• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Misa olejowa C-elysee

matik.muszyn

Uczestnik
Punktów
1
A ile kosztowałoby założenie gazu w nim? Bo myślałem nad tym, ale wszyscy mnie przekonują, że nigdy mi się to nie zwróc. Wykonują ok. 18k km rocznie.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
zadzwoń do okolicznego zakładu montującego lpg zapytaj o cenę, wtedy policz różnicę( 20% większe spalanie gazu, coś weźmie benzyny na rozruch, droższy przegląd co roku, wymiana filtrów gazu co 10 tyś km). Ogólnie 15-20 tyś km to próg zwrotu ceny montażu. Dodatkowo z gazem będzie łatwiej sprzedać za kilka lat.

matik.muszyn

Uczestnik
Punktów
1
Dzięki za odpowiedzi. Mam jeszcze ostatnie pytanie. Używana miska jest 3 razy tańsza. Na zdjęciu wygląda całkiem sensownie. Czy użycie używanej miski niesie jakieś ryzyko dla układu silnikowego?

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Przylgnia jest to styk misy olejowej z kadłubem silnika która zwykle montowana jest śrubami m6 między przylgnia misy a przylgnia silnika znajduje się uszczelka lub silikon ..
Podczas montażu nowego silikonu czy też uszczelki obydwie te przylgnie trzeba oczyścić że starego uszczelnienia.nalezy to robić delikatnie by nie zarysować mocno tych przylgni jeśli są z amelinium (nie narobić głębokich rys) odtluscic by powierzchnie były suche i czyste ..
Pamiętaj o kolejności dokręcania śrub i odpowiednie niutonometry siła dokręcania.

Do góry Bottom