• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laguna II bicie na kierownicy

PAWEŁ123456

Bywalec
Punktów
0
Witam Panowie. Laguna II PH I 1.8 skrzynia manula. Już brak pomysłów a też nie chcę wymieniać pół samochodu bo i tak już sporo wymieniłem a problem nadal występuje. Podczas normalnej jazdy przy prędkości ok 90km/h zaczyna bić kierownicą. Bicie występuje do prędkości ok 120km/h. Przy hamowaniu bicie się nasila przy wymienionych prędkościach a po zejściu poniżej 90 powiedzmy że jest ok, ale już przy prędkości 60-50km/h znowu zaczyna bić. Przy hamowaniu ogólnie też występuj bicie. Tarcze mierzone czujnikiem zegarowym i jest w normie tzn. max odchyłka półtorej setki. Ogólnie tarcze podmienione na inne i to samo. Piasty proste, też mierzone. Problem występuje na dwóch kompletach praktycznie nowych opon. Koła wyważone, podmieniane przód tył a nawet zamieniane z innego auta. Drążki kierownicze wymieniane jakieś 1.5 roku temu i są sztywne. Końcówki nowe i ustawiona zbieżność. Ogólnie na szarpakach brak luzów w zawieszeniu. Prawa półoś cała nowa. Na mechanizmie różnicowym jest trochę luz ale myślę że bez tragedii. Maglownica ok 2 lata temu miała kasowane luzy bo czuć było na kierownicy. Po skasowaniu luzów brak stukania na kierownicy i ogólnie brak niepokojących odgłosów z zawieszenia. Co jeszcze sprawdzić, wymienić bo mi pomysły się już skończyły.

PAWEŁ123456

Bywalec
Punktów
0
Nie macie nic sensownego do dodania w temacie to nie komentujcie.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Co jeszcze sprawdzić, wymienić bo mi pomysły się już skończyły.
... tak sobie myślę Pawle>>>tylko sugestia<< (kiedyś miałem podobnie ze Scenicem tylko że trafiłem za pierwszym razem ) ..otóż sworznie wahaczy z obu stron .Nawet ścieżka diagnostyczna (szarpaki) nie wychwyciły tego luzu .Statycznie --zawieszenie wyglądało ok ! ..natomiast jazda z różnymi prędkościami wskazywała że coś jest nie tak .

PAWEŁ123456

Bywalec
Punktów
0
Dzięki za konkretną odpowiedź. Prawy sworzeń wymieniony z 2 miesiące temu bo wyszedł na szarpakach lewa strona też wymieniana jakiś czas temu już w trakcie trwania problemu i niestety nic to nie dało.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Dzięki za konkretną odpowiedź. Prawy sworzeń wymieniony z 2 miesiące temu bo wyszedł na szarpakach lewa strona też wymieniana jakiś czas temu już w trakcie trwania problemu i niestety nic to nie dało.
...czy unosiłeś auto do góry (przynajmniej przód ) uruchamiałeś silnik i wrzucałeś poszczególne biegi ,,aby sprawdzić jak zachowują się koła przy różnych prędkościach . Czy sanki są solidnie przykręcone ...jaki jest stan łożysk ???

PAWEŁ123456

Bywalec
Punktów
0
Nie, auta nie unosiłem. Sanki sztywne. Łożyska ciężko powiedzieć ale luzu wyczuwalnego nie ma i nie huczą.

PAWEŁ123456

Bywalec
Punktów
0
Żeby nie było że się nic w temacie nie dzieje to dzisiaj byłem w jednym z lepszych zakładów wulkanizacyjnych w mieście na wyważeniu kół. Chłopaki się przyłożyli i sprawdzili felgi i opony - są idealne. Wyważyli koła i stwierdzili że teraz wszystko jest ok. Jazda próbna i efekt taki że faktycznie przy normalnej jeździe i prędkościach przy których był problem bicie ustało. Ale po rozpędzeniu się do powiedzmy 120-130km/h i wciśnięciu hamulca telepie kierownica jak trzeba. Przy utracie prędkości do ok 90km/h bicie ustaje. Hamując z niższych prędkości nic się nie dzieje nic nie bije. Co jeszcze do sprawdzenia?

PAWEŁ123456

Bywalec
Punktów
0
Czyli co? Czujnik kłamie? I dlaczego przy rzekomo krzywych tarczach bicie nie występuje przy każdej prędkości? Możesz wyjaśnić?

PAWEŁ123456

Bywalec
Punktów
0
Na średnio rozgrzanych bo zanim podniosłem auto zdjąłem koła wkręciłem śruby z odpowiednim momentem zdarzyły trochę się wystudzić. Dzisiaj biło na zupełnie zimnych tarczach.

PAWEŁ123456

Bywalec
Punktów
0
Widzę że nie potrafisz wyjaśnić więc dodajesz głupie i bezsensowne posty zresztą od początku wątku.

Do góry Bottom