• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nabijanie klimatyzacji samemu ?

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Panowie pesto 549i już przetestowane. Coś złego naprawdę super urządzenie w ciągu dosłownie parę minut jesteście w stanie sprawdzić czy układ jest szczelny czy nie. Jak używałem pierwszy raz to tester pokazywał że co 30s ubywa 1mb.zacząłem szukać i wyobraźcie sobie że znalazłem bardzo niewielką nieszczelność na wejściu do sprężarki. Na analogowych manometrach raczej bym tego nie wykrył.
Także dzięki "obser"że poleciłeś mi to cacko

Mam jeszcze jedno pytanie. szukam w internecie ale nie mogę za bardzo znaleźć sklepu z dostępnym wziernikiem do sprawdzania czystości wnętrza układu. Czy stosujecie taki szklany wziernik na wężach? Jeśli ktoś miałby namiary to prosiłbym bardzo.

No widzisz, że lepiej uzyskać info od praktyka. Co do cylindra, to szkoda, ze jesteś z daleka, bo pozbyłbym się swojego, ale tu masz namiary nadającego sie do tego czego chcesz
https://www.dowarsztatu.com/product-pol-8240-ZESTAW-Z-CYLINDREM-DO-OBSERWACJI-CZYNNIKA.html

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
No widzisz, że lepiej uzyskać info od praktyka. Co do cylindra, to szkoda, ze jesteś z daleka, bo pozbyłbym się swojego, ale tu masz namiary nadającego sie do tego czego chcesz
https://www.dowarsztatu.com/product-pol-8240-ZESTAW-Z-CYLINDREM-DO-OBSERWACJI-CZYNNIKA.html
A ile chcesz za zestaw cylindra ewentualnie sam cylinder. Jeśli ci niepotrzebny to bym odkupił.
Kiedyś oglądałem film chyba filmik na YouTube o nazwie warsztat Dory.Tam gościu pokazywał taki cylinder i mówił że on w środku ma dysze rozprężną Czy to jest prawda czy nie? Bo według mnie raczej powinna być żeby ciekły czynnik nie poszedł na zasysanie kompresora.ale przecież port wysokiego ciśnienia to port w którym znajduje się gaz w stanie lotnym a nie ciekłym także raczej nie jest potrzebna dysza rozprężna. Dobrze myślę?

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Oj mylisz ciśnienia, ale drobiazg. Ja to kupiłem, raz uzywałem, podaj adres na priv, to cylinder Ci wyślę,a go wypróbujesz i zapłacisz co łaska. Samochodówka to moja poboczna działalność, bawić się w to nie chcę, i tak siedzę we firmie, to ew. szczelność sprawdzę i zrobie Texą serwis, i włożę ozonatory. Głębiej w to ni wchodzę, bo zajmuję się klimą stacjonarną i technikom muszę zrobić logistykę, zaopatrzenie, wyceny,faktury, gwarancję i inne pierdoły wymyślone przez UE.

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
Oj mylisz ciśnienia, ale drobiazg. Ja to kupiłem, raz uzywałem, podaj adres na priv, to cylinder Ci wyślę,a go wypróbujesz i zapłacisz co łaska. Samochodówka to moja poboczna działalność, bawić się w to nie chcę, i tak siedzę we firmie, to ew. szczelność sprawdzę i zrobie Texą serwis, i włożę ozonatory. Głębiej w to ni wchodzę, bo zajmuję się klimą stacjonarną i technikom muszę zrobić logistykę, zaopatrzenie, wyceny,faktury, gwarancję i inne pierdoły wymyślone przez UE.
Jakbyś mógł to wyjaśnij czemu mylę ciśnienia... Nie chcę tkwić w błędzie.

Okej to super sprawa... Przetestuje pobawię się. A kasę wyślę na konto;-)
Masz to kompletne z portami czy sam cylinder?

Doleciał ci adres?

Ostatnia edycja:

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
cienka rurka HP jest cieczowa, a gruba LP gazowa. Cylinder już Ci spakowałem, pójdzie DPD. Nie doczytałem i spakowałem sam cylinder, jakbyś szybko odpisał to dopakował bym jakieś złączki, węże, bo tych tanich to się u mnie wala i używam ich tylko do spuszczania azotu z układów. A do tego mogą być złączki z małymi wymaganiami, bo na codzień używam albo Parker, albo amerykańskie Yellow Jacket.

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
cienka rurka HP jest cieczowa, a gruba LP gazowa. Cylinder już Ci spakowałem, pójdzie DPD. Nie doczytałem i spakowałem sam cylinder, jakbyś szybko odpisał to dopakował bym jakieś złączki, węże, bo tych tanich to się u mnie wala i używam ich tylko do spuszczania azotu z uk.ładów. A do tego mogą być złączki z małymi wymaganiami, bo na codzień używam albo Parker, albo amerykańskie Yellow Jacket.
Okej fajnie w sumie mam węże od zegarów analogowych także luzik. No tak cienka rurka jest cieczowa w związku z tym jakbym cylinder połączył od portu wysokiego ciśnienia do portu niskiego ciśnienia to do niskiego ciśnienia poleciał by gaz ciekły... W konsekwencji mogłoby to uszkodzić sprężarkę. Dlatego trzeba w odpowiedni sposób używać cylindra.

Jeszcze raz dzięki za przesyłkę będę czekał i odezwę się jak przyjdzie.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Masz na jego wlocie i wylocie zawory, więc sobie wpuścisz, obejrzysz, a potem powoli przez LP . Przesyłka DPD już do Ciebie poleciała,tylko nie podałeś nr tel. , ale pewnie dojdzie, kurier adres będzie znał.

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
No powiem ci że mnie trochę Obser zaskoczyłeś z tym cylindrem. Nie sądziłem że są jeszcze tacy przyjaźni i ufni drugiemu człowiekowi ludzie ;-)

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Ja wychodzę z założenia, że jak już kogoś oszukac to na miliony, a nie za jakieś drobne psuć sobie reputacje i swoje zdrowie psychiczne, jakbym kogoś oszukał to więcej by mnie kosztowały wyrzuty sumienia, niż nawet parę tysiaków.

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
Mój szwagier zawsze mówi.....jak kraść to miliony ,jak kochać to królewny:)

inspire

Uczestnik
Punktów
2
Ostatnio uzyskałem pomoc więc liczę że i tym razem się uda :)
Pacjent z czynnikiem R12 (900g-1000g) i 200ml oleju, książka serwisowa mówi że realne jest ściągniecie max. 100ml olej i taka ilość mam zamiar wpuścić, tylko jakiego? Wiem tylko że mineralny i nie wolno mieszać z PAG bo się zrobią gluty i zatkają układ.

Aktualnie sprawdzona szczelność azotem i próżnią. Wydaje się być wszystko ok, dlatego chwilowo chcę wpuścić 270g (ilość znaleziona na HyChill Australia) mixa (1:1) r290/r600 aby sprawdzić czy to ruszy, podobno ten mix może pracować na olejach mineralnych jak i syntetycznych PAG itd. Nie chcę się narażać na duże koszty jeżeli ma się to okazać porażką, jeżeli będzie ok, to będę chciał przejść na r134a.

inspire

Uczestnik
Punktów
2
Udało mi się ustalić że producent zalecał olej Suniso 5gs, obecnie nie dostępny nigdzie i nie udało mi się znaleźć żadnego zamiennika, jedyne oleje mineralne jakie znajduje to oleje do pomp próżniowych ale też widzę różne oznaczenia (iso 32, 46, 68)...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Udało mi się ustalić że producent zalecał olej Suniso 5gs, obecnie nie dostępny nigdzie i nie udało mi się znaleźć żadnego zamiennika, jedyne oleje mineralne jakie znajduje to oleje do pomp próżniowych ale też widzę różne oznaczenia (iso 32, 46, 68)...
Ja miałem w klimie w moim samochodzie prawie dwa lata różne gazy propan,butan,izobutan, olej pag, poe i ostatecznie było ok, nic się nie zatarło ani nie zatkało :) a obecnie jeżdżę z wymontowaną sprężarką ponieważ gdzieś miałem spory wyciek gazu ale nie chce mi się tego szukać ani naprawiać

inspire

Uczestnik
Punktów
2
Nalałbym pag46 bo taki mam, ale wyczytałem że wymieszanie tego z mineralnym utworzy gluty i konieczne jest przepłukanie układu, a to wiąże się z wymontowaniem wszystkiego z auta na co obecnie nie mam czasu.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Nalałbym pag46 bo taki mam, ale wyczytałem że wymieszanie tego z mineralnym utworzy gluty i konieczne jest przepłukanie układu, a to wiąże się z wymontowaniem wszystkiego z auta na co obecnie nie mam czasu.
A jaki to mineralny? Jak się nazywa?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ

inspire

Uczestnik
Punktów
2
Wg. tej strony dla suniso 5gs odpowiednikiem jest FUCHS Reniso KBS 100 (ew. gdzieś znalazłem że FUCHS KES100), których też nigdzie nie ma.
Olej z linka jest odpowiednikiem 3gs który akurat da się kupić, ale czy one są zamienne? Nie wiem, ale raczej nie.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Wg. tej strony dla suniso 5gs odpowiednikiem jest FUCHS Reniso KBS 100 (ew. gdzieś znalazłem że FUCHS KES100), których też nigdzie nie ma.
Olej z linka jest odpowiednikiem 3gs który akurat da się kupić, ale czy one są zamienne? Nie wiem, ale raczej nie.
Według mnie jeśli nie ma innej opcji to wypłucz układ jakąś maszyną do klimy bez demontażu węży tyle ile się da a później kup taki olej mineralny jaki będzie dostępny :) nie masz innego wyboru, tak myślę

inspire

Uczestnik
Punktów
2
Szybkie pytanko, jakiś polecany pkt który zajmie się regeneracją kompresora (mazowieckie, może być dalej jeżeli naprawdę warto)? Lekko cieknie mi spod wałka olej i zastanawiam się czy sama wymiana uszczelniaczy wystarczy i czy ew. samemu mogę się za wymianę tego zabrać.

Spreżarka to Calsonic nvr 140s

Do góry Bottom