euroserwis8
Zweryfikowany Mechanik
Master 2,3 DCi 2020r , błąd 1028 niestety, CDIF, Launch, delphi , nie mają opisu. W AD też nie ma. Rozszyfruje ktoś.
Podepnę się pod temat bo ten sam bolid tylko , oprócz 102896.Pompa pracuje , i błąd pokazuje się zarz po odpaleniu lub po chwili.Bład DTC102896 to błąd związany z dodatkową pompą wody. Generalnie usunięcie tego błędu jest problematyczne. Tak naprawdę to jest błąd oprogramowania, które wymaga aktualizacji sterownika. W wersji 2.3 DCI 180 jedna pompa jest przy lewej podłużnicy, a druga na belce zawieszenia za silnikiem. Pompy oczywiście do sprawdzenia. Żeby było śmiesznie błąd też może wyskakiwać jeśli były problemy z AdBlue. Ale tak jak ktos napisał wcześniej też czasami problem zaczyna się, gdy uszkodzeniu ulega chłodnica EGR. Walczyłem z czymś takim przez ostatnie 7 tygodni. Auto dopiero w miniony poniedziałek zostało wydane. Aaaa i sprawdzić trzeba, czy czasami w jakimś systemie nie ma błędów od włącznika sprzęgła.
DF2010 to ten sam błąd tylko odczytany z innego sprzętu.
Jasne ,ze spróbuję . dam ,znać .U mnie rozwiązaniem okazało się dobre odpowietrzenie układu chłodzenia. Niestety samo poluzowanie odpowietrzników może nie pomóc . Ta dodatkowa pompa elektryczna przy podłużnicy z której jest błąd , sprawdzana jest przez ECU na podstawie natężenia pobieranego prądu , i jak będzie jej za luźno się obracać to wywali check . To też działo się u mnie zaraz od skończonej naprawy aż przez caly okres testowania ( kilkadziesiąt kilometrów) w końcu już z braku pomysłu na zapalonym silniku zdjąłem górny przewód wodny z tej pompy , wtedy uszło powietrze i po założeniu węża błąd sam zgasł i od tamtej pory spokój.
Trafione .Dziękuję.Jasne ,ze spróbuję . dam ,znać .
Walki ciąg dalszy odpowietrzenia pomogło na krótko. Ten błąd zapala się najczęściej od tej pompy ,obok lewego reflektora .Trafione .Dziękuję.
Problem z doładowaniem rozwiązany . Mała popękana strona gorąca, .Nowa. duża uszczelnienie i nastawnik .Cooler i przewody , i po jawiłTrafione .Dziękuję.