• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nabijanie klimatyzacji samemu ?

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
Sam sobie znalazł brawo sam sobie nabij można izobutanem też chłodzi i tak powinno być bo przeciesz mechanik złodziej jeszcze by za diagnoze nieszczelności zawołał kase ,było złożyć rekamacje że nabił i zaraz uciekło prawda jest taka że cię oskubali z kasy

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Sam sobie znalazł brawo sam sobie nabij można izobutanem też chłodzi i tak powinno być bo przeciesz mechanik złodziej jeszcze by za diagnoze nieszczelności zawołał kase ,było złożyć rekamacje że nabił i zaraz uciekło prawda jest taka że cię oskubali z kasy
Wszystko właśnie zależy od uczciwości warsztatu, ja sam sobie naprawiam samochody ale zanim zacząłem się bawić klimatyzacją jeździłem do warsztatu w Obornikach wlkp który wzbudził moje zaufanie, mają profesjonalne narzędzia i wydawało mi się że są profesjonalistami, w sumie nie zliczałem ile kasy u nich zostawiłem, napewno ponad 500 zł za same nabijanie i "sprawdzanie nieszczelności", jednego razu jak przyjechałem po auto wcześniej to gość sam mnie zawołał i pokazał że nie idzie zrobić próżni i stwierdził że "tak do końca nie wiemy jak wygląda sytuacja pod deską rozdzielczą" :bored: no kurwa nawet nie mieli czasu żeby zdjąć schowek w nogach pasażera, nie chciało mi się dyskutować, wykłócać, ostatni raz nawet nabili mi klimę za darmo bo chyba im się zrobiło głupio :) ale i tak długo nie trzymała... Widać że byli zajęci i biegali od jednego auta do drugiego, ja przez ostatnie dwa sezony nabijalem sobie układ LPG bo stwierdziłem że wszędzie po trochu ucieka a najwięcej kompresorem a w tym roku powiedziałem że mam to w dupie i jeżdżę z uchylonymi szybami i to jest najlepsze wyjście klima ma już 25 lat także żeby to grało to by trzeba wszystko wymienić ale nie jest to warte moich pieniędzy i czasu. Za to w pracy walczę z klimatyzacją w autobusach Solaris i czasami naprawa trwa tydzień i dłużej ale jak już zrobię to dobrze zrobię i mam spokój na kilka najbliższych lat :) a nie dobijanie co roku

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
No, autobusy, a konkretnie mechanicy w nich pracujący byli 2 lata jak czynnik był kosmicznie drogi fajnymi dostawcami. :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Sprawdzanie próżnia to frajerstwo
Sprawdzanie azotem również :D ale zazwyczaj wystarcza jako wstępny sprawdzian, szczególnie w "dużych", nam to z resztą musi wystarczyć bo nic innego nie mamy, końcowym testem szczelności jest działanie układu na czynniku

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
A dlaczego tak na azot narzekasz? 15 min roboty, w osobówkach wiele tego nie idzie, duża butla za 80 zł obleci kilkadziesiąt aut, do tego elektroniczny manometr i 15-20 min czasu i uklad zweryfikowany. Wstępnie wywiad, może historia z nalepek serwisowych i test próżniowy, co nam nieszczelności nie wykryje, ale dziurę już tak. Wiadomo faryki z tego nie zrobisz i trochę czasu stracisz na Klienta, ale dobry Klient Ci za wszystko zapłaci, jeszcze znajomych podeśle. A dusigrosze niech nabijają pod marketem, nawet co tydzień za 99 zł i tak więcej zapłacą. Lepiej jest zrobić 1//4 Klientów za porządne pieniądze, niż masówkę ze stałymi i słusznymi pretensjami.

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
Hej.Chce zakupić manometry elektroniczne na alliexpres testo 549.Jako opcja można dokupić zaciski pomiaru temp.w układzie auta.Czy uzywa ktoś takich zacisków???jest sens dokładać?

