• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nissan x-trail t30 2.2 di 114km falowanie obrotów

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
No ciasno to wygląda. Jeszcze się za to nie zabrałem ale chyba kupię drugi silnik i wymienię w nim rozrząd zanim go zasadzę do trupa.
Też zimą masz ciekawie? Moje truchło raz pali normalnie jak czak norris z półobrotu a innym razem trzeba kręcić 10 minut. A wystarczy że temperatura spadnie w okolice zera. Co ciekawe w zeszłym roku jak było -10 palił lepiej niż przy +2..

przemi4

SuperMechanior
Punktów
11
No ciasno to wygląda. Jeszcze się za to nie zabrałem ale chyba kupię drugi silnik i wymienię w nim rozrząd zanim go zasadzę do trupa.
Też zimą masz ciekawie? Moje truchło raz pali normalnie jak czak norris z półobrotu a innym razem trzeba kręcić 10 minut. A wystarczy że temperatura spadnie w okolice zera. Co ciekawe w zeszłym roku jak było -10 palił lepiej niż przy +2..
Wraz z zimą powróci problem wysokich obrotów i ryczącego silnika.
Chociaż udało mi się to obejść wstawiając przekaznik czasowy i potencjometr sterujący odczytem temp. silnika.

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Siema, ma ktoś schemat z numerami części do 2.2di 136km? Szukam numeru czujnika temperatury paliwa-jest w pompie i z moich poszukiwań wynika że nie występuje jako osobny element, chociaż jest wkręcany i wygląda jak zwykły czujnik temperatury..

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Ten tego, jakby ktoś kiedyś szukał info po necie co zrobić jak 2.2 dci 136km faluje i ciężko pali zimą to u mnie winny był czujnik w pompie wtryskowej. Da się go wymienić bez wyciągania pompy tylko trzeba albo nasadki długiej 19mm z cienką ścianką albo przerobić zwykłą nasadkę obcinając jedną ściankę :)

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Wracam :) Jednak nie pomogło-temperatury w okolicy -2 i znowu lekko faluje jak zimny. Zauważyłem że pomaga dodatek do ropy więc wnioskuję winę układu paliwowego.. Póki co znów odpuszczam szukanie aż mi przejdzie złość i zapomnę jak mnie ten dyliżans mierzi :)

przemi4

SuperMechanior
Punktów
11
Mój się naprawił sam.
Zaczął alternator lecieć w kulki i naprawiło to cała resztę.

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Tzn nie było ładowania i przez to falował? Czy się zacierał?

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Tzn nie było ładowania i przez to falował? Czy się zacierał?
Też miałem podobny przypadek w W 203 Kompressor ! Falowanie obrotów ...po naprawie alternatora problem ustał .Nie było to zacieranie się alternatora lecz prąd ładowania miał różne wartości ...co było przyczyną j/w !

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Słyszałem że w Mercedesach cuda się dzieją od prądu. Tak czy siak u mnie po gazowaniu na postoju, po puszczeniu go na wolne słychać jeszcze przez jakiś czas jak wtrysk stuka. Przypuszczam że to on faluje silnikiem bo nie jest to za każdym razem. Kupiłem 4 nowe sztuki bo nie mam czasu szukać który to a i tak wrzucę te wtryski w firmowe koszty. Dam znać jak wymienię czy mniej pali i nie faluje (teraz gnój wciąga 15 litrów..)

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Słyszałem że w Mercedesach cuda się dzieją od prądu. Tak czy siak u mnie po gazowaniu na postoju, po puszczeniu go na wolne słychać jeszcze przez jakiś czas jak wtrysk stuka. Przypuszczam że to on faluje silnikiem bo nie jest to za każdym razem. Kupiłem 4 nowe sztuki bo nie mam czasu szukać który to a i tak wrzucę te wtryski w firmowe koszty. Dam znać jak wymienię czy mniej pali i nie faluje (teraz gnój wciąga 15 litrów..)
Cuda nie tylko w Mercedesach ...inny przypadek BMW M5 4.4 . Silnik się uruchamia ...nierówna praca (lecz nie gaśnie ) ,,,na obroty wkręca się z problemem ....nic nie dymi ..systematyczne delikatne postukiwanie w głowicach ...masa błędów różnych ..nie mających z sobą logicznych zależności . I co się okazało ..jegomość właściciel auta który wg.mnie ma pojęcie o samochodach przykręcił masę pod silnikiem w zlym punkcie ..jednym zdaniem BRAK MASY ! Po właściwym podłączeniu wszystkie anomalie ustały .Czasami bardzo prozaiczne rzeczy mają wpływ na jakość pracy sinika !

przemi4

SuperMechanior
Punktów
11
Moj po wymianie wtryskow pali 7l/100 w trasie. Sprawdziłem na odcinku 200km w cyklu mieszanym.
100km szybkiego ruchu , 100km zabudowany z niezabudowanym.

Alternatora nie naprawiałem, stwierdzam po jego zachowaniu, bo w momencie gdy jest obciążony przygasają światła. Np w momencie załączania świec żarowych.
Wcześniej tego nie było i podejrzewam, że alernator mógł siać jakieś zakłocenia.
Moja teoria sprawdzi się jak wymienię alternator na inny.

