• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nowa pompa vacum czy warto ?

Seta123

Bywalec
Punktów
9
Obawiam się tylko o jej jakość ,bo to jednak zamiennik ESEN SKV

Seta123

Bywalec
Punktów
9
Mam już nową pompę, czemu ona tam gdzie jest uszczelka pomiędzy tymi śrubami jest wysmarowana jakimś zielonym smarem ?

Seta123

Bywalec
Punktów
9
Czy wymianę pompy vacum trzeba robić na zimnym silniku?

Seta123

Bywalec
Punktów
9
Czy można samemu tą pompę wymienić czy lepiej oddać to do mechanika ?
W internecie przeczytałem ,że trzeba odłączyć akumulator ,odpowietrzyć ją więc nie jestem pewny czy sam to wszystko jestem w stanie zrobić

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
Czy można samemu tą pompę wymienić
tak.
jeżeli masz narzędzia, miejsce do naprawy i wiedzę.

czy lepiej oddać to do mechanika ?
jeżeli nie czujesz się na siłach to lepiej.

W internecie przeczytałem ,że trzeba odłączyć akumulator
nie widzę potrzeby. no chyba, że fizycznie przeszkadzają jakieś kable lub sam akumulator.

no to ciekawe... nigdy nie odpowietrzałem pompy vacuum

ja więc nie jestem pewny czy sam to wszystko jestem w stanie zrobić
bez urazy, ale prosto z mostu: nie
- podchodzisz do tego jak pies do jeża
- zadajesz pytania o podstawy podstaw
- przytaczasz najdziwniejsze teorie: akumulator i odpowietrzanie (czyżby chatgpt?)

moim zdaniem będzie lepiej jeżeli oddasz to na warsztat. czasami warto zaufać specjaliście. przykład? do dentysty jakoś chodzisz a nie samemu wiercisz w zębach :D

czuję, że chcesz coś robić i masz potencjał. więc moim zdaniem najlepszy rozwiązaniem będzie ci poszukać jakiegoś małego warsztaciku i spytać się czy mógłbyś popatrzeć na robotę. może uda ci się znaleźć jakiegoś mechanika gadułę który lubi uczyć i zrobicie to razem. To będzie dla ciebie najlepsza opcja.

Seta123

Bywalec
Punktów
9
Czy możecie mi napisać krok po kroku jak wymienić pompę vacum w moim Audi ?

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Czy możecie mi napisać krok po kroku jak wymienić pompę vacum w moim Audi ?
Będę uparty
tak ciężka pochylić się na wyszukiwarką?
chcesz gotowca żeby ktoś za Ciebie poszukał i napisał?
ogarnij się bo w ten sposób nawet nic Ci w głowie nie zostanie jak ktoś zawsze będzie Cię prowadził za rączkę.
Musisz się czasem poparzyć aby czegoś się nauczyć

Bobodia. g

SuperMechanior
Punktów
131
Zawsze dokumentuj fotograficznie to jak cos rozkrecasz to pozniej zlozysz

Seta123

Bywalec
Punktów
9
Z tego co widzę jest tylko jeden wężyk który idzie od pompy vacum i wchodzi gdzieś na pokrywie silnika łączy się, i są dwie śruby które mocują pompę z blokiem silnika, przeczytałem ,że zanim zamontuje nową pompę powierzchnię trzeba oczyścić i ,że przed całą operacją trzeba odłączyć akumulator. Czy trzeba uzupełnić olej silnikowy który smaruje pompę po jej wymianie na nową ?

Ostatnia edycja:

Seta123

Bywalec
Punktów
9
Nowa pompa została zamontowana przez mechanika i stuka i to głośno że słychać z wnętrza samochodu, czasami stuka a czasami nie co robić ?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
To wina pompy czy złego montażu ?
Ty chyba żartujesz? Jak to sobie wyobrażasz, nie mając tej pompy w rękach?

Dla sklepu lub hurtowni zawsze przyczyną jest zły montaż. I taką od nich dostaniesz odpowiedź.

Jeżeli warsztat załatwiał części i wymienił podzespół to wracaj tam i reklamuj. A jeżeli to ty kupiłeś pompę i zleciłeś wymianę to jestes z góry na przegranej pozycji. Warsztat będzie zwalał winę na wadliwy element a sklep na montaż.

Opcja trzecia to naprawdę wymieniałeś to sam. Podczas reklamacji padnie pytanie kto wymieniał? A ma Pan szkolenia? Proszę pokazać choćby świadectwo z zawodówki mechanika samochodowego. I tutaj jesteś głęboko w czarnej d...

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ja uczyłem się na swoich Passatach. Firma skv nie ma wcale złych części.. Chociaż jakość zamienników teraz strasznie upadła..
To prawda ale SKV cieszy się bdb opiniami wśród mechaników(YT),dlatego kupiłem prawy wahacz główny do W210 SKV właśnie,i co?! Precyzja wykonania tak perfekcyjna,,że hej! Nie miałem żadnego problemu z montażem,wlazł na wślizg,tak samo ciężki jak oryginał(wytrzymał 350 tys km),sworzeń wahacza wlazł bez problemu,gniazdo łącznika perfect,brat potrzebował łożyska z piastą przód do Mazdy CX-3,wrócił z SKV,to mu polecono w sklepie,czyli to godne polecenia zamienniki.

Seta123

Bywalec
Punktów
9
Jaki błąd można popełnić w montażu tej pompy, mechanik który ją zmieniał po prostu odkręcił trzy śruby wyjął starą pompę zamontował nową i podłączył wężyk od podciśnienia, jaki tutaj można popełnić błąd?
Ta nowa pompa raz stuka raz nie ,stara pompa nie stukała nigdy jedyne co to ciekł olej z niej po bloku silnika dlatego zakupiłem nową żeby nie ciekło, faktycznie nie cieknie ale stuka i tu jest problem.

Do góry Bottom