Druga sprawa na jakiej zasadzie manometry mierzą temp otoczenia żeby skompensować wartości"wskazania"?

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
W/g mnie wart, warto nawet dopłacić do 550, bo nieraz musisz zobaczyć jak ciśnienia zachowują się w czasie pracy na zmiennych obrotach i jesteś sam, więc wszystko Ci na smartfonie pokaże. W wypadku, gdy nie znasz parametrów ilościowych czynnika, to takie zaciski dadzą Ci możliwość zmierzenia przegrzewu, sprawdzenia np. osuszacza itp. Temp. otoczenia nie ma większego znaczenia, mierzy się ciśnienie czynnika w układzie pojazdu. Temp.. otoczenia jest ważna do oceny wydajności klimatyzacji, bo interesuje nas delta temperatur.

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
Jasne wszystko się zgadza. Z kompensowaniem pomiarów miałem na myśli sprawdzanie szczelności azotem. Czy te manometry faktycznie kompensują pomiar w stosunku do temperatury zewnętrznej? Jak tak, to skąd tą temperaturę zewnętrzną pobierają.Czyżby przez dołączone do zestawu sondy?

Druga sprawa to mam obawy że pomiary będą niewiarygodne...tj.ze zostawię na azocie godzinkę układ będzie szczelny a one pokażą spadek lub wzrost ciśnienia...
Nie ma czasem z manometrami elektronicznymi takich jaj???

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Aby zmierzyć temperaturę potrzebną do kompensacji ciśnienia azotu względem temperatury, to potrzebna jest nam wartośc temperatury nie oprawy, ale całego układu do którego jest on zaaplikowany. Różnice są nieznaczne, tylko może Cię zmylić temperatura otoczenia, a temperatura układu, gdzie znajduje się azot np. w zimny słoneczny dzień przy ciemnym samochodzie. Zależność możesz sobie policzyć z tabeli, którą znalazłem w necie. Najlepiej przyjąć 20 bar azotu i porównać to do 200 bar butli przesuwając w lewo przecinek. Do prób azotowych najlepiej nadawałby się Ci Testo 549i. Azot (w agregacie klimatyzacji stacjonarnej) stał 2 tygodnie i przy każdym pomiarze przyrząd pokazywał dokładnie ciśnienie poprzedniego pomiaru do czasu odkręcenia zaworu nc i po odkręceniu liniowo spadało, więc szczelność jest 100%, brak jakichkolwiek węży i innych zbędnych połączeń.

Zrobiłem Ci zdjęcie moich przyrządów do szczelności i temperatury. Nie kupowałem na Ali, ale w Conradzie, bo boję się podórbek.

Załączniki

• ciśnienie.jpg
    ciśnienie.jpg
    154,2 KB · Wyświetleń: 32
  • IMG_0007.JPG
    IMG_0007.JPG
    2,5 MB · Wyświetleń: 30
Ostatnia edycja:

inspire

Uczestnik
Punktów
2
skraplacz 8,1%
osuszacz 5,4%
Skąd takie dane?
Na stronie Denso znalazłem że po 10%.
Takie dane kiedyś znalazłem w bardzo fachowym artykule, nie powiem Ci już gdzie, sobie wydrukowałem, łacznie z ciśnieniami załączenia i wyłączenia klimatyzacji i wentylatorów i powiesiłem przy stanowisku. Są jeszcze ilości na każdy mb instalacji i parownika. Tak naprawdę to raczej nie ma uniwersala, bo i jedna chłodnica maleństwo, a osuszacz, albo rureczka przy skraplaczu, albo spora pucha w niektórych markach. Ogólnie to jak zauważyłem dużo układów jest przeolejonych, Ty też mocno swoje dane zokrągliłeś w górę. A jeszcze mistrzowie nabijania do każdego serwisu na takiej np. Texie z automatu porafią extra dodać 15 g oleju i 5 g UV. I tak się zbiera nadwyzka niepotrzebnego oleju. Układ przeolejony będize gorzej chodził i żywotność napewno mu się nie zwiększy.
Udało mi się dokopać do instrukcji serwisowej auta, co prawda po rusku ale z translatorem dałem sobie radę.
Wiec jakby ktoś kiedyś potrzebował to Laguna 3 z skraplaczem + zintegrowany osuszacz o numerach 921000002R, 8660003628 (lub np. 35890 nrf) to producent zaleca zalanie 30ml + ściągnięta ilość z układu.

