• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nissan x-trail t30 2.2 di 114km falowanie obrotów

przemi4

SuperMechanior
Punktów
11
Racja, póki można podmieniać osprzęt to spox. Jak już się skończą możliwości to zostanie tylko ster i pompa. Kompresję zmierz jeszcze.
Zastanawia mnie brak reakcji na symulowanie pracy czujnika temperatury paliwa. Ani wysterowanie go nic nie zmienia, ani odłączenie (poza wyświetleniem błędu)
Max temperatura paliwa z odczytu czujnika to 40C a daje się wysterować na 90C bez błędu.

Mało informacji o czujniku temperatury paliwa w sieci..

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Jak widzi odłączenie czujnika to wiązka ok. Może być tak że temperatura paliwa zmienia tylko kąt wtrysku. Błędu od za wysokiej temperatury nie będzie.

przemi4

SuperMechanior
Punktów
11
Nadal walczę z falowaniem obrotów na zimnym silniku.
Skończyły już mi się pomysły..

Silnik jak osiągnie temperaturę roboczą to nic nie faluje i działa bdb.
Na zimnym faluje skubaniec..

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
One chyba tak mają. U mnie po wymianie wtrysków było przez pół roku ok, teraz na zimnym też zaczyna znowu lekko falować i chodzi jak traktor. Rozgrzeje się i jak ręką odjął. Olewam gnoja, szkoda nerwów.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Bez diagnostyki moge tylko zgadywac i w ciemno: albo jest to znak ze padnie regulator cisnienia (w pompie), ew. suction control valve (nie znam polskiej nazwy).

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Było wymieniane.. I u kolegi i u mnie. NIC to nie zmieniło. Wydane tylko 400 ziko za ori SCV

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
No dobrze, a co i czym diagnozowales? I czy Twoj samochod ma jeden SCV czy dwa? Bo @przemi4 jak czytam ma dwa.

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Ja mam jeden. Wymiana była na zasadzie podejrzeń a nie diagnozy. Opcje były dwie. Albo będzie lepiej albo nie w końcu poszły regenerowane wtryski i grało. Teraz znowu zaczyna kuleć. Nie tak mocno jak kiedyś ale jednak.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Ok, rozumiem. W Twoim wypadku moze uda sie cos podpowiedziec, w przypadku @przemi4, ktory ma starszy silnik di (bo jak zrozumialem Ty masz Y22) to juz duzo gorzej z mojej strony.
Niestety dla mnie regenerowane wtryski = to znowu moga byc wtryski, wiec moze niepotrzebnie bede sie produkowal. Rowniez SCV dla Y22 - w pewnym momencie Nissan zrobil inny numer dla tej czesci. Jest szansa (nie wiem jak duza) ze kupiles teraz nowy i niby wszystko gra a problem dalej tam lezy - mialem taki przypadek. Zeby to sprawdzic to diagnoskop, live data i oscyloskop i po parametrach. SCV w tych silnikach (w przeciwienstwie do di z dwoma scv) wymaga takze adaptacji, mozna to zrobic diagnoskopem lub bez niego.
Takie problemy w 2.2dci moze tez sprawiac cam/crank sync lub sam rozrzad, ale to musialbym miec auto przed soba, posluchac i wlozyc lapy i wtedy podjalbym decyzje w ktora strone uderzyc najpierw.
Daj znac czy masz diagnoskop i oscyloskop to sie pomysli jak sie za to zabrac.

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Z elektroniki został mi tylko Delphi-wcześniej miałem dostęp do KTSa i Helli ale się zwolniłem i nie chcę iść się prosić :) Czujnik wałka też jest nowy bo zapalał i gasł-po wymianie przeszło. Adaptację SCV robiłem KTSem-reset pompy i manualnie dusząc gaz i operując zapłonem-czy jakoś tak, nie pamiętam już. Nie chce mi się już tam grzebać, jeżdżę tak jak jest i tak zamierzam go w końcu sprzedać. Bardziej to ziomek przemi potrzebuje pomocy-jemu w przeciwieństwie do mnie zależy na tym gracie :)

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Jezeli zrobiles juz tak duzo to mam jeszcze jedno pytanie: W jakim stanie jest bateria i swiece zarowe? I czy w ogole rozwazales ze problem moze tego dotyczyc?
@przemi4 chcialbym jakos pomoc, ale bez parametrow i jakis dobrych zwrotnych danych to co ja moge, Tobie zreszta tez nie dam rady nic wywrozyc.

