• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda 6 2.2 AT AWD problem z plynem ASO nie ogarnia

jestem zielony

Bywalec
Punktów
1
Dzień dobry. Ręce mi już opadają. Dlatego chciałbym uzyskać wszelką pomoc od Was. Posiadam mazdę 6 2.2 diesel Automat w AWD 184 ps rok 2021 przebieg obecny 101 tys.

Samochód miesiąc temu podczas długiej trasy 800 km obrzygał mi całą pokrywe silnika płynem chłodniczym. Problem był też z rosnąca temp. Przy dodawaniu gazu ...

Pojechałem do Aso. Podejrzewali uszelke pod głowicą lub głowice. Koszt głowicy 34 tys zł, koszt uszczelki 8 tys

Po weryfikacji usłyszałem, że nie ma tlenu/powietrza w układzie wiec to nie uszczelka ani głowica. Termostat dobry, Problemem jest wentylator ktory zostawił zapisany błąd w kompie. Mowie okej trzeba zrobić to trzeba. Wczoraj został wymieniony wentylator w ASO koszt 5200 zł. Dziś znów jechałem w trasę. Po 500 km tankowałem paliwo i pomyślałem zajrzę do silnika ( przy wymianie wentylatora był opłukany z płynu chłodniczego i nie było żadnego śladu) I myślałem że dostanę zawalu ( załączam zdjęcie )

Zobaczyłem też do zbiornika na płyn nie ruszałem z powodu temperatury silnika ale widziałem jak tam ten płyn bulgocze

Auto nie kopci, zbiera się dobrze, pali normalnie. Teperatura na trasie oscylowala między 90-100 stopni.

Proszę mi wytłumaczyć co to może być?

Czy mogę domagać się zwrotu zaplalaconej kwoty za wymienienie części która nie była winna problemowi ?

Proszę o rady i sugestie

Załączniki

• 20240821_135732.jpg
    20240821_135732.jpg
    1,4 MB · Wyświetleń: 62
Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Jak Ci ubywa płynu "GDZIEŚ" np. przez korek, to się zapowietrza układ. Jak się zapowietrzy, to się przegrzewa. Jak się przegrzeje to się robi takie ciśnienie że wywala płyn w najsłabszym punkcie.

Kurw. tam jest naprawa za 100zł, może 200...typu wadliwy korek, albo zły płyn.

Pierwsze co, to trzeba zalać układ odpowiednim płynem, porządnie odpowietrzyć, założyć inny korek/odpowietrznik. Podłączyć pod komputer i zobaczyć przy jakiej temperaturze otwiera się termostat i odpala wiatrak.
I myślę że na takim etapie ASO dużo by się dowiedziało.

...ale po co? Wymienia się wiatrak za 5 koła, używkę sprzedaje się za tysiąc na OLX...i do tego klient wraca na kolejną "diagnozę"
Automatyczne połączenie postów:

Teraz Niemcy zarobią. I o to chodzi.

jestem zielony

Bywalec
Punktów
1
Ja bym pomógł. Nawet miałbym trop ;). Ale wielkopolska :)

Jak Ci ubywa płynu "GDZIEŚ" np. przez korek, to się zapowietrza układ. Jak się zapowietrzy, to się przegrzewa. Jak się przegrzeje to się robi takie ciśnienie że wywala płyn w najsłabszym punkcie.

Kurw. tam jest naprawa za 100zł, może 200...typu wadliwy korek, albo zły płyn.

Pierwsze co, to trzeba zalać układ odpowiednim płynem, porządnie odpowietrzyć, założyć inny korek/odpowietrznik. Podłączyć pod komputer i zobaczyć przy jakiej temperaturze otwiera się termostat i odpala wiatrak.
I myślę że na takim etapie ASO dużo by się dowiedziało.

...ale po co? Wymienia się wiatrak za 5 koła, używkę sprzedaje się za tysiąc na OLX...i do tego klient wraca na kolejną "diagnozę"
Automatyczne połączenie postów:

Teraz Niemcy zarobią. I o to chodzi.
Jeśli dasz mi pewność, że to taka drobnostka od razu jestem u Ciebie :) wchodzisz w to ?

Alpari

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Jeśli dasz mi pewność, że to taka drobnostka od razu jestem u Ciebie :) wchodzisz w to ?
Po pierwsze nikt Ci nie da gwarancji na to, że to akurat korek. Zaczynasz się bawić w teleporady jak nasi lekarze. Wlazłeś na forum, rzuciłeś temat i liczysz na rozwiązanie. Układ chłodzenia jest zbyt skomplikowany, żeby go diagnozować wirtualnie. Owszem często dyskutujemy nad rozwiązaniem problemu, ale zwykle po drugiej stronie nie jest pan zielony tylko mechanik, który sprawdza kolejne pomysły. A Ty nawet sobie tego korka nie zmieniłeś chociaż nie powinien zabijać ceną

Po drugie nie masz za grosz zaufania do mechaników poza ASO. Do ASO jedziesz i wydajesz kupę kasy. A masz problem wsadzić tyłek rano w auto i przejechać się np do Wielkopolski skoro dostałeś taką propozycję.
I owszem możesz jechać do niemieckiego ASO. Tylko, że oni mają te same procedury co u nas. Ale może lepiej się poczujesz jak dostaniesz rachunek w euro a nie złotówkach. Tylko lepiej się się streszczaj bo w końcu padnie coś poważniejszego i będziesz się cieszył jak będzie to UPG, a nie np. pęknięty płaszcz wodny w bloku.

jestem zielony

Bywalec
Punktów
1
Owszem masz 100% racje to nie jest brak zaufania do mechaników poza ASO, ale przyznam że do tej pory ufałem im bezgranicznie bo przecież to ASO prawda. Nie szukam teleporady po prostu każda wypowiedz jest cenna a wiadomym jest ze diagnoza porządna diagnoza to podstawa. Jak napisał Twoj przedmówca to przynajmniej wiem, co mam robić i już w tym kierunku działam. Zamówiłem korek oryginalny będzie w poniedziałek. Jeśli chodzi o niemieckie ASO to nie jestem przekonany jednak tutaj wygląda to tak, że weryfikują auto następnie dzwonią z diagnoza i kosztami, jeśli np. Mowie ze nie będę tego robić zabieram auto i jest okej

Co do wentylatora faktury jeszcze nie dostałem, poinformowałem firmę gwarancją o całej sytacji a mój prawnik będzie już działać od strony prawnej. I to nie jest kwestią że szukam taniego rozwiązania, po prostu auto ma na mnie zarabiać a teraz jest uziemione.

Alpari

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Poszukaj kogoś kto ma jakiś komputer diagnostyczny, który ogarnia to auto. Zróbcie test drogowy. W parametrach rzeczywistych sprawdźcie czy są jakieś anomalia itp. W stylu nagle podwyższająca się temperatura itp. I bardzo ważne żeby określić w którym to się dzieje momencie i czy np. zwolnienie (zmniejszenie obrotów silnika) nie spowoduje poprawy.
Przez ekoterrorystów stosowane są teraz bardzo zawodne rozwiązania jak np. pompy wody ze sterowaną wydajnością. Na zimnym silniku mają przepływ prawie zerowy, żeby się szybko silnik zagrzał i w miarę potrzeby wzrasta wydajność pompy. U Ciebie może ona po prostu nie pracować w pełnym zakresie. A może tak jak pisałem wcześniej nie pracować w pełnym zakresie przez zużycie łopatek. Podobnie termostaty. To już nie proste urządzenia co wrzuciłeś do garnka z wodą i widziałeś jak się otwiera w czasie gotowania. Teraz też wrzucili tam sterowanie elektryczne. I też może się nie otwierać w pełnym zakresie lub przy wyższej temperaturze
A sam pooglądaj wszystkie węże czy gdzieś nie ma jakiegoś zgięcia itp. Bo nawet taka drobnostka może znacznie zmniejszać przepływ płynu

jestem zielony

Bywalec
Punktów
1
Mam Vgate iCar Pro ELM327 skaner obd2 czy z jego pomocą mogę się czegoś dow8edz8ec co pomoże? Załączam zdjęcie z apki co tam można sprawdzić

Załączniki

• Screenshot_20240824_110324.jpg
    Screenshot_20240824_110324.jpg
    165,5 KB · Wyświetleń: 10

jestem zielony

Bywalec
Punktów
1
Czyli rozumiem, mam sobie go rozgrzać na autostradzie i czekac zapisujac parametry . Ale przecież co mi po tym jak i tak nic z tego nie będę wiedział:) a tutaj filmu wstawić slnir można?..

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
216
Miasto
Gorzów Wlkp
Zadziwiające jest to, że ty ciągle użytkujesz ten samochód pomimo usterki. Wiesz, że jest problem a jeździsz trasy 800 km z prędkosciami 200 km/h. Przypomina mi się pewna historia jak klient z uszkodzoną pompą wody jechał przez całe Niemcy metodą po kawałku, bo laweta to koszty, a 30 km odemnie silnik rozsypał się na kawałki. Koszt naprawy 40 tys.

jestem zielony

Bywalec
Punktów
1
Nawet silnik nie rozgrzany ....
To wiem, że nie rozgrzany. Chciałem tylko zobaczyć co pokazuje. A druga sprawa jedni mówią nagraj parametry podczas pracy inni nie rób tego bo masz usterkę zgłupieć można.
Zadziwiające jest to, że ty ciągle użytkujesz ten samochód pomimo usterki. Wiesz, że jest problem a jeździsz trasy 800 km z prędkosciami 200 km/h. Przypomina mi się pewna historia jak klient z uszkodzoną pompą wody jechał przez całe Niemcy metodą po kawałku, bo laweta to koszty, a 30 km odemnie silnik rozsypał się na kawałki. Koszt naprawy 40 tys.
Nie ! Samochód miał być naprawiony przy zapewnieniu z ASO. Jechałem bo musiałem. Od kiedy wróciłem auto stoi w garażu . Może samo się naprawi ...

matus1014

SuperMechanior
Punktów
195
To wiem, że nie rozgrzany. Chciałem tylko zobaczyć co pokazuje. A druga sprawa jedni mówią nagraj parametry podczas pracy inni nie rób tego bo masz usterkę zgłupieć można.

Nie ! Samochód miał być naprawiony przy zapewnieniu z ASO. Jechałem bo musiałem. Od kiedy wróciłem auto stoi w garażu . Może samo się naprawi ...
Na postoju przecież Ci tego nie wyrzuca tylko w trasie , przejedź się daj mu w pędzel i monitoruj parametry czy czasem temperatura nie dochodzi do powyżej 100*C

Do góry Bottom