• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

[MB C180 W202] Długo Kręci Nim Zapali

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
To zsun przewód zasilajacy paliwa zeby ciśnienie z listwy zeszło do tego zaworek był potrzebny

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
manometr mozna polączyć w szereg , ale spróbuj zablokować powrót i zapal muzę coś to da ?

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Bardzue myślałem zeby zmniejszyc ciśnienie do zera bo moze wtryski przeciekaja jako źe kolega napominał ze jak na rozgrzanym postoi do 2 minut to jeszcze odpali ale jak postoi 5 to juz kręci przez noc jak stoi to nawet jak by nacieklo paliwa to i tak odparuje przed porankiem. Dlatedo sugerowałem zeby po przejechaniu jakiegoś dystansu od razu zmniejszyć ciśnienie na listwie poczekać z 10 minut i zobaczyć czy rychnie

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Wisz bo to stary system i podejrzewam ze z komputera niewiele sie wyczyta .

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Tarnów, pow. tarnowski, Małopolskie
Z komputera można wyczytać tyle o ile, fakt nie na tych danych za wiele.

Co można wykluczyć już:

* czujnik temperatury cieczy,
* czujnik położenia wału,
* regulator ciśnienia paliwa.

A jak by się miała sprawa z czujnikiem położenia wałka rozrządu?.

To już nie co raczej skomplikowane jest, nigdy nie robiłem tego.

Na stacji Orlen widziałem coś ala STP do czyszczenia wtrysków za... 8 zl hm ponoć części wtryski. Czarna butelka z czaszka. Tak wyglądało.

Może jeszcze te wtryski są zapchane może tym bym jeszcze się zainteresował.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
kuzp schella jest drozszy ale sprawdziłem , nalalem butelke na 10 l i poskutkowało

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
teoretycznie tak tam sa przekazniki pdlaczajace wtryskiwacze

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Jak wyjmiesz bezpiecznik z głównego to bedzie ci chodził tylko na Pb

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
mozesz ale musisz zmostkować polaczenia wtryskow , poszukaj schematu i we wtyczce zmostkuj , głowny jest do zaworów a ten mniejszy do centralki ale możesz n probe wypiać to troche takie szukanie w ciemno metoda prob i bledów

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Tarnów, pow. tarnowski, Małopolskie
Marek_S zgadza się jest to zasada prób i błędów ale póki co innego wyjścia nie mam i eliminuje to co może być sprawne.

Mam nawet schemat jak to wygląda wszystko podłączone u mnie. I gdzie jest wpięta centralka

Kliknij By Powiększyć

Widać na schemacie gdzie jest centralka tylko widzę że jest wpięta w całość w sterownik, hm... jak będzie przylutowana od spodu to jej nie wypnę tak łatwo. Chyba że jest na wtyczkę to tak.

Wówczas wystarczy ją wypiąć i będzie auto tylko na Pb jechało?.

sevooo bezpiecznik będzie znajdował się w sterowniku LPG czy gdzieś w skrzynce bezpieczników?.

Ostatnia edycja:

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Jak wypniesz emulator wtrysków to w ogóle nie odpalisz, przepnij wtryski bezpośrednio do orginalnej wiązki , czyli pozakładaj orginalne kostki na wtryski z pominięciem LPG

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Bezpiecznik topikowy 15a jak na schemacie i z automata przejdzie na PB tylko i wyłącznie nie trzeba zamieniać kabli jest to zabezpieczenie zeby auto jeździlo nawet jak bezpiecznik przepalichyba ze w lovato zrobili inaczej niż w stag czy esgi ale spróbować możesz napewno szybciej. A i owszem jak wypniesz stera całkiem to nie pojedziesz.

Do góry Bottom