• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

MAZDA 6 2.3 166 KM - skrzywiła 3 komplet tarcz hamulcowych przód

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
siemanko Panowie. Jak w temacie mam problem ze swoją Mazda, przyznam ze pierwszy raz mam taki przypadek, pokrzywiła 3 komplet tarcz hamulcowych.

A

autozibi

Jeżeli już wszystko sprawdzałeś , to do wymiany piasta koła .

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
no to Cie zaskoczę :DD wymieniłem calą lewą zwrotnice. prawa piasta nowa oby dwa zaciski zrobilem kompletne reperaturki . rece mi opadaja tym bardziej ze komplet kosztuje 700 zl

P

PogotowieSamochodoweUK

A ja mam takie pytanie, a w zasadzie kilka.
1. Jakie to tarcze, w sesie marka czesci.
2. Czy jezdzisz agresywnie i czy padal deszcz po wymianie tarcz.
3. Czy do skladania zestawu uzyles jakiegos smaru pod tarcze czy skladales na sucho na oczyszczona tarcze?

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
wiec tak :
1 komplet trw:
2 komplet brembo
3 komplet bosch

2; tak jezdze agresywnie i na pewno od wymiany padal deszcze ale kaluze omijalem szerokim lukiem i staralem sie w nie wjezdzac 5 na h

i 3: tarcze skladalem na sucho po dobrym oczyszczeniu szczotka na szlifierce: (po zlozeniu na smar dopiero sa narazone na szybkie krzywienie sie )

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
1 przód zawsze mocniej hamuje :)
2. kolega pisał że reperaturki założył
3. pisał że nowe reperaturki
tylko ta agresywna jazda od samego początku?

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
łożyska, piasty, reperaturki przednich zacisków z tłoczkami plus prowadnice zacisków NOWE. siodła i i zaciski wyczyszczone do czystego szczotka na szlifierce. Na stacji byłem siła hamowania jest wzorowa ponieważ tył profilaktycznie ymieniłem reperaturki plus klocki plus tarcze.

ostatni komplet wytrzymał 44 dni i krzywy przód ze przy 120 kierownice wyrywa. w zawieszeniu zero luzów cały przód wymieniony prawa strona nowe wachacze lewa strona wymienione tulejki.

Rys00

Boss regionalny
Punktów
97
ja przekonałem się do ATE i DELPHI do mazdy 6 350-420 komplet

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
cena w miare dobra. tylko problem tkwi w tym ze takie komplety jakie zalozylem powinny latac tysiace kilometrow a nie setki.

Rys00

Boss regionalny
Punktów
97
nie raz miałem filetowe tarcze ale nigdy nie miałem pokrzywionych, może trzymasz wciśniety hamulec na zagrzanych tarczach nie wiem

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
hamulca uzywam na prawde rzadko, na trasie 20 km dotkne go ze 3 razy na zakrtach wgl nie hamuje bo mam od tego silnik/

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
może zamontuj mc persony kompletne od jakiejs usportowionej mocniejszej wersji :) a moze wystarczy wieksze zaciski, tarcze i klocki

P

PogotowieSamochodoweUK

Moze nie dales sie tarczom dotrzec i zeby sie wygrzaly i ponaciagaly jak nalezy. Czesto tarcze musza sie dotrzec i dobrze zagrzac przy hamowaniu. Mialem kilka takich akcji ze klient wrocil z hamulcami EBC czy brembo na drugi dzien bo pokrzywil cisnac im na dzien dobry za ostro. Ja osobiscie raz tak tarcze pogielem.

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
no więc wymieniłem własnie przód tarcze bo byly zamontowane nowki praktycznie trw jak kupilem auto i byly pogiete ale stwierdzilem ok kobieta jezdzila raz drugi trzeci wjechala w wode na rozgrzanych i gotowe wiec zmienilem bo biły tak samo. myslalem o tym zeby wlasnie zalozyc 325 mm od mazdy 2.3 mps turbo z zaciskami bo tez tlumaczylem sobie ze poprostu nie wyrzymuja, ale powinny skoro sa wypuszczone na 280 mm w oryginale? co do dotarcia, byly odpowiednio docierane PSUK , poniewaz sam tym autem jezdzilem i liczylem sie z tym ze gdy to zepsuje to znowu wyrzuce na to siano, ale niesety to nie pomoglo. geometria rowniez sprawdzana jakichkolwiek sladow brania opon rowniez brak. auto lata na 245/40/17

A przed wymianą wszystko było w porządku ?
Po za tym może zbyt mocno dokręcone są koła ?

zbyt mocno dokręcone koła?

A

autozibi

no więc wymieniłem własnie przód tarcze bo byly zamontowane nowki praktycznie trw jak kupilem auto i byly pogiete ale stwierdzilem ok kobieta jezdzila raz drugi trzeci wjechala w wode na rozgrzanych i gotowe wiec zmienilem bo biły tak samo. myslalem o tym zeby wlasnie zalozyc 325 mm od mazdy 2.3 mps turbo z zaciskami bo tez tlumaczylem sobie ze poprostu nie wyrzymuja, ale powinny skoro sa wypuszczone na 280 mm w oryginale? co do dotarcia, byly odpowiednio docierane PSUK , poniewaz sam tym autem jezdzilem i liczylem sie z tym ze gdy to zpierdole to znowu wyrzuce na to siano, ale niesety to nie pomoglo. geometria rowniez sprawdzana jakichkolwiek sladow brania opon rowniez brak. auto lata na 245/40/17

zbyt mocno dokręcone koła?

Chodzi mi o to czy dokręcasz je w tym konkretnym przypadku dynamometrem ?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
TRW to ostatnio szajs, jeden komplet przejechal niecale 8tys i bije, drugi moze 3 tys i bije, wrzuc na probe cos tanszego, mintexa, blueprinta. To nie gorna polka ale mozesz sie zaskoczyc trwaloscia. Brembo tez nie ma szalu, jedynie do boscha bym sie przyczepil ze sie pokrzywil.
Masz jeszcze opcje zakupu uzywek lub przetoczenia tych krzywych. Inna sprawa, laczki to załozyles jak do MPS, 245mm opony naprawde solidnie sie trzyma zanim zadziala abs, nie wiem co tam masz katalogowo ale wydaje mi sie ze 215 max 225.

Do góry Bottom