• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel astra f c25xe

popek86

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznan, Oborniki
Witam

Kolejnym moim problem tzn auto stoi od miesiaca. Niestety teraz mam dopiero troche czasu by sie wziasc za nie.

jest to opel astra f c25xe po swapie. Seryjne gsi poliftowe z 95 roku gdzie wczesniej jednostka napedowa byl x20xev.

Auto zakupilem za symboliczna kwote w celu najpierw jako dawcy a pozniej po wstepnych ogledzinach jako kolejnego szybkiegodupowozu w ktorym bedzie MV6 (x30xe) -to dopiero na wiosne

Sprawa ma sie tak ze wzgledu ze silnik c25xe posiada plastikowe pokrywy ktore ciekna. Postanowilem wziasc sie za ta usterke i ja wyeleminowac. Wszystko ladnie pieknie poskladalem. przyszedl czas na odpalenie auta i tu zonk. kreci kreci i z trudem odpala. Jesli odpali to pracuje nie rowno. tak jakby na jeden gar nie palila. Astra poszla znowu w krzaki i stala tak kilka dni, po kolejnym wprowadzeniu i sprawdzeniu jak i podmiane czujnikow astra odpalila z problemem szlo nia jechac lecz z odcinka 3 tys (tak jak by to byl tryb awaryjny) po wstepnych ogledzinach okazalo sie ze nie ma iskry na jednym garze. Stwierdzilem ze wymienie cewke na kolejna. Co sie okazalo wczoraj cewka wymieniona iskara na kazdym garze auto nie do odpalenia. Tym razem nie swieci sie chcek .

Nie znam auta nie wiem jak jest podpieta elektryka (robiac takiego swapa to mozna usterke wyelminowac z zamknietymi oczami a poprawiajac po kims to jest jak szukanie igly w sogu siana) Z perspektywy czasu i 3 podejsc dochodze do wniosku ze jest tam na kombinowane bo np nie moge znalezc modulu zaplonowego albo zostal schowany albo usuniety.

Czy jestescie mnie naprowadzic i wyeleminowac ta usterke? obstawiam ze cos z elektryka bedzie i brakuje gdzies +

-nic innego sensownego nie przychodzi mi do glowy

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
czujniki wału i wałka rozrządu łatwo sprawdzić, na pracującym silniku odłączasz po kolei czujniki trzymając podwyższone obroty i silnik powinien chodzić na każdym czujniku z osobna, ruszałeś obudowami to może naruszyłeś któryś kabel czujnika

popek86

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznan, Oborniki
a wiec tak od poczatku

Jesli chodzi o czujniki walka rozrzadu byl podmieniony ze sprawnego silnika,auto odpalilo. - przed sprawdzeniem sprawdzilem napiecie czy dochodzi do czujnika i bylo wszystko ok napiecie prawidlowe

Jesli chodzi o czujnik walu mozna go sprawdzic miernikiem napiecie prawidlowe (biore go pod uwage bo cos mi nie pasuje)

Co do cewki na poczatku nie bylo napiecia na niej ale pozniej sie znalