• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kupno auta do 12 tys zł. Proszę o rady :)

AniaJune

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lublin
mialo byc mazdzie:D no wiec znalazlam fajna jutro jade ja obejrzec. Co do rdzy to znam ten bol juz chlopak w tym roku w swojej 626 robil progi i pieknie sie wykosztowal. W ogóle jutro robie nalot na wszystkie komisy w Lublinie wiec wieczorem spodziewajcie sie wolania o pomoc w decyzji, jest juz mój mechnik, wrocil z wakacji wiec z wami i nim moze uda się w końcu cos wybrac:D a ma ktos jakies doswiadczenia z Mazda z tym silnikiem w gazie? Daje rade?

nomado

Gaduła
Punktów
15
Miasto
Zamienie
dobry gazownik i spokojnie da rade, jeśli nie boisz się diesla to może 2.0 D - silnik nie do zajechania

Fikol

Początkujący
Punktów
0
a może Xsara VTS 2003, 170KM, krajowa, 100tys km, książka serwis w ASO, ale jak ma iść do gazu to nie sprzedam!!

AniaJune

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lublin
nie, citroeny odpadaja, gazownik najlepszy w okolicy musze z nim dzis pogadac o tej mazdzie zobaczymy co powie. A co do diesla to nie tyle co sie boje, co nie kalkuluje mi sie to przy codziennych dojazdach

Fikol

Początkujący
Punktów
0
w sumie xsara jest 3D, dopiero się teraz wczytałem w wątek. Ale ciekawe dlaczego Citroen odpada skoro Peugeot nie, przecież to ta sama technologia. Te same silniki, skrzynie, elektronika, hamulce, zawieszenia, itp. W przypadku Mazdy weź pod uwagę stosunkowo drogie części, sprawdż koszt wymiany rozrządu i np. amortyzatorów przód.....

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
w sumie xsara jest 3D, dopiero się teraz wczytałem w wątek. Ale ciekawe dlaczego Citroen odpada skoro Peugeot nie, przecież to ta sama technologia. Te same silniki, skrzynie, elektronika, hamulce, zawieszenia, itp. W przypadku Mazdy weź pod uwagę stosunkowo drogie części, sprawdż koszt wymiany rozrządu i np. amortyzatorów przód.....
do tego chyba nie każdy posiada komputer diagnostyczny do mazdy, przynajmniej parę lat temu tak było teraz nie jestem pewien

AniaJune

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lublin
Po prostu żaden z citroenów nie wpadł mi w oko, a dla kobiety walory estetyczne też mają znaczenie:D O tej mazdzie to tak tylko wspomniałam wiadomo, że trzeba obejrzeć różne samochody żeby przekonać się który odpowiada mi najbardziej. A co do części, mam porównanie jak wyglądały naprawy w samochodzie mojego faceta, mazda 626, i nie zauważyłam żeby ceny były wygórowane, czasem nawet wkurzałam się że te same części są tańsze niż do mojego "eks-golfa".
Jutro będę oglądać i 2 peugeoty i 2 mazdy, focusa i leona. Więc może to rozwieje trochę moje niepewności i marzenia. No i porównam sobie różne grupy samochodów. Ja jeszcze nie zdecydowałam co kupie, próbuję znaleźć złoty środek moich wyobrażeń. Wiadomo że w każdym samochodzie coś mogłoby być lepsze a coś się często psuje, samochód idealny jeszcze nie powstał :D

AniaJune

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lublin
ja inaczej postrzegam samochod idealny :D ale w sferze marzeń kazdy ma swoje ideały :D

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Jazda tym samochodem po prostu bajka.
1. Na zewnątrz _30 stopni Celsjusza
2. Podchodzisz do samochodu dotykasz "klamki" drzwi się otwierają
3. Siadasz naciskasz "start" na "desce" wyświetla się "READY"
4. Naciskasz gaz auto jedzie bezgłośnie.
5.To wszystko dzieje się za kołem polarnym.
Pozdrawiam i życzę powodzenie w spełnieniu Twoich marzeń.

AniaJune

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lublin
słuchajcie chlopaki sytuacja chyba zmierza ku lepszemu. Dzis dostalam informacje ze zaprzyjaźniony "mini handlarz" wrocil z Francji i kupil tam peugeota 307 1.6 benzyna, 2006r z lekko przerysowanym zderzakiem. Samochod będzie w Polsce w przeciągu 2 tygodni. Nie napalam sie, podchodzę sceptycznie, przynajmniej sie staram. Ale z tego co mówil ow znajomy samochod bardzo fajny , zrywny w świetnym stanie, z malym przebiegiem. Tyle dowiedzialam sie na szybko. Jutro będę mieć zdjecia i caly opis a także wyliczenie ile w przybliżeniu będzie kosztować. Powinien sie zmieścić w 12 tys. Ów znajomy jest na pewno czlowiekiem ktoremu mozna zaufać swego czasu mój chlopak trochę u niego dorabial i widzial jak kreci sie ten jego interes. Samochod sprowadza poniekąd z uwagi na mnie. Teraz pytanie do was, czy warto dociulac i dolozyc ok 4 tys na przerejestrowanie i gaz, czy szukać jednak czegoś w pierwotnym zalozeniu. Proszę mi także powiedzieć czy to prawda ze usterki związane z elektryka zostaly po lifcie wyeliminowane i czy przypadkiem nie przybylo cos innego?

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
Proszę mi także powiedzieć czy to prawda ze usterki związane z elektryka zostaly po lifcie wyeliminowane i czy przypadkiem nie przybylo cos innego?
Takiej opcji we francuskich autach nie ma;)raczej po każdej modernizacji dochodzą nowe usterki.Dobrze że francuzi robią takie autka można przynajmniej zarobić.

AniaJune

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lublin
Mówicie poważnie? dużo znajomych chwali, trochę więc mnie dziwią te opinie. A co do trudno sprzedać to bym polemizowała, chciałam ostatnio obejrzeć dwie 307-ki i po 2 dniach od wystawienia aukcji nie było co oglądać...

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
no te autka często zmieniają właścicieli cos to musi oznaczać,ja tylko wygłaszam subiektywną opinię anie odradzam ani nie polecam;)

Fikol

Początkujący
Punktów
0
ja odradzam kupno sprowadzanego, to są zawsze samochody po przejsciach, rozbite, składane z dwóch, po zalaniu, kręcone liczniki, itp. Kupowana najtaniej a potem szykowane na handel u Henia w stodole. Masz 95% szans, że to będzie skarbonka.

AniaJune

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lublin
Fikol czy ty przed swoją wypowiedzią przeczytałeś wątek? Ja nie kupie samochodu sprowadzonego od byle handlarza, mam możliwość kupienia samochodu od człowieka którego znam, wiem jak wygląda od dłuższego czasu jego handel i widzę samochód zanim on przyjedzie do Polski. Co do peugeotów to zauważyłam raczej tendencję do tego że samochodów jest na sprzedaż bardzo mało, u nas na lubelszczyźnie jeździ ich multum a w przeciągu miesiąca, od kiedy szukam samochodu, znalazłam może 5 ofert sprzedaży tego samochodu w promieniu 100km. Ostatni którego oglądałam miał jednego właściciela za granicą i od 2004r jednego w Polsce.

Do góry Bottom