• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

[MB C180 W202] Długo Kręci Nim Zapali

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No nie , czego Ty chcesz złotej rady na forum ? wystarczy podąć manometr pod magistrale i wiadomo co się dzieje. Magstrale wyczysci , bak, wtryskiwacze itp. pełno syfu i sie dziwisz ze nie chodzi . Mapa Pb pewnie zjechana

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
a wcale bym się nie ździwił jak kolega tylko na rezerwie jeździ bo ma gaz i pompa już kiepskie daje ciśnienie, sprawdzałeś ciśnienie paliwa?

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Tarnów, pow. tarnowski, Małopolskie
Nie mam w swoich rzeczach wakuometra, także że nie sprawdzę podciśnienia w regulatorze.

Dziś rano odsączyłem nie co paliwa co znajduje się w gnieździe regulatora i okazuje się że jest czyste co widać na poniższych zdjęciach

Także że magistrala może być czysta.

PB jest czyste, nie widać ty żadnego zanieczyszczenia, w wężyku nie widać, a jak jest w gnieździe to robi wrażenie brudnego, czarnego.

Nie jeżdżę na samej rezerwie, nie mam tak że wskazówka leży już na słupku, według zaleceń producenta instalacji LPG, 1/2 baku i taki stan utrzymuje.

Co do samego MB to może nie o tym mowa w tym temacie, ale nie uważam żebym się obnosił tym że mam MB i nie stać mnie na graty, każdy jeździ tym co ma. I takie pokazywanie się nie jest moją stroną. A to że napisałem że regulator kosztuje 200 zł to też nie było tak że aż tyle kosztuje, miałem na myśli że praktycznie żadnej elektroniki w tym nie ma, a tyle kosztuje, porównując do tego czujnik położenia wału także do MB to ta sama cena, gdzie czujnik jest już elektroniką, a regulator nie ma elektronik stąd moje zdziwienie było.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Takie ceny , zabuduj do z powrotem a masz jakiś manometr ?

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Morzesz jeszcze zrobic my i sprubowac odpalic go na gazie w trybie awaryjnym i zobacz czy rychnie od razu dobrze bylo by odpiac vacu od regulatora jak rychnie od strzała to upewnisz sie w tym ze regulator do wymiany na 100

A nie zapominając o zaślepieniu przewodu podciśnienia zeby lewego powietrza nie łapał

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Marek_S nie mam żadnego manometra na stanie, chyba żeby mi się udało pożyczyć to mógł bym coś zadziałać.

Chyba że nabędę drogą kupna taki manometr, tylko co mi z samego zegara?. Co bym jeszcze potrzebował i co najważniejsze gdzie bym go miał podpiąć/włożyć?. W regulator czy w wężyk co idzie do regulatora.

sevooo z tego co wiem na LPG mogę odpalić w trybie awaryjnym bodajże 3 lub 4 razy tylko, tak jest ustawione przez producenta w komputerze LPG.

Czyli tak:
  • zakładam z powrotem regulator na swoje miejsce,
  • nie podłączam przewodu do niego, tylko ten przewód zaślepiam,
  • odpalam go na PB czy na LPG?.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Na Pb , manometr w przewód dochodzący paliwa żeby wiedzieć jaki ciśnienie jest na magistrali ale podejrzewam ze jest OK , tu raczej cos jest nie tak ze sterownikiem Pb tzn albo podaje za duzo paliwa , cieply zapal tak pedla gazu do dechy chwile pokreć a potrm normalnie spróbuj nie kreć az do wyczerpania aku ale chwilke pare obrotów .

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Nie zawsze ciepły odpala na dotyk. W skrócie napiszę że:
  • Po nocy, po 7 - 10 godzinach stania odpala na dotyk, aż miło.
  • Zrobię 10 km, zatrzymam się na 2 minuty, odpala na dotyk.
  • Zrobię 10 km, zatrzymam się na powyżej 5 minut już kręci.
Marek_S czyli mam zrobić tak:
  • Na ciepłym silniku zapalić na luzie, pedał gazu do dechy, pokręcić chwilę,
  • Zgasić MB i ponownie odpalić
?.

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Podjedź do instalatora instalacji jezeli nie masz już gwarancji to nich ci zminia ustawienia odpalania awaryjnego na nie limitowanie

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie zawsze ciepły odpala na dotyk. W skrócie napiszę że:
Marek_S czyli mam zrobić tak:
  • Na ciepłym silniku zapalić na luzie, pedał gazu do dechy, pokręcić chwilę,
  • Zgasić MB i ponownie odpalić
?.
tak ale jak zapali to nie gaś tylko wtedy jak nie zapali , może trzeba przewietrzyć cylindry , nie mam danych żeby zdiagnozować

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Po złożeniu wszystkiego i wyczyszczeniu problem z kręceniem dalej jest.

Jeszcze mogę spróbować przewietrzyć wtryski chodź powiem że mam obawy żeby coś gorzej nie było. Do ilu tak obrotów wcisnąć gaz?.

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Nie nie póki co założony jest stary regulator.

Zaślepiać wężyka nie zaślepiałem, tylko wężyk zaślepić i nie będzie lać Pb z regulatora?.

Hm a co go może zalewać?

Do góry Bottom