• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nabijanie klimatyzacji samemu ?

lesio 4x4

SuperMechanior
Punktów
26
to znaczy że ten myślący to co ma sieczkarnie konikówke i tym nabija co do grama albo kupi se pompke i stoi przy klimie 2 godz za 50zł

widzisz nie masz pojęcia a pyszczysz ! klimy się nie nabije tylko napełnia :p

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
LESIO widze że ciebie ego przerosło klijent to plankton itp. itd. wywalasz z warsztatu tam tego tego tam nie buj się dotacyjni warsztatowcy cię wywalą teraz jesteś na WOZIE ale nie wiadomo kiedy pod wozem też tak myślałem 20 lat temu także klimy to ty mnie nie ucz bo jak ja robiłem to ciebie kogut na podwerku za cycka ciągał i na gówno mówiłeś PAPA prawda jest taka że teraz na klimie to gówniana kasa po statystykach co roku gówno a PANOWIE wywlekam lodówke bo ma już 15 lat i chodzi do tej pory a tam na kompresorze no kuwa pisze R600 i działa po 15 latach się kapnołem że to wszystko kasa i CYRK

lesio 4x4

SuperMechanior
Punktów
26
LESIO widze że ciebie ego przerosło klijent to plankton itp. itd. wywalasz z warsztatu tam tego tego tam nie buj się dotacyjni warsztatowcy cię wywalą teraz jesteś na WOZIE ale nie wiadomo kiedy pod wozem też tak myślałem 20 lat temu także klimy to ty mnie nie ucz bo jak ja robiłem to ciebie kogut na podwerku za cycka ciągał i na gówno mówiłeś PAPA prawda jest taka że teraz na klimie to gówniana kasa po statystykach co roku gówno a PANOWIE wywlekam lodówke bo ma już 15 lat i chodzi do tej pory a tam na kompresorze no kuwa pisze R600 i działa po 15 latach się kapnołem że to wszystko kasa i CYRK

widzisz ja mam 50 lat i zaczynałem kiedy podstawowym gazem był R12
a na szkoleniach F gaz straszono zlodowaceniem jeszcze w 1992 r
wiec nie martw się o mnie nie mieszkam w Polsce i dotacyjnych januszy się nie obawiam :p

Prince

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Puławy
Dziś w końcu skompletowałem sprzęt aby sprawdzić ciśnienia na niskim i wysokim.
podczas pracy klimy na niskim ciśnieniu mam 2,4 bar a na wysokim waha się między 5 a 6 bar.
Przypominam że w układzie dla testu jest r600a.
To już wiadomo chyba dlaczego klima działa ale bardzo słabo, wysokie ciśnienie troszkę za niskie

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
Kombajny z reguly sa dla mało myślących.
o kolego mylisz sie cały czas mysle -i wierz mi ze duzo mysle o moim przyszłym MAJBASZKU -a mam kombajn
i zamierzam kupić jeszcze jeden > a co :D

widzisz nie masz pojęcia a pyszczysz ! klimy się nie nabije tylko napełnia :p
wiem ,wiem ,, na klimie sie także zarabia ;) masz 100% racji ;)

Dziś w końcu skompletowałem sprzęt aby sprawdzić ciśnienia na niskim i wysokim.
podczas pracy klimy na niskim ciśnieniu mam 2,4 bar a na wysokim waha się między 5 a 6 bar.
Przypominam że w układzie dla testu jest r600a.
To już wiadomo chyba dlaczego klima działa ale bardzo słabo, wysokie ciśnienie troszkę za niskie
troszke bardzo za niskie;)

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Sam r600 jest kiepski. 6 barow na wysokim to nie chlodzi. Daj mu z 10 bar na start. W porywach moze miec przy 30 stopniach nawet 18 barow.

Prince

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Puławy
Już testy zrobione.
Dobiłem r290, temperatura otoczenia 27 stopni.
Przy obrotach 900 obr/min ciśnienie LP niecałe 3 bary, HP 15 bar, klima nie działa temp. na wyjściu 20 stopni.
Zwiększyć obroty do 2500 obr/min ciśnienie HP 18-21 bar klima zaczyna trochę chłodzić bo po kilku minutach spadła do 14 stopni

next22

SuperMechanior
Punktów
39
Ja dla LPG bym niskie zrobił około 5

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Jak dobrze chłodzi to ok przy 2tys obrotow pewnie jest kolo 17 bar hp i 2 LP. I tak wentylator wskoczy i zwali cisnienie z HP

Prince

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Puławy
Teraz objętościowo trudno powiedzieć ile mam czynnika w układzie.
Chciałem wypuścić cały r600a i zatankować r290 ale z olejem zaczęło dmuchać to przestałem, coś tam wyleciało (nie wiem ile) i zalałem r290 zwracając uwagę na ciśnienia.
Weszło tek mniej więcej 2/3 butli 750ml.
W układ wchodzi mi 900g - r134a.
Patrząc po sklepach co sprzedają czynniki w małych butlach to np.
750ml R134a waży 900g
750ml R600a waży 420g
750ml R290 waży 370g
To teoretycznie do układu powinienem wlać jedną małą butlę o objętości 750ml i powinno być ok.
Dziś na mieszance r600a i r290 temperatura po kilku km jazdy spadła do 10 stopni.
Czyli już jest znośnie w ciepłe dni.

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Próżnie robisz. Odpalasz klime i samo ci wciagnie przez LP ile zechcesz. Oleju dolać troszki. Ta zabawa z tymi buteleczkami jest fajna. Ja na cisnienia pakuje i temperatury i obroty. Z ciezarowkami jest troche inaczej.

Prince

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Puławy
Z próżnią ciężka sprawa.
Miałem sprężarkę lodówkową ale niestety jak chciałem koło napompować to mi wysiadła.
Ale to jest temat do ogarnięcia.
Zabawa z tym to masz racje, fajna sprawa.
Tu znalazłem bardzo fajną stronę wybiera się model auta i pokazuje ile i jakiego czynnika powinno się nabić:
Oczywiście jest też przeliczone ile trzeba wbić mieszaniny r600a i r290
Np. Dla mojego auta:
r134a pokazuje 925
Minus 30 (mieszanina r600a i r290) 280
https://hychill.com.au/info/chargeweights

Do góry Bottom