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Świece żarowe włączają ci się na odpalonym silniku? Yyy

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
Świece żarowe włączają ci się na odpalonym silniku? Yyy

akurat świece żarowe nie gasną od razu po uruchomieniu silnika, tylko grzeją jeszcze długo żeby silnik nie dymił. ot ekologia :)
i też jak sterownikowi zachce się dodatkowo obciążyć silnik to odpala wszystko co się da: świece, ogrzewanie lusterek i tylnej szyby, wentylator chłodnicy.

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Moj po wymianie wtryskow pali 7l/100 w trasie. Sprawdziłem na odcinku 200km w cyklu mieszanym.
100km szybkiego ruchu , 100km zabudowany z niezabudowanym.

Alternatora nie naprawiałem, stwierdzam po jego zachowaniu, bo w momencie gdy jest obciążony przygasają światła. Np w momencie załączania świec żarowych.
Wcześniej tego nie było i podejrzewam, że alernator mógł siać jakieś zakłocenia.
Moja teoria sprawdzi się jak wymienię alternator na inny.
I jak tam? Ja jestem po wymianie wtrysków na NÓWKI za 7 koła. Dale to samo..Cyce mi opadły. Ale nie ma tego złego. Przynajmniej jest pewność że wtryski są ok :) Chyba teraz pójdę w stronę alterrnatora tak jak sugerujesz bo zauważyłem dziś związek między uruchamianiem się wentylatora chłodnicy a kuleniem obrotów. Na pewno nie jest to klima bo na wyłączonej jest tak samo. Dziwny jest ten trupek. Przez kilka kilometrów było ok.. Plus jest taki że spaliny pachną teraz jak w prawdziwym dieslu a nie jak wcześniej że rzygać się chciało. Czy będzie klepał na zimnym przy przyspieszaniu zobaczę rano. Apropo. Sprzedam wtryski w dobrym stanie :) TANIO!!

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Ziomki, jest tak. Po wymianie wtrysków spalanie spadło wyraźnie-jeszcze nie wiem do ilu bo butuję go i prowadzę dość nieekonomiczną jazdę-na pewno poniżej 10 litrów. Silnik pracuje na zimnym równiutko ale jak już pisałem jak się mocno zagrzeje to zdarza mu się zakuleć. Wydaje mi się że znalazłem przyczynę (piszę "wydaje" bo z tym gratem jak widać nie można być niczego pewnym)-po wypięciu wtyczki od EGRu pracuje równo..Mało tego, wcześniej na pierwszym i drugim biegu zdarzało mu się że przy pełnym bucie tak jakby turbo się nie uruchamiało/zacinało. Przy odpiętej wtyczce z egr tego nie ma. Za to po jakimś czasie albo po odpaleniu po dłuższym czasie z odpiętą wtyczką wdaje się check. To nic. I teraz tak, z tego co wyczytałem to egr jest w tym pięknym pojeździe spięty w jakiś sposób ze sterowaniem turbo i nie można go po prostu zaślepić. Próbowałem. Tryb awaryjny i check pojawia się natentychmiast. Jutro będę wykręcać zawór, zobaczymy co tam za precjoza się zebrały. Jak okaże się że to uszkodzenie elektryczne to kupuję nowy-znowu tysiak. Ale już mam tyle hajsu wpompowane w ten dyliżans że tysiąc nie zrobi różnicy. Fanem marki nigdy nie będę-a szkoda bo wygodny, duży i mocny wóz. No i gdyby nie ta rdza..

przemi4

SuperMechanior
Punktów
11
Akurat z rdza problemu w tym aucie większego nie mam.
Naprawiłem lewy kielich przez amputację i wyspawanie i jest git.
Prawy w dobrym stanie.
Co do egr.
W 114km zaslepiasz i to dziala.
W 136 dzieja się cyrki po zaślepieniu ale na jakims ruskim forum czytalem że zaślepiają i wywierają mała dziurkę żeby odrobina spalin tam sie dostala. Wtedy checka nie ma.
Jak turbo długo mysli to przygladnij się przepływomierzowi.

Egr w tym aucie łatwo się czyści.

W nawiązaniu do świec żarowych, u mnie przekaźnik wyłącza świece po kilku dobrych chwilach od uruchomienia gruza.

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
W Egr wstawiona zaślepka z dziurką 5mm i fura jak nowa. Tyle szukania a tu taka pierdoła. Dziwne są te sterowniki, nie mógł walnąć błędu jak normalny wóz? Byłbym bogatszy o +/- 7 tysięcy..

przemi4

SuperMechanior
Punktów
11
W Egr wstawiona zaślepka z dziurką 5mm i fura jak nowa. Tyle szukania a tu taka pierdoła. Dziwne są te sterowniki, nie mógł walnąć błędu jak normalny wóz? Byłbym bogatszy o +/- 7 tysięcy..
Tego auta nie naprawia się schematami z vw.
Tu trzeba trochę inaczej myśleć i zanim do czegoś się podejdzie, trzeba pomyśleć co inżynier miał na myśli

P.s chyba będę podnosił moc ze 114 na 150KM i +50 niuta

Do góry Bottom