• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

[MB C180 W202] Długo Kręci Nim Zapali

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
no fajnie mercem stary latasz a nad dwiema stówkami się rozwodzisz ale znam gościa co cuprą śmiga po 200 i HARTA wsadza graty:banghead::facepalm:

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Tarnów, pow. tarnowski, Małopolskie
Ściągnąłem póki co pierścień blokujący regulator ciśnienia. Na tym stanąłem dlatego że nie bardzo wiem jak wyciągnąć sam regulator.

Kręci się w około własnej osi, i nie wiem czy mam go dość silno pociągnąć ku górze czy też odkręcać do wykręcenia?.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Duzo nie duzo uwierz mi, ze sa tam duuuuuzo drozsze rzeczy, które moga sie zepsuc ale nie o tym mowa. Napisze jeszcze raz, a zrobisz tak jak bedziesz uważał, wiec ten regulator tak jak nazwa wskazuje reguluje cisnienie paliwa, jeżeli jest ono za wysokie(istnieje ustalona wartosc) wtedy zawór sie otwiera i paliwo wraca do baku, a sam regulator jest sterowany poprzez cisnenie w kolektorze ssacym. Kolejna rzecz to to, ze ten regulator po zgaszeniu silnika przez pewien czas utrzymuje jeszcze prawidłowe cisnienie w układzie, jezeli jest niesprawny wtedy beda problemy z uruchamianiem auta i czasami nierówna praca. Co do zaslepiania to moim zdaniem juz lepiej wymienic, poniewaz tak jak wyzej napisałem po cos on tam jest, a przy zaslepionym układ nie koniecznie bedzie działał jak powinien.(Poza tym kolega wyzej chyba pisał to aby go tylko sprawdzic i potwierdzic diagnoze)

aaaa zapomniałem poprostu go wyciagnij jak juz seger jest zdjety

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Wyciągnąłem regulator :). Mam go w rękach. Zrobiłem zdjęcia zaraz po wyjęciu. Po powrocie wrzucę zdjęcia, aktualnie jestem przy samochodzie.

Obiecane zdjęcia. Poniżej zdjęcia zaraz po wyciągnięciu regulatora ciśnienia
Poniżej po wy czczeniu gniazda oraz samego regulatora

Mam pytanka
  1. Dlaczego w gnieździe regulatora wiecznie znajduje się paliwo?. Wycierałem je ale nie idzie go wytrzeć do "0" tylko zawsze jest i dlaczego jest czarne?. Widać to na tym zdjęciu http://www.imagebam.com/image/2d39db502577865 .
  2. Czy jak by wymienił uszczelki/oring na regulatorze nie było by coś lepiej jeśli chodzi o ciśnienie i samo działanie regulatora?.
  3. Dmuchałem w regulator (tam gdzie się zakłada wężyk) nie ma przedmuchu, świadczy to o zepsuciu regulatora czy tak ma być?.
Przyznam że do tej pory nie wiedziałem że takie coś jak regulator ciśnienia paliwa jest w ogóle, mam nadzieje że to on się okaże sprawcą tego że tak długo kręci MB nim zapali. Osobiście jestem za ty żeby go wymienić, chyba że tylko same uszczelki pomogą i będzie szczelny i trzymał ciśnienie to także jestem za.

Odnośnie zaślepienia, zdrowe to jest dla motoru i samego samochodu takie zaślepianie przewodu którym idzie PB do regulatora?.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
To jest do podciśnienia a nie do Pb . Masz totalny syf w magistrali paliwowej , pewnie wtryski zapchane , moze być tak że masz zle ustawione LPG i zubaza albo wzbogaca Pb .

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Byłem dwukrotnie na regulacji LPG i "niby" jest OK, OK z tej racji że spalanie jest w normie, filtry wymieniam od LPG według zaleceń producenta - to co gazownik mówił jest dobrze, ale wierzyć na słowo to też trzeba z ograniczeniem, chodź widzę że różnie może być.

Odnośnie syfu magistrali to mnie to też od razu rzuciło się w oczy że jest coś nie tak, że jest czarna benzyna.

Przysłowiowa kąpiel wtrysków była by wskazana, ale jak to zrobić?. I czy jest w ogóle to osiągalne?.

Regulator jest do podciśnienia PB z tego co widzę po wpisaniu numeru 0000781589 .

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Jak wyzej, zasyfiona jest magistrala, to masz jedna odpowiedz dlaczego czarne. Paliwo leci bo to ,,gniazdo" to listwa wtryskowa i tam jest paliwo. Te oringi na zewnątrz to tu akurat nie problem, bo mebrana jest w srodku (przeciez puszcza Ci w ten wezyk) ale oczywiscie jak nowy ma byc to i oringi nowe. Co do dmuchania w króciec to juz pisałem, ze jest do podcisnienia do sterowania (kolega wyzej tez pisał) Odnosnie zaslepiania tez chyba wczesniej pisałem. ,,regulator jest do podcisnienia PB"?????

