• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Oleje Mannol

Krzysiek...

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Kielce
Witam serdecznie, znalazłem ten wątek szukając oleju do skrzyni automat Aisin TF80sc znanej też jako AF40, nie ukrywam że olej Mannol JWS 3309 wychodzi bardzo atrakcyjnie cenowo tylko czy ktoś to zalewał do tej skrzyni??
Czy jest się czego bać czy śmiało można go zalewać. Nie mam sprzętu do wymiany dynamicznej więc zastanawiam sie nad statyczną

Krzysiek...

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Kielce
Stanisław to konkretnie co? Jednak wymiana będzie dynamiczna:)

Olej ma być zgodny z JWS 3309. Dla dynamicznej to jakieś 10-12litrów. Bóg raczy wiedzieć czy ktoś tam do tej pory zaglądał - obstawiam że nie

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Nie mam sprzętu do wymiany dynamicznej więc
Kup więcej oleju, zrób sobie przyrząd z podwójnym filtrem wyjście i wejście do skrzyni. Auto w górę przepuścisz stary z dodatkiem nowego. Potem stary w osbny pojemnik wyjściem, nowy tą samą ilość. Potem uzupełnić jak statycznie. Miałem z nim doczynienia pewnie jeszcze kiedy mało kto o nim słyszał. No i np. w 5hp 19 sprawował się bez zarzutu.

Krzysiek...

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Kielce
Rozmawiałem z gościem który ma taką aparaturę do wymiany dynamicznej, stwierdził że tego oleju wyjdzie ok 10-11l, z płukaniem plus to co w wężach zostanie, za 270PLN mogę kupić 20L dlatego się nad tym zastanawiam, koszty tej wymiany dynamicznej nie są aż takie straszne dlatego dam zarobić gościowi co zainwestował w sprzęt, filtra mówi że bez rozbebeszania skrzyni nie wymieni się. Podejrzewam że po 230tys. przebiegu to w skrzyni zupa, pytanie tylko czy soleneoidy nie zalazły tym gnojem. Mam w razie W drugą taką skrzynię więc jak wymiana oleju nie pomoże to podmienie bloki hydrauliczne, i oczywiście reset ustawień licznika oleju

Punktów
0
Tak szczerze, to najbardziej mogę polecić oleje firmy Valvoline. Nie zdarzyło się, żeby coś złego się przytrafiło od kiedy ich używam.

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
Oleje mannol da się na tym jeździć ale nie nadają się do warunków ciężkich gdy się auto pałujje na mieście trasie czy tereniee :) tak że lać i jeździć delikatnie

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Stanisław to konkretnie co? Jednak wymiana będzie dynamiczna:)

Olej ma być zgodny z JWS 3309. Dla dynamicznej to jakieś 10-12litrów. Bóg raczy wiedzieć czy ktoś tam do tej pory zaglądał - obstawiam że nie
Moj brat ostatnio wymienial dynamicznie olej w ASB 7GTronic na sprzecie Liquid Moly,operacja kilka godziny,calkowity koszt 1700 zl,koszt robocizny 500 z plukaniem skrzynie I oczywiscie dodatkowa iloscia oleju.

lampiko

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Moj brat ostatnio wymienial dynamicznie olej w ASB 7GTronic na sprzecie Liquid Moly,operacja kilka godziny,calkowity koszt 1700 zl,koszt robocizny 500 z plukaniem skrzynie I oczywiscie dodatkowa iloscia oleju.
A możesz się pochwalić jak efekt? Jest jakaś róznica przed i po?

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Take,tak,zauwazyl poprawe pracy skrzyni,auto ma 80 tys km przebiegu, pewnego,serwis poinformowal,ze nie bylo tragedii jeszcze,zastosowali olej Ravenol.Brat najpierw zapytal mnie co sadze o dynamicznej wymianie, bo w ASO MB koszt ponad 2000 zl,szybka wymiana.Wybilem mu z glowy wymiane statyczna,MB dynamicznej nie oferuje.Znalezlismy serwis przy Cehamocie,interesowalo mnie tylko jedno,ile bedzie trwala wymiana,od 8:00 do 14 tej,mnie to wystarczylo,bo nie da sie wypchac zuzytego oleju swiezym szybko,wtedy,wymieszaja sie.Teraz koszty,czy to jest drogo?!Mysle,ze nie,tak w sam raz,czas,gdyby dalo sie wymienic szybko,byloby taniej,ale sie nie da w tym przypadku.Straty swiezego oleju to ok 4l,tyle trzeba bylo do wypchania zuzytego.

lampiko

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
No to nieźle. Ale swoją drogą czasami zalanie swiezego oleju już w samo sobie jest na plus dla skrzyni, dlatego, ze jest swiezy i ma lepsze właściwości smarne ;)

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
leje 10w40 z beczki

zalety

- tani
- nie jest podrabiany

koniec zalet

wady

- nie stwierdziłem

Tadexo

Gaduła
Punktów
6
leje 10w40 z beczki

zalety

- tani
- nie jest podrabiany

koniec zalet

wady

- nie stwierdziłem
Skoro nie ma wad to znaczy, ze ma znacznie wiecej zalet :D

Ja tego nie zalewam, ale mam chyba ze dwoch stalych klientów co chcą tylko mannola i nie da rady ich namówić na nic innego. No i jakoś jeżdzą, ale czy dobry czy nie dobry olej to nie powiem, nigdy nie widzialem silnika od srodka po manolu wiec nie bede sie wypowiadał.

tmr

Nowy
Punktów
0
Mannol.... to mój ulubiony olej. Osobiście do swoich aut OD KILKU LAT używam mannol7715 5w30. I tak: 2015-2018 Audi a6 c7 3.0tdi. Przelatało 200tys km. Od 2016 do dziś Audi a4 2.0tdi przelatało 120tys km. BMW F11 2.0 B47 od 2016 do dziś przelatało 170tys km. BMW F15 B47 od 2018 przelatałodo dziś 260tys km. Wiecie... przez owe "przeloty" ani razu nie było problemów z motorami, turbinami, czy z DPF. NIGDY. W odróżnieniu od czasów dalszych, kiedy to KILKA razy zdarzyło mi się zakupić i zalać auto castrolem edge.... podrobionym oczywiście. Później była złość, komunikaty w stylu "DPF cludged" i zlewanie g.... z motoru. Mannol jest na tyle tani, że jego się zwyczajnie nie opłaca chrzcić... :) Polecam wszystkim.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Cóż,to nie dziwne,oleje Mannola posiadają w składzie długołańcuchowy alkarosulfonian wapnia oraz molibdenowy amid,dodatki,które znajdują się,obydwa,w najdroższych olejach np.AMSOIL,więc jak taki olej może być zły?!

Do góry Bottom