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
Aby zmierzyć temperaturę potrzebną do kompensacji ciśnienia azotu względem temperatury, to potrzebna jest nam wartośc temperatury nie oprawy, ale całego układu do którego jest on zaaplikowany. Różnice są nieznaczne, tylko może Cię zmylić temperatura otoczenia, a temperatura układu, gdzie znajduje się azot np. w zimny słoneczny dzień przy ciemnym samochodzie. Zależność możesz sobie policzyć z tabeli, którą znalazłem w necie. Najlepiej przyjąć 20 bar azotu i porównać to do 200 bar butli przesuwając w lewo przecinek. Do prób azotowych najlepiej nadawałby się Ci Testo 549i. Azot (w agregacie klimatyzacji stacjonarnej) stał 2 tygodnie i przy każdym pomiarze przyrząd pokazywał dokładnie ciśnienie poprzedniego pomiaru do czasu odkręcenia zaworu nc i po odkręceniu liniowo spadało, więc szczelność jest 100%, brak jakichkolwiek węży i innych zbędnych połączeń.

Zrobiłem Ci zdjęcie moich przyrządów do szczelności i temperatury. Nie kupowałem na Ali, ale w Conradzie, bo boję się podórbek.

Czyli ten 549i według ciebie mierzy dokładnie ale rozumiem że nie ma takiej funkcji która automatycznie by Compensa wała te minimalne wahania. Na moich manometrach analogowych z których korzystam dotychczas wahania da się zauważyć gołym okiem bo różnica około 10 stopni Celsjusza wynosi ok.1 bar. W opisie urządzenia testo 549 mówią o kompensacji... Ale nie wiem dokładnie i jak miałaby ona działać. Gdybyś wiedział proszę o info.
549i też fajna sprawa i kosztuje trochę mniej. Nie wiem na co się zdecydować...

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Ja mam termometr elektroniczny za 20zl i czyta temp. na przewodach i w wylocie kratki. Patrzac na zegary przy jalowych i 2.5 tys obrotów widac co sie dzieje. Czy te testo samo pomyśli za chłodnika ? Przy okazji zapytam was jaka pompę zastosować do maszyny pluczacej układy czynnikiem r134. Po sezonie buduje pulsacyjną maszynę do płukania czynnikiem bez strat.

