• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Naprawa autocom cdp

Status
Zamknięty.

piotrekwoj1

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Toruń
Lub płyta główna ponieważ podmieniałem ft232 oraz 93c46 ze sprawnego i dalej było to samo.

autocom2013.3

Gaduła
Punktów
36
Miasto
Kraków
Mogłeś uszkodzić FT232 jak go wylutowywaleś. Odepnij całkowicie pamięć 93c46 i podepnij pod USB powinien Ci się zgłosić jako USB Serial. Jeśli się nie zgłosi to FT232BL do podmiany na nowy i trzeba sprawdzić elementy wokół niego kondensatory, rezystory, cewki plus rezonator. Układ USB jest osobno zasilanym blokiem w tych urządzeniach. Działa niezależnie od zasilania głowicy przez OBD2.

piotrekwoj1

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Toruń
Ok odepnę, tylko że ten który tam wlutowywałem (ft232 oraz 93c46 ) teraz są ponownie w innym autocomie i działają dobrze. Ogólnie jest tak jak podłącza sie głowice tylko pod usb to świeci lewa czerwona i środkowa czerwona tak słabo a u mnie zapala sie tylko ta lewa.

piotrekwoj1

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Toruń
Witam ponownie walcze z tym autocomem i mam pytanie spotkaliście się z uwalonym procesorem w cdp pro gold? Pytam ponieważ jak podłączę 12V pod vci to procesor robi się strasznie gorący.

autocom2013.3

Gaduła
Punktów
36
Miasto
Kraków
Miałem kilka takich urządzeń. Najczęściej STM32 grzeje się i diody świecą na czerwono. Podróbki Delphi na Infineon też padają. Leżą mi z 3 sztuki przeznaczone na części.

Jak masz uwalony procek urządzenie tak czy tak powinno się zgłosić jako VCI na konkretnym porcie ale jak dasz test wyskoczy nr seryjny 30250 i firmware "not loaded".

Można spróbować wylutować 29f800 i sprawdzić czy procek dalej się grzeje.

Przeważnie pada procek przez diagnozowanie pod podpiętym prostownikiem albo zasilania laptopa z gniazda 12V przez przetwornicę.

tester

Gaduła
Punktów
3
Miasto
walbrzych
Koledzy mam problem w aut comie cdp+2013.3 znikneła funkcja regulacje.Jak przłącze na demo to wszystkie funkcje są.

piotrekwoj1

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Toruń
Zainstaluj ponownie autocoma a najlepiej postaw nowy system i wtedy zainstaluj ostatnio miałem też przypadek że odczytywał tylko błędy nic więcej nie działało, pomogła reinstalacja ale na nowym systemie.

Punktów
0
Miasto
Zielona Góra
Witam wszystkich, jestem tu nowy i mam problem ze swoim CDP+ , po podłączeniu pod auto zapalają się niebieskie diody , urządzenie jest wykrywalne na kompie i można je aktualizować , przechodzi test pozytywnie ale jak się próbuję łączyć z autem błąd "brak wykrycia pojazdu" dodam że podczas połączenia diody migają na przemian na zielono i niebiesko , jest to wersja dwu płytowa i po dokonaniu paru prób i podmianie płyty multipleksera z innego CDP+ połączenie zostało nawiązane , czy ma ktoś schemat tej płyty , albo jakieś rady jak znaleźć uszkodzony element ???

piotrekwoj1

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Toruń
Schematu nie znajdziesz a co do usterki to trzeba szukać bo cieżko tak na oko ustalić.

autocom2013.3

Gaduła
Punktów
36
Miasto
Kraków
Witam wszystkich, jestem tu nowy i mam problem ze swoim CDP+ , po podłączeniu pod auto zapalają się niebieskie diody , urządzenie jest wykrywalne na kompie i można je aktualizować , przechodzi test pozytywnie ale jak się próbuję łączyć z autem błąd "brak wykrycia pojazdu" dodam że podczas połączenia diody migają na przemian na zielono i niebiesko , jest to wersja dwu płytowa i po dokonaniu paru prób i podmianie płyty multipleksera z innego CDP+ połączenie zostało nawiązane , czy ma ktoś schemat tej płyty , albo jakieś rady jak znaleźć uszkodzony element ???

Kolego mam takie płyty z przekaźnikami na sprzedaż.

tester

Gaduła
Punktów
3
Miasto
walbrzych
Przeprowadziłem reinstalacje systemu wgrałem ponownie program.Wszystko działa z wyjątkiem że dalej nie ma funkcji regulacji a kiedyś były podłanczałem forda fiesty 1.4tdci.

Dzenaro

Gaduła
Punktów
15
Miasto
EU
Widzę że z AC jest trochę problemów. Kupując go nie liczyłem na wiele, ale pomimo krążących opinii o problemach komunikacyjnych z BMW i Fordem przyznam że nie jest tak zle, ale nie do końca :) Z Fordem radzi sobie ok, BMW starsze modele, czyli e38, e39, e46, e36 również daje radę, natomiast wykłada się już od e60 w górę, czyż by z D-Canem sobie nie radził?. Kogoś trapiła już podobna przypadłość? AC CDP+ 13.3

piotrekwoj1

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Toruń
W Cdp to jest wina kondensatorów ale cdp+ to inna bajka, ja mam cdp+ i jak narazie mam problem z alfa 1.9 jtd też mi sie nie łączy. Sądzę że właśnie albo rezystory albo też kondensatory.

Dzenaro

Gaduła
Punktów
15
Miasto
EU
Jest dokładnie jak pisze piotrekwoj1, u mnie jest ARM. Jeżeli nikt nie zna odpowiedzi na moje pytanie, to może ktoś dysponuje schematem ?

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom