• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Okresowy spadek mocy, falujące obroty

ELkris

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich.
Borykam się z problemem falujących obrotów biegu jałowego (+/- 30 obr/min) oraz spadkiem mocy auta zwłaszcza w dolnej partii obrotów (2000obr/min). Do tego wysokie średnie spalanie w cyklu mieszanym 9l/100km. Na zimnym silniku, czasami zdarza się mu przerywać, ale raczej rzadko. Samochód to Renault Megane I 1.4 16V (K4J).
Obroty falują dokładnie tak jak na tym filmie:
i jest to wyraźnie słychać oraz czuć (uczucie kopania w fotel)
Co do spadku mocy, często jest tak, że mając 2000obr/min po zmianie biegu na wyższy dosyć licho ciągnie. Dopiero po doczłapaniu się do 2500obr/min sytuacja się poprawia. Przy ruszaniu trzeba dodać sporo gazu żeby płynnie ruszyć. Próba ruszenia na półsprzegle trwa wieki, występują wibracje.
Ale... zrobiłem eksperyment. Wyłączyłem akumulator na 15 min i podłączyłem ponownie. Odpaliłem silnik by pochodził na wolnych obrotach do włączenia się wentylatora. Po tym zabiegu auto stało się o wiele żwawsze, powrócił również ciąg na niższych obrotach, a przy ruszaniu nie trzeba było tak gazować. Średnie spalanie według komputera spadło do... 6,5l/100km w cyklu mieszanym bez korków. Obroty jednak nie przestały falować. Po kilku dniach jazdy, auto niestety stopniowo wróciło do stanu przeze mnie niepożądanego - czyli jak wyżej - zamuła.
Podejrzewam, że coś rozjeżdża mapy wtrysku. Kroki poczynione przeze mnie to: wymiana świec, czyszczenie przepustnicy i krokowca, wymiana oringów przepustnicy. Podpiąłem Megankę do kompa i generalnie sprawa wygląda tak: czujniki temperatury wody, powietrza zasysanego podają prawidłowe wartości, jednak na wyraźnie widać, że na wolnych obrotach ciągle zmienia się otwarcie krokowca, obroty silnika i ciśnienie w kolektorze. Załączam oscylogramy:

Jak widać, przy stale wciśniętym pedale gazu obroty też falują. Dodam, że posiadam cewki Denso (gdyby były Sagemy, bez zastanowienia wszystkie bym wymienił ;) ) Zasadnicze pytanie brzmi: co może być powodem takiego zachowania? Czy przy nieszczelnym dolocie obroty byłyby wyższe?

Ostatnia edycja:

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
falujące obroty to możę być silniczek krokowy.
Słabsze auto i większe spalanie to już moze być niedomykający się zawór - tak miałem u siebie, po naprawie (niestety UPG) autko duuużo żwawsze i spalanie spadło i 1 l/100 :)
jeżeli po odłączeniu akumulatora i "zresetowaniu" przepustnicy się poprawiło, to może po prostu trzeba pod kompa podłączyć i zrobić adaptację przepustnicy

Dalkowiac

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Bydgoszcz
Sprawdź sprężanie, miałem dwa razy takie dłubanie przy silniku jak twój, oraz 1,6... w obu przypadkach były podgięte zawory w głowicy, a stało się tak ponieważ ktoś zmieniał rozrząd i spie... ł przy ustawieniu, jak wiadomo te silniki są bez klina na wale (niestety nie wszyscy to robią jak należy)

ELkris

Początkujący
Punktów
0
Dalkowiac, dzięki za sugestię. W najbliższym czasie postaram się sprawdzić sprężanie. Choć mam nadzieję, że problem jest natury elektronicznej (przynajmniej pośrednio na to wskazuje tymczasowy efekt zresetowania ECU).
Swoją drogą mój silnik pracuje na wolnych obrotach dokładnie tak jak na tym filmie:
Dziwny dźwięk docierający z okolic rozrządu (jakby zacierającego się wałka?). Wielu użytkowników Meganki potwierdza, że ma podobnie dźwięki i że ten typ tak ma (przebyte wiele km bez negatywnych skutków).
Na chwilę obecną po tych kilku dniach od resetu auto na niższych obrotach lekko osłabło (przydławianie przy ruszaniu, trzeba mocniej podgazować), spalanie jak na razie nie wzrosło (w cyklu miejskim 7l). Co do falujących obrotów - to się po prostu czuję w kabinie, uczucie lekkiego kopania w fotel (podobne jak przy występowaniu nieszczelności kolektora). Jak tylko będę miał chwilę czasu, dogłębnie zajmę się problemem ew. nieszczelności i ciśnienia sprężania.

ELkris

Początkujący
Punktów
0
Kosiorek: Nie ma przepływomierza. Jest czujnik ciśnienia kolektora i wykazuje poprawną pracę.
Dzisiaj sprawdziłem szczelność układu dolotowego za pomocą preparatu w sprayu pryskając w podejrzane o nieszczelność okolice. Pod kolektorem i przy przepustnicy nieszczelności brak. Wspomaganie hamulca nożnego, pochłaniacz par paliwa, kanał obejściowy przepustnicy - bez nieszczelności.
Następnie w trakcie pracy odpiąłem krokowca, silnik nieco podniósł obroty, falowanie się zmniejszyło, ale jednak występowało.
Tak jak pisałem wcześniej, po kilku dniach od resetu auto znowu zaczęło więcej palić i pogorszyła się dynamika przy niższych obrotach. Więc znowu... odpiąłem dziś akumulator, odpaliłem na 15min do włączenia wentylatora chłodnicy i znowu na kilka dni powinno być dobrze. Do czasu, kiedy znowu się rozjedzie.

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Widzę że jak dodajesz gazu to ciężko wchodzi na obroty z dołu. Sprawdzałeś cewki? Jaki masz wykres sondy?Jakie podciśnienie na wolnych obr?

ELkris

Początkujący
Punktów
0
Widzę że jak dodajesz gazu to ciężko wchodzi na obroty z dołu. Sprawdzałeś cewki? Jaki masz wykres sondy?Jakie podciśnienie na wolnych obr?
Zgadza się, auto dosyć leniwie wkręca się na obroty. Ciśnienie panujące w kolektorze na wolnych obrotach to około 380hPa i lekko faluje (tak jak widać na wykresach wyżej). Wykres sondy lambda załączyłem we wcześniejszym poście, jednak dane są rejestrowane co około sekundę i funkcja jest interpolowana. Gdy odczytywałem sondę bezpośrednio w programie DDT2000, charakterystyka była bardzo zbliżona do regularnej sinusoidy. Cewki mam DENSO, przy ostatniej wymianie świec je sprawdzałem i były okay, a z tego co mi wiadomo nie są one awaryjne.
Tym razem reset kompa nie dał rezultatów. Spalanie znów podwyższone, najgorzej na niskich obrotach - brakuje mocy przy ruszaniu i trzeba podkręcać do 1500obr (niestety dla sprzęgła zdrowe to nie jest).

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Coś jest nie tak jak się wciska pedał przyspieszenia to ciśnienie kolektora ssącego ma rosnąć a u Ciebie maleje. Dziwne

ELkris

Początkujący
Punktów
0
rch11: Na wykresie pokazałem wartość ciśnienia bezwzględnego. Podczas gdy silnik nie pracuje, mapsensor podaje wartość ciśnienia atmosferycznego (około 1000hPa). Czyli jeśli ciśnienie w kolektorze spada przy wciskaniu pedału przyśpieszenia, to znaczy, że wartość podciśnienia rośnie (wzrasta różnica między ciśnieniem atmosferycznym, a tym panującym w kolektorze). Więc teoretycznie by się zgadzało.

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Ciśnienie rośnie przy wciśnięciu pedału przyspieszenia

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
w silnikach wolnossących przy zwiększaniu obrotów ciśnienie spada a rośnie wartość podciśnienia,w silnikach doładowanych wartość ciśnienia rośnie wraz z obrotami i obciążeniem,dobrze kolega ELkris pisze.Masy na silniku i ecu sprawdzałeś?

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Kolego jak wyglądają w parametrach korekty długo i krótko terminowe? Z rury wydechowej wyczuwasz benzynę czy może szczypiace w oczy spaliny? Katalizator drozny? Błędy były jakieś zapamiętane? Wyciagales wtryski czy ładna mgielke rozpylaja?

ELkris

Początkujący
Punktów
0
Auto-Port: Po rozruchu często czuć wyraźnie zapach paliwa. Z rury wydechowej ładnie dmucha, więc zakładam, że układ wydechowy jest drożny. Z wydechu czuć normalne spaliny, po rozruchu jedzie bardziej benzyną. Błędów jakichkowliek brak, nie zarejestrowano również wypadania zapłonów, nic. Korzystam z programu DDT2000, częściowo przetłumaczyłem go sobie roboczo jak leciało w translatorze google ;) Załączam screen, może ktoś ogarnia mniej więcej jak zinterpretować parametry w zakładkach korekty i nauka:

Do góry Bottom