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Świece żarowe są zeszłoroczne, aku na teście wychodzi ok. Ja osobiście podejrzewam że w tych łajnach po prostu jest problem z softem albo faktycznie rozrząd jest rozciągnięty i od tego takie cuda są bo z tego co słyszałem to kupa ludzi ma takie same problemy z tymi silnikami.

przemi4

SuperMechanior
Punktów
11
Nie chce na nowo powtarzać wszystkich czynności które wykonałem bo to strata czasu.
Poza za wysokim ciśnieniem paliwa na zimnym silniku wszystkie inne parametry mam zgodne z instrukcją serwisową tego samochodu.

Wtryski ori nowe
Scv nowe i wiele innych podjętych czynności..

Co do 2.2dci adaptację scv można wykonać przy pomocy sekwencji naciśnięć pedału przyspieszenia. Instrukcje są w Internecie.

Poza tym oba silniki mają kod yd22. Mój ma yd22eti.

W moim przypadku świece żarowe są sprawne bo wyciągałem i sprawdzałem. Tak samo jak wyzwalalem ich działanie przez komputer.

Bateria również dobra. Ładowanie na obciążonym silniku 14.4V.

Myślałem czy alternator nie sieje jakiś zakłucen na prądzie do ecu, ale na multimetrze tego nie wylapalem

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Rozumiem.
A czujnik pedalu przyspieszenia sprawdzaliscie? Zreszta... Bez parametrow mozemy odbijac pilke jeszcze pol roku, a to dalej bedzie zgadywanie a nie diagnozowanie.
Skoro sie wystrzelaliscie z checi to zostaje mi zyczyc powodzenia w sprzedazy :finger:

przemi4

SuperMechanior
Punktów
11
Rozumiem.
A czujnik pedalu przyspieszenia sprawdzaliscie? Zreszta... Bez parametrow mozemy odbijac pilke jeszcze pol roku, a to dalej bedzie zgadywanie a nie diagnozowanie.
Skoro sie wystrzelaliscie z checi to zostaje mi zyczyc powodzenia w sprzedazy :finger:
Wczytaj sie w temat i będziesz widział co było sprawdzone.
Pedal gazu u mnie tez był sprawdzany.
Wyczyściłem go i ustawiłem płytkę tak aby parametry były zgodne z książką serwisową tego samochodu.
Nic to nie dało.

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Przemi4 u ciebie też jest tak że jak jest zimny to słabo na obroty wchodzi i ma mniej mocy? U mnie jest tak że jak go odpalę i chcę od razu ruszyć to jest muł i słaby taki że muszę strzelić ze sprzęgła żeby toto porządnie ruszyło..

przemi4

SuperMechanior
Punktów
11
Przemi4 u ciebie też jest tak że jak jest zimny to słabo na obroty wchodzi i ma mniej mocy? U mnie jest tak że jak go odpalę i chcę od razu ruszyć to jest muł i słaby taki że muszę strzelić ze sprzęgła żeby toto porządnie ruszyło..
Nie. U mnie tego problemu nie ma.

celemenia

Nowy
Punktów
0
Te silniki są tak porąbane do diagnostyki że cyce opadają. Przyczyn może być milion ale.. Jeśli wtryski wymieniłeś na nowe:
(regenerowane często też nie są najlepsze-używane z reguły są takie jak te które masz)
zawór/zawory SCV-jest albo jeden z beżową dupką- albo dwa: zielony i czerwony jeśli dobrze pamiętam (używki też raczej nie wchodzą w grę) nie pamiętam koloru ale jeden z nich jest właśnie od wolnych obrotów

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Siema znowu :) Ogarniał ktoś w tym trupie rozrząd? Wygląda jakby trzeba było motor wyjąć.. Serio?

przemi4

SuperMechanior
Punktów
11
Siema znowu :) Ogarniał ktoś w tym trupie rozrząd? Wygląda jakby trzeba było motor wyjąć.. Serio?
Na 99% trzeba wyjmować silnik. Bo dolnej pokrywy wraz z pompą oleju nie zdemontujesz.
Taki to japończyk.
Nadchodzi zima i znów będę się wkurzał na trupa

Do góry Bottom