• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

[MB C180 W202] Długo Kręci Nim Zapali

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Tarnów, pow. tarnowski, Małopolskie
Zgadza się, myślę o tym co pokazuje temperaturę na desce, pokazuje prawidłowo 80 - 82 stopnie.

Powiem Ci że z tego co kojarzę to tam są trzy czujniki pod plastikową obudową koło silnika.

Jutro zrobię zdjęcie jak wygląda.

To by padł ten co podaje informację do sterownika?.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Wiesz ja mówie Ci to co mysle, ze mozna posprawdzac,(nie tak, ze od razu to i to do wymiany) bo cześć rzeczy juz wymieniłes, część sprawdziłeś, a pali tak jak palił, więc trzeba szukac dalej i tak sobie jeszcze myslałem nad regulatorem cisnienia paliwa

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Wiem, zdaje sobie sprawę i dziękuję za rady i pomysły co gdzie można by było jeszcze szukać przyczyny długiego kręcenia.

Popatrzę na czujnik temperatury płynu chłodzącego.

A gdzie szukać regulatora ciśnienia paliwa?.

dzięcioł90

SuperMechanior
Punktów
38
Hmm pytasz gdzie to jest chcesz podnosic samochod do sprawdzania luzow zaworowych. Ciekawi mnie jedno jak sprawdzasz rzeczy ktorych nie wiesz gdzie szukac. Bo jak nie wiesz gdzie to jest to niby skad wiesz jak to sprawdzic? Po prostu sam mozesz wprowadzac w błąd.

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Takie rzeczy jak filtry to wiem gdzie są. Ale typu luzy zaworów nie wiem o nich gdzie są, przyznaję nie znam tak silnika.

Stąd moje pytania.

To co pisałem dotychczas to zostało wymienione, sprawdzone.

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Dziś zlokalizowałem gdzie jest regulator ciśnienia paliwa, znalazłem tylko muszę mieć szczypce segera żeby ściągnąć podkładkę i wyciągnąć regulatora żeby zobaczyć co jest z nim i jak.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
zanim go zdejmiesz to wez zdejmij ten wezyk co tam wchodzi(powinien takowy byc) i sprawdz czy nie ma sladów paliwa czy jest suchutko, bo moze puszczac tamtędy.

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
brum brum powiem Ci tak że właśnie dziś ten wężyk sćiągnałem z tego króćca co jest przy regulatorze

Zdjęcie zapożyczone z innej strony.

I jak byś nie napisał czy nie

ma śladów paliwa czy jest suchutko

to bym nie był świadomy. Po ściągnięciu wężyka był ślad paliwa, było mokro. Nie lało się strumieniem ale było widać mokre po ściągnięciu paliwa. Co więcej teraz kojarzę fakty że mimo że nie jeżdżę na PB tylko na LPG, PB mam tyle co na rozruch to zauważyłem że ubywa mi PB dość szybko, swądu paliwa nie ma ale widzę ubywanie po wskazówce poziomu paliwa.

Jak jest mokro na wężyku to są to objawy zepsucia, padnięcia regulatora?.

Ostatnia edycja:

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Tak, powinno byc sucho, a jesli nie jest to znaczy, ze przepuszcza do kolektora. Regulator do wymiany,(szukaj po numerze) powinno pomóc.

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Czyli jak by się potwierdziło to tylko wymiana, brudny raczej nie jest?.

Jutro będę miał narzędzie, wyciągnę go. Zrobię zdjęcia jak wygląda.

Uwiecznię jak wygląda mokre miejsce na wężyku.

Jak by się potwierdziło że to ten regulator to o tyle zdrowszy bym był :).

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
No wtedy wymiana, brudny nie jest, bo on tym wezykiem sobie tylko podcisnienie zbiera, a jak jest tam paliwo to na pewno puszcza, a nie powinien, wiec kwalifikuje sie do wymiany, jak wyzej pisałem powinno pomóc, bo jezeli nie działa jak trezba to jest błednie dawkowana benzyna i wtedy pojawiaja sie problemy.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
No przeciez nad tym problemem myslimy od samego poczatku,:) co do brudu wyzej pisałem jak jest to paliwo to do wymiany, bo nie ma prawa go tam byc. Wczesniej pisałem tez, ze przez uszkodzony regualtor podawana jest nieodpowiednia mieszanka do komory spalania co moze powodowac problemy z rozruchem.

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
brum brum zgadza się nad tym myślimy i główkujemy co może być przyczyną, zapytałem jako od strony technicznej, funkcjonalnej regulator ma się do objawów które u mnie występują w MB.

Teraz wiem że

przez uszkodzony regualtor podawana jest nieodpowiednia mieszanka do komory spalania co moze powodowac problemy z rozruchem

. I naprawdę chciał bym żeby to się okazał ten regulator, bo nie raz zanim zaskoczy to kręci, a co ciekawscy się patrzą co on tak tyle kręci, nie co wstyd wtedy jest.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Rozumiem no ale w tym przypadku trzeba wymienic i sprawdzic, bo inaczej to mozna tylko gdybac.

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Tak rzuciłem frazę do Googla jaki jest koszt owego regulatora i jestem nie co zaszokowany. Koszt koło 200 zł. Np. tutaj. Hm... kosztowny jest ten regulator. A jak się jeszcze okazało że to nie on to wolę na razie nie myśleć.

Chomikos

SuperMechanior
Punktów
12
zaslep węzyk od reg. paliwa na próbę , zmierz cisnienie podczas kręcenia
zakręć gaz na kilka dni.

Do góry Bottom