ŁysyGdańsk
Zweryfikowany Mechanik
Box czy mapa?
MapaTylko mapa
Jak się zdecyduje to dam znać. Na razie się wahamDaj znać jak poszło i jakie efekty.
U mnie jak brakowało mocy to zmieniłem przepływomierz z ori denso na bosch z primery, almery z diesla 1.5, 1.8, 2,2 Problem ustał pomimo, że nie było żadnego błędu na ecu. Możesz spróbować, koszt używki to jakieś 50zlSiemka, jak pisałem falowanie ustało - przynajmniej na tyle że aż tak mnie nie drażni. Badam dalej, tym razem chodzi o czasowe braki mocy, zwłaszcza zaraz po odpaleniu i głównie na zimnym silniku. Błędów oczywiście brak. Jest tak że jak odpalę rano i chcę ruszyć dynamicznie to jakby turbo się nie włączało i nie wkręca się powyżej 3tysi. Za chwilę jest ok. Na ciepłym po zgaszeniu też czasem tak ma. Na zagranicznych portalach wyczytałem że tak na prawdę to może być wszystko. Regulator ciśnienia paliwa w pompie, zmienna geometria zacięta, rozrząd, pompa wtryskowa, przepływomierz, czujnik ciśnienia doładowania.. turbo raczej odpada bo problem z mocą byłby ciągle. W parametrach ciśnienie paliwa faluje na wolnych a gdy się zatnie moc to bije do 700-900 bar i nic wyżej. Jak tego nie ma to przy bucie ciśnienie jest 1300-1400 bar-odczyt w czasie jazdy z elema więc mogłem coś pomieszać..w każdym razie wtryski nowe regulator wymieniany w zeszłym roku ale w celu wyeliminowania tego falowania. Nie pamiętam czy też był problem z brakiem mocy. Nowy w zasadzie też mógł się uszkodzić albo trafić się bubel..
Pytanie czy o tych samych parametrach pracy.Czujnik na listwie jest nowy. Ale przepływomierz podmienię-próbowałem jechać na odpiętym ale się nie da. Mocy brak.
Czyli wychodzi na to że te silniki pierdzieli EGR..
Na odpietym od razu moc odcina i u mnie. W moim przypadku wymiana z denso na bosch pomogła.Czujnik na listwie jest nowy. Ale przepływomierz podmienię-próbowałem jechać na odpiętym ale się nie da. Mocy brak.
Przepływke sprawdzisz na komputerze,Czujnik na listwie jest nowy. Ale przepływomierz podmienię-próbowałem jechać na odpiętym ale się nie da. Mocy brak.
Jeszcze mi się przypomniało, sprawdź szczelność intercoolera, bo zgrzewane lubieja być nie szczelne od strony rozrząduCzujnik na listwie jest nowy. Ale przepływomierz podmienię-próbowałem jechać na odpiętym ale się nie da. Mocy brak.
Na starym czujniku w listwie paliwa było tak samo więc obstawiam że to nie to a założyłem nówkę. Intercooler jest nowy, lutowany. I generalnie fura zapierdala tylko taj jak pisałem-jak zimny i zaraz po odpaleniu to na drugim biegu przyspieszanie jest tak jakby miał połowę pompowania turbo ale po 200 metrach wraca pełna moc. Tak samo jak gorący ale go zgaszę i postoi kilka minut a potem chcę ruszyć. Objaw jest taki jakby się zapowietrzał ale to raczej nie możliwe, wstawiony zaworek zwrotny a pompka ręczna działa. Czytałem gdzieś na zagranicznym forum że winę może mieć ta pompka pod zbiornikiem paliwa ale co? Skoro ona tylko przelewa paliwo z lewej komory na prawą czy tam odwrotnie. I czasem jak jest letni silnik-ani zimny ani gorący-to przy odpalaniu ma problem i potrafi zgasnąć zaraz po odpaleniu albo zakopci..Jakby był to rozrząd to raczej z rana by były kłopoty a rano pali z półobrotu. Ja to znajdę -tak jak ten pieprzony EGR-tylko muszę odpocząć psychicznie od niego. Aż zapomnę że coś przy nim robiłem i znowu mogę grzebać 
Zalej zwykłego diesla a nie verwe.Ten tego, mam wjebane tyle hajsu w ten pojazd że ze starych gratów został w zasadzie przepływomierz i czujnik ciśnienia doładowania. No i rozrząd..-ale leży nowy, jak znajdę czas w 2026 to założęNa starym czujniku w listwie paliwa było tak samo więc obstawiam że to nie to a założyłem nówkę. Intercooler jest nowy, lutowany. I generalnie fura zapierdala tylko taj jak pisałem-jak zimny i zaraz po odpaleniu to na drugim biegu przyspieszanie jest tak jakby miał połowę pompowania turbo ale po 200 metrach wraca pełna moc. Tak samo jak gorący ale go zgaszę i postoi kilka minut a potem chcę ruszyć. Objaw jest taki jakby się zapowietrzał ale to raczej nie możliwe, wstawiony zaworek zwrotny a pompka ręczna działa. Czytałem gdzieś na zagranicznym forum że winę może mieć ta pompka pod zbiornikiem paliwa ale co? Skoro ona tylko przelewa paliwo z lewej komory na prawą czy tam odwrotnie. I czasem jak jest letni silnik-ani zimny ani gorący-to przy odpalaniu ma problem i potrafi zgasnąć zaraz po odpaleniu albo zakopci..Jakby był to rozrząd to raczej z rana by były kłopoty a rano pali z półobrotu. Ja to znajdę -tak jak ten pieprzony EGR-tylko muszę odpocząć psychicznie od niego. Aż zapomnę że coś przy nim robiłem i znowu mogę grzebać
![]()
Nic takiego w tym aucie nie ma.Kurde tak się zastanawiam po dzisiejszym -1 czy one nie mają jakiegoś zabezpieczenia przed wysokimi obrotami jak silnik zimny jak np. BMW e60.. dziś dopóki trochę nie złapał temperatury to nie czuć było turbo na żadnym biegu. Trochę się zagrzał (200-500 metrów) i już normalnie.
Jak masz możliwość to wyślij pompę na sprawdzenie.Nie sądzę, nie ma opcji żeby zapowietrzył się np przez dwie minuty a zdarza się że wystarczy go zgasić i odpalić i jest znowu przez chwilę muł. Pozatym rano pali bez zająknięcia a gdyby się zapowietrzał byłaby lipa. Z pod świateł czasem też po zatrzymaniu ma problem. Jutro wymieniam przepływomierz. Zastanawiam się czy przy okazji rozrządu nie podmienić pompy cr.. immo jest tylko w kluczyku co nie?