• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nie chce odpalić po wymianie rozrządu

pavulon2

Początkujący
Punktów
0
Witam.
Mam problem z moim 2.8 idtd a mianowicie wymieniłem rozrząd i nie chce teraz odpalić. Ma oznaki chęci ale na tym się kończy nie wiem czy przypadkiem nie przestawił się na pompie, tylko nie wiem jak ją teraz ewentualnie ustawić i gdzie szukać znaków. może ktoś posiada jakiś schemat.

Chomikos

SuperMechanior
Punktów
12
Chyba chodzi o fiata..
o ile pamiętam w ducato z takim silnikiem, pompę blokuje się bolcem fi 5 .

Bartek-diesel

SuperMechanior
Punktów
80
Miasto
Mojsławice
jak dla mnie proste, nie wiem jak, nie mam schematu to sie nie biore, a na mazaka to w B3 pasatach przechodzilo i to tylko w benzynie.
Tak wogule to co to za auto bo 2,8 nie wiele mowi

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
silnik SOFIMA 8140.43 montowany w ducato,jumper,boxer,daily idTD jest na rotacyjnej pompie sterowana elektronicznie,

pavulon2

Początkujący
Punktów
0
Dokładnie o to mi chodziło a jeszcze jedno pytanie w razie przestawienia pompy to najlepiej ją cofnąć na znaki spowrotemjak poszła do przodu czy wykonać pełen obrót żeby wróciła?

rombana30

Nowy
Punktów
0
Miasto
london
Zwróć uwagę ile obrotów robi wał korbowy a ile pompa wtryskowa nie mozesz jej obrócić o 180 stopni a jesli nawet tak zrobisz to jesli nie zapali obroc znowu o 180 i powinien zapalić.
Pozdrawiam

pavulon2

Początkujący
Punktów
0
Rozkręcę przewód na 1 wtrysku i będę obracał kółkiem pompy jak się pokarze ropa to powinno byc ok.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
nie wiem jak można było coś w tym silniku zrobić nie tak. robiłem 2.8 hdi i tam była pompa cr

Autocomplexe KIELCE

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Kielce
sądząc po pytaniach autora tematu nasuwa mi się pytanie :
czemu to zrobił skoro nie ma o tym za dużo pojęcia?
jak już uda mu się odpalić to co z ustawieniem napięcia paska?
wiele rozrządów po niewłaściwie ustawionym napięci albo się zrywa albo przeskakuje.
Tak że moja rada to pojedź do warsztatu, ewentualnie mechanika który ma o tym pojęcie.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
też sie z wami zgadzam, całe szczęście tam za napięcie odpowiada samo napinacz jeżeli to ten sam motor

rombana30

Nowy
Punktów
0
Miasto
london
Lub wezwij kogoś niech sprawdzi ten rozrząd przed założeniem pokrywy , tak dla świętego spokoju ktoś kto sie zna zerknie tylko okiem i będzie wiedział czy jest ok czy moze bardziej naciągnąć lub po puścić .Taka moja rada jestem mechanikiem 17 lat zawsze kiedy wymieniam rozrząd to po zamontowaniu paska i napięciu gdy jest mój współpracownik w pobliżu sprawdza asekuracyjnie napiecie paska i tak samo ja u niego , nie wychodzi to z tego ze sie nie znamy lecz by nie popaść w rutyne.

Do góry Bottom