• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

[MB C180 W202] Długo Kręci Nim Zapali

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Tarnów, pow. tarnowski, Małopolskie
Dzięki za wskazówki Koledzy.

Bezpiecznika szukać jak widzę gdzieś koło stacyjki jak na schemacie?. Pod kierowcą?. Czy on będzie gdzieś umiejscowiony koło sterownika LPG?.

Przyznam że nie widziałam bezpiecznika nigdzie chyba że zrobili w skrzynce bezpieczników.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Poszukaj dokumentacji na stronie producenta bo to zalezy od instalacji gazowej

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Marek_S właśnie z stąd mam ten schemat ze Instrukcji Producenta. Jest tam cały opis jak co zakłada się przy instalacji LPG.

sevooo to chyba już wiem gdzie on może być, jest taki jeden bezpiecznik, niebieski 15A zaraz przy klemach z przodu (jako że MB ma baterie z tyłu) z przodu fabrycznie ma "+" i "-" w komorze silnika, i tam jest wpięty właśnie taki niebieski bezpiecznik 15A.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
wiec jak masz dokumentacje to sa dwa zasilania jedno do sterownika drugie do elektro zaworów, może nie dali bezpiecznika ? szukaj na odległość nie zgadnę .

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Marek_S jedynie tylko ten jeden bezpiecznik jest 15A widoczny właśnie przy tych klemach z przodu w komorze silnika przy skrzynce z bezpiecznikami.

Wyciągnę go, jak go wyciągnę to zobaczę czy będzie działać centralka LPG czy nie, jak będzie to nie będzie od tego, jak nie będzie to znaczy że będzie od centralki i palę na PB.

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Sprawa wygląda tak. Przed ruszeniem po nocy, wyciągnąłem bezpiecznik o którym pisałem jest on do LPG, instalka nie świeciła po wyjęciu bezpiecznika 15A.

Odpalił MB na dotyk, aż miło, przejechałem 8 km, postawiłem samochód na 10 min, wracam... z nadzieją że będzie już może dobrze... kręci żeby odpalić.

Ale nim jeszcze ruszyłem to wyłączyłem, włożyłem bezpiecznik od LPG, odpalił na dotyk.

I tak, znów przejechałem na LPG z 10 km, postawiłem, zgasiłem MB. I od razu spróbowałem odpalić, pali na dotyk, ale jak już wróciłem po 15 min to kręcił.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Teraz nie rozumiem po co wkładasz i wyciagasz ten bezpiecznik ? oszczedzasz na Pb ? Proponujemy kupic czyscik shella , nalac na 10 l pb i wyjezdzic Pb ale nie uruchamiac LPG , tyle czasu ile na to tracisz to pewnie bys kupil nowe auto . Masz na czas prob wyłaczyć LPG Albo się zastosujesz albo przestane pisać w tym watku .

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Nie tyle oszczędzam na Pb co nie widziałem różnicy w działaniu. Może za szybko to zrobiłem do tego się przyznaje patrząc teraz na to.

Zrobię replay i wyciągnę raz jeszcze bezpiecznik od LPG, kupię preparat do czyszczenia wtrysków na Shellu i wleje go całego. Aktualnie mam 1/4 baku Pb.

Marek_S coś mi się widzi że stawiasz że to będą wtryski robiły zamieszanie w paleniu i kręceniu.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Mowie jak masz zrobic , jezdzic na pb z schellem teraz az nie wypalisz tego paliwa ( oczywiscie zostaw jakaś rezerwe na dolewke potem ) i czekac az sie mapa zresetuje mozesz na teraz wypiać kleme zostawic na godzinę i potem juz przystąpić to tego testy z szelem ale kup ten do wtryskow Pb . Mnie sie coś innego widzi

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
tak kup dwa i wlej do tej pb i tylko jeździj na benzynie az do wyczerpania nic nie kombinuj . jak testy wyjda pozytywnie to zdradze

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
OK, ale już jakiś trop masz, że możesz wiedzieć co jest nie halo?.

To robię tak:
  1. Przełączam centralkę na Pb.
  2. Odłączam bezpiecznik od LPG.
  3. Jadę na Pb na Shella kupić dwa opakowania, dwa kupić nie jedno?. Nie za dużo?.
  4. Wlewam prawie dwie butelki, jedną nie całą do 1/4 Pb co mam w baku.
  5. Jeżdżę do wyjeżdżenia Pb i tankuje ponownie Pb i przełączam na LPG?.

I dokładnie ten preparat co w linku jest kupić, nie ma innego jeszcze na Shellu?.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie, masz kupic dwa wlać jezdzic zameldować czy zapala i chodzi normalnie nie spiesz sie do olery bo zaczynam sie wkużac , ten mam sprawdzony . pisze wyraznie wlac dwie butelki . po wyjeżdzeniu paliwa wlej z 10l i melduj , co ty taki w goracej wodzie kapany ?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
moze byc ale spoko nie dosc ze w gorącej wodzie kąpany to histeryk ;):D

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Wolę być przygotowany na jakieś niespodzianki niż zaskoczony.

OK nabyłem preparat ja Shellu.

Jak wyjeżdżałem to odłączyłem bezpiecznik LPG, przełączyłem na Pb, owszem kręcił jak startowałem. Wlałem preparatu jeszcze na stacji. Nim dojechałem do domu, jakieś 5 km nic się nie działo, brak dymienia.

Postawiłem na parkingu, nie wkładałem bezpiecznika LPG został da samym Pb.

Przyznam że ciekaw jestem o czym myślisz i co to może być przyczyną.

Teraz pojeżdżę i będę dawał znać co tak wygląda.

Do góry Bottom