja bym zrobił 25cm dla pewności (akurat wyjęcie styropianu i skucie chudziaka pod nim tyle da). Tutaj mało betonu, ale trochę kucia, wycinania w tej posadzce.
Podsumowując.
Na tą chwilę na pewno kuję posadzkę. Pytanie pod jaki podnośnik biorąc pod uwagę poniższe:
- Techwar na ramie 4T, taki: http://techwar.pl/index.php?site=prod&id=8&sub=29
Pod niego muszę wylać "H" i zużyć niecały 1m3 betonu (ok. 200zł netto).
- Techwar bez ramy, 3,5T, taki: http://techwar.pl/index.php?site=prod&id=7&sub=29
Pod niego muszę wylać ławę 1m x 4m x 30cm co daje 1,2m3 betonu (około 270 zł netto). Pewnie dałoby też radę dwa postumenty 1m x 1m x 70-80cm.
- Evert 6253E z IC, 3,2T (tutaj coś mało udźwigu, a niby taka sama konstrukcja jak powyżej te z techwar'u).
Pod niego muszę wylać albo 1,8m x 4m x 30cm, albo dwa postumenty pod słupy o wymiarach 1m x 1m x 70cm. Odpowiednio 2,2 m3 betonu albo 1,4m3.
Pozdrawiam.
Jarek