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
Dziś zamówiłem testo 549i zobaczymy jak się to będzie sprawować.Mam nadzieję że nie będzie problemu z połączeniem że smartfonem...ktoś tam kiedyś narzekał ale mam nadzieję że to pojedynczy przypadek.Ciekawe czy mierzy temp. Samego azotu,pewnie nieee,.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
A jak robisz długą próbę azotową, to czy wielki problem jest wyliczyć z choćby tej tabelki co załączyłem kompensację ciśnienia? Już lepiej niech elektronika tam palców nie wkłada. Daj np. przy 22st.C 31 bar azotu i powinneś przy 15 st.C mieć równe 30 bar. A urządzenie jest super, na tablecie i 5-6 telefonach zameldowało się bez żadnych problemów. Po paru dniach pokazuje dokładnie wartość ciśnienia z ostatniego pomiaru przed otworzeniem zaworu. Zresztą przyda się bardzo do bezstratnego badania ciśnienia w pracujących układach, bo np. stacja "łyknie" nieraz przeszło 100g czynnika.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
A wytłumaczcie mi jedno, bo nie rozumiem dlaczego azot w klimatyzacji zmienia ciśnienie w zależności od temperatury a jeśli nim napompować opony to nie ma tego problemu ?
A jak robisz długą próbę azotową, to czy wielki problem jest wyliczyć z choćby tej tabelki co załączyłem kompensację ciśnienia? Już lepiej niech elektronika tam palców nie wkłada. Daj np. przy 22st.C 31 bar azotu i powinneś przy 15 st.C mieć równe 30 bar. A urządzenie jest super, na tablecie i 5-6 telefonach zameldowało się bez żadnych problemów. Po paru dniach pokazuje dokładnie wartość ciśnienia z ostatniego pomiaru przed otworzeniem zaworu. Zresztą przyda się bardzo do bezstratnego badania ciśnienia w pracujących układach, bo np. stacja "łyknie" nieraz przeszło 100g czynnika.
Dziś zamówiłem testo 549i zobaczymy jak się to będzie sprawować.Mam nadzieję że nie będzie problemu z połączeniem że smartfonem...ktoś tam kiedyś narzekał ale mam nadzieję że to pojedynczy przypadek.Ciekawe czy mierzy temp. Samego azotu,pewnie nieee,.

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
Właśnie chodzi o to że chciałbym robić krótkie próby azotowe. Z reguły na manometrach analogowych ciężko stwierdzić dokładne ciśnienie skąd pomysł na elektroniczne urządzenie pomiarowe. Zgadza się przewody w maszynie też swoje zabierają także super sprawa. Tak w ogóle to dzięki za ten pomysł aby kupić to urządzenie. W poniedziałek będę je miał także napiszę krótką relację

Ale skoro masz ten sprzęt To w jaki sposób ono kompensuje automatycznie ciśnienie azotu względem temperatury bo piszą że jest taka funkcja więc moja ciekawość jest na tyle duża że chce to zgłębić.

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
Panowie pesto 549i już przetestowane. Coś złego naprawdę super urządzenie w ciągu dosłownie parę minut jesteście w stanie sprawdzić czy układ jest szczelny czy nie. Jak używałem pierwszy raz to tester pokazywał że co 30s ubywa 1mb.zacząłem szukać i wyobraźcie sobie że znalazłem bardzo niewielką nieszczelność na wejściu do sprężarki. Na analogowych manometrach raczej bym tego nie wykrył.
Także dzięki "obser"że poleciłeś mi to cacko

Mam jeszcze jedno pytanie. szukam w internecie ale nie mogę za bardzo znaleźć sklepu z dostępnym wziernikiem do sprawdzania czystości wnętrza układu. Czy stosujecie taki szklany wziernik na wężach? Jeśli ktoś miałby namiary to prosiłbym bardzo.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Panowie pesto 549i już przetestowane. Coś złego naprawdę super urządzenie w ciągu dosłownie parę minut jesteście w stanie sprawdzić czy układ jest szczelny czy nie. Jak używałem pierwszy raz to tester pokazywał że co 30s ubywa 1mb.zacząłem szukać i wyobraźcie sobie że znalazłem bardzo niewielką nieszczelność na wejściu do sprężarki. Na analogowych manometrach raczej bym tego nie wykrył.
Także dzięki "obser"że poleciłeś mi to cacko

Mam jeszcze jedno pytanie. szukam w internecie ale nie mogę za bardzo znaleźć sklepu z dostępnym wziernikiem do sprawdzania czystości wnętrza układu. Czy stosujecie taki szklany wziernik na wężach? Jeśli ktoś miałby namiary to prosiłbym bardzo.
https://climatstore.eu/pl/wzierniki...o7X1_1KR4hUYKjJJR2aG9-_nNU-vuqWhoCvXIQAvD_BwE

Do góry Bottom