• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Olej w świecach

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
ścieknie to normalnie odpalam
To raczej na samym sprzęgle te podjazdy pod wymianę oleju uczyniaj.
I przekręć raz rozrusznikiem "na otwartych" cylindrach...byś nie detonował takiej fikuśnej mieszanki kiedy świece będą wkręcone.

(najlepiej zalewać jak silnik jest jeszcze letni...Teca podgrzewasz w garnku z wodą...zalewasz...świece wkrecasz...wtedy to ma moc...ładnie paruje)

qwer7

Bywalec
Punktów
11
Miasto
Łódź
I przekręć raz rozrusznikiem "na otwartych" cylindrach...byś nie detonował takiej fikuśnej mieszanki
A to wiem że nie może być nic płynu przy odpalaniu, ale z tego co zauważyłem bo już kiedyś robiłem taką profilaktykę, to jak coś zostaje to wystarczy wałem pokręcić ręcznie na wykręconych świecach i wtedy resztki schodzą w dół, ale kręcenie rozrusznikiem też stosowałem na wykręconych plus szmata nad wylotami bo szkoda żeby chemia gdzieś na lakier spadła.

(najlepiej zalewać jak silnik jest jeszcze letni...Teca podgrzewasz w garnku z wodą...zalewasz...świece wkrecasz...wtedy to ma moc...ładnie paruje)
A to dobry patent zapamiętam sobie, no ja zalewałem na letnim silniku, no ale tak czy inaczej u mnie to profilaktyka.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Tec ma najlepszy skład dostępny od ręki w tej cenie...ale zawsze można zrobić własną mieszankę...ewentualnie uzbroić Teca w dodatkowe brakujące ogniwa ;
Lepsze to za 100zł niż pierścienie wymieniać.

Załączniki

• IMG_20240716_111852.jpg
    IMG_20240716_111852.jpg
    4,1 MB · Wyświetleń: 9

qwer7

Bywalec
Punktów
11
Miasto
Łódź
Powiem Ci że to Xado Anticarbon też coś w sobie ma, nie wiem czy pierścienie to jest wstanie odpuścić ale jak to zastosowałem to tłoki to po tym u mnie błyszczały, fakt że wcześniej kamerką patrzyłem to nie były jakoś bardzo usyfione.

No i teraz nie wiem, na jednym cylindrze jakoś słabo schodzi, czy to może znaczyć ze tam się coś zapaćkało?

Wziąłem na nim tłok do samego dołu wkręciłem świece i podniosłem do połowy żeby lekkie ciśnienie napierało od góry i tak zostawiłem, może coś wspomoże?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Lepszy rydz niż nic ;

Zawsze możesz wkręcić świece i pokręcić rozrusznikiem...od razu sobie katalizator przeczyścisz :D

qwer7

Bywalec
Punktów
11
Miasto
Łódź
Nie nie chcę pchać tego w kat, ale sprawdziłem już przepchnęło, teraz zaleję tam jeszcze raz trochę płynu i zobaczę czy grawitacyjnie coś lepiej będzie schodzić, a jak nie to powtórzę manewr z lekkim ciśnieniem :)

Do góry Bottom