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Hm... to się dowiedziałem przy okazji że mam zasyfioną magistrale.

Martwiło mnie jeszcze to czy w ogóle że jest w gnieździe PB czy to nie będzie jakiś problem. Jutro jeszcze wezmę wężyka i strzykawkę i ode ssam nie co tego PB co jest w gnieździe zobaczyć jak jest czarne bardzo.

Teraz tak czy faktycznie jest wadliwy regulator czy to jest kwestia zabrudzonej magistrali?. Bo wymiana na nowy regulator nic nie da, to może być inna przyczyna.

A jest możliwość przeczyszczenia tejże magistrali?.

Żebym dobrze zrozumiał, po wpisaniu numeru 0000781589 wychodzi że jest to

Regulator ciśnienia paliwa

Chomikos

SuperMechanior
Punktów
12
jak reg . puszcza paliwo do wężyka to jest do wymiany . tyle..
ale jeśli jest ciśnienie na listwie takie jak ma być, to nie on będzie przyczyną,..

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
No własnie regulator cisnienia paliwa a nie ,,regulator do podcisnienia pb" Jezeli przepuszcza to wymiana, nie twierzde, ze na 100% to rozwiąze wszystkie problemy ale po prostu jest niesprawny i kwalifikuje sie do wymiany(tym bardziej, ze usterka pasuje do objawów) i jezeli tego nie zrobisz to sie nie przekonasz ale decyzja jest Twoja, a jesli chcesz miec 100% pewnosc to jak kolega wyzej pisze trezba by sprawdzic cisnienie.

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Koledzy, przyznaję się jestem za kupnem nowego, rozeznałem temat i z dnia na dzień by był na zamówienie w sklepie.

Druga sprawa jak zmierzyć ciśnienie?.

Jak by się dało to mógł bym sprawdzić.

A jest szansa wyczyszczenia magistrali?. Jeszcze jutro dla potwierdzenia sprawdzę kolor Pb w strzykawce.

dzięcioł90

SuperMechanior
Punktów
38
Prawdopodobnie nie zmierzysz bo nie masz czym w twoim przypadku to szukanie poomacku nie chcesz kupowac rzeczy na wymiane ale tez nie masz jak sprawdzac tych elementow. Sa trzy drogi kupowanie narzedzi do naprawy i sprawdzania nowych czesci i wymienianie lub oddanie auta do zaufanego warsztatu ostatni pewnie bd najbardziej ekonomiczny

Ostatnia edycja:

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Powiem że zjechałem sporo mechaników nie tylko u siebie w mieście ale także jak byłem podjazdem w okolicy lub w innym mieście.

Jedni nie wiedzieli w czym w ogóle problem, podawali że silnik, że filtr paliwa, że błędy, że przepustnica, świece, że komputer, że LPG wraz z instalacją różne różności naprawdę.

Większość została wymieniona.

Było trzech że stawiali na motor, koszt hm od 500 zł.

Także ciężko wiem jest znaleźć przyczyny tejże usterki u mnie.

A nim kupię nowy regulator jest sens wymienić oringi, uszczelki czy nie ruszać tego?.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
No nie, bez narzedzi to raczej za duzo sie nie dowiesz, Jezeli chcesz z tym walczyc sam to mozesz podmienic regulator ale to juz Twoja decyzja.

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Jak by się dało to chętnie bym podmienił regulator taki ze szrotu tak tylko żeby zobaczyć czy to on robi zamęt czy po podmianie będzie wszystko dobrze.

No ale nie mam takiej opcji.

Chomikos

SuperMechanior
Punktów
12
to na próbę możesz zaslepić powrót do baku ..
ale jedz do mechanika niech Ci cisnienie paliwa przy starcie zmierzy ...

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Mogę zaślepić, czyli trzeba było zaślepić wężyk co wchodzi do regulatora?.

A czy można jeździć z zaślepionym wężykiem czy raczej to odpada i jest to tylko na próbę?.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
wyjmij ten regulator i podłącz wakuometr, wytworzysz podciśnienie, jak wskazówka spada-to dziurawy i do wymiany bez apelacyjnie..

Może Merc nie jest wyznacznikiem bogactwa, nie myślałem też tu kupować regulatora ze szrotu.

Tak patrzyłem ile kosztuje regulator i napisałem swoje przemyślenia :).
Twoje przemyślenia są irytujące bo: tak jak napisali, jeździsz Mercem bo bez gwiazdy nie ma jazdy a 200 na regulator nie wydasz bo szkoda? a na stacji to Pb lejesz za 50zeta? bo masz gaz? Mercedes zawsze był wyznacznikiem wyższego poziomu, jak nie stać na graty to kupuje się seicento...

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom