• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Meriva 2003 1.7 cdti 100km kretyński problem

fudi

Bywalec
Punktów
1
Miasto
London
Witam Panowie , ponownie mam problem i zaś piszę do Was może ktoś miał taki przypadek.
A więc tak :we wspomnianej Merivie wymieniłem sprzegło bez dwumasy i przy okazji simering na wale.
Po złożeniu i odpowietrzeniu wszystko gitara jazda próbna itp trochę nisko brało ale było ok.
Potem pojechałem po klienta jakieś 20 km i on mnie odwiózł , wszystko było gitara
Wysiadłem z samochodu zajaraliśmy po fajce i klient zaczął zawracać ja już odszedłem i woła mnie że coś pstrykło i nie ma biegów jakeż było moje zdziwienie kiedy okazało się że wszystko dokręcone i zapięte,auto stoi na zapalonym silniku i biegi mozna wrzucać bez wciskania sprzęgła. Pomyślałem że może wysprzęglik się zawiesił i dzisiaj zdjołem jeszcze raz tą skrzynie i okazało się że wszystko w porządku,a wysprzeglik był wymieniany w maju. Posprawdzałem powciskałem na sucho ten wysprzeglik i założyłem tak na 4śruby bez kołyski odpowietrzyłem i dalej to samo, auto odpalone i bez wciskania pedału sprzegła można biegi wrzucać .
Frez na tarczy sprzegłowej nie jest zerwany , patrzyłem bo kupił jakieś tanie sprzeglo polskiej firmy za 290zł
Ratujcie Panowie ,może ktoś maił taki przypadek bo gość chce w poniedziałek nad morze jechać a tu padaczka.
Siedzę teraz i topię smutki w piwku ale jutro trzeba działać a ja pomysłu nie mam na dziada.
Od biedy założę jutro stare sprzęgło i zobaczę co będzie

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Docisk nie pękł? Albo nie zablokował się? Tanizna teraz wychodzi...

fudi

Bywalec
Punktów
1
Miasto
London
Docisk obejrzałem dość dokładnie i był cały. A polosie jak skrzynia była wyjeta to krecilem ręką wałek i polosie się krecily ale wtedy jak przy kliencie to walnelo to zajrzałem pod spód i polosie stały

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Robiłem inne auto i co zauważyłem że Stary docisk był już tak ugnieciony i zpracowany że nowy był blisko centymetr wyższy. A jak składasz ten nowy docisk z tarczą do koła to odstaje???

Ostatnia edycja:
A

Anonymous123

Kiedys w pewnym aucie trzy razy wyjmowalem skrzynię a nie zauwazylem ze frez na polosi byl zużyty na tyle ze bez obciążenia kola się krecily a z obciążeniem już nie.

fudi

Bywalec
Punktów
1
Miasto
London
Mierzylem grubość docisku ogólnie i jest taka sama, a potem położyłem stary i nowy na blacie sloneczkiem do góry i zmierzylem od słoneczka do blatu i była różnica 3 mm między starym a nowym

No ale gdyby nawet frez na polosi był padnięty to i tak trzeba by było wcisnąć sprzęgło żeby bieg zmienić a tu bez wyciskania wszystkie wchodzą jak w maselko

A

Anonymous123

No ale gdyby nawet frez na polosi był padnięty to i tak trzeba by było wcisnąć sprzęgło żeby bieg zmienić a tu bez wyciskania wszystkie wchodzą jak w maselko
Nie, podnies jakiekolwiek auto i jak nie naciszniesz na hamulec to będzie to samo

fudi

Bywalec
Punktów
1
Miasto
London
No dałeś mi teraz do myślenia, jutro sprawdzę te frezy, założę polosie i wcisne hamulec i sprawdzę.

sycylyjczyk

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
EŁK
Moim skromnym zdaniem coś skończyło się w skrzyni biegów.

fudi

Bywalec
Punktów
1
Miasto
London
Wałek jest cały, podczas ptacy silnika czy jest bieg czy też bez nie słychać żadnych zgrzytow, wygląda tak jak by było cały czas wysprzeglone. Myślę że może wysprzeglik się zacina w pozycji wycisnietej,

Rokers

SuperMechanior
Punktów
69
Miasto
Ostrołeka
Kiedys w BMW miałem taki przypadek , że dwumasa padła w taki sposób , że jedno koło obracało się swobodnie wzgledem drugiego .

fudi

Bywalec
Punktów
1
Miasto
London
Dobra Panowie, problem rozwiązany a mianowicie nie było zawleczki na polosi i wysunął się przegub, zadziałał układ różnicowy i ot cała awaria.
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi i zainteresowanie.

fudi

Bywalec
Punktów
1
Miasto
London
Twoja podpowiedź mnie nakierowala na własciwy trop. Jak będziesz w okolicach strzegomia to zapraszam na piwo

fudi

Bywalec
Punktów
1
Miasto
London
Nic,pewnie się wysunął całkowicie i opadł i trzymał się tylko na gumie

Do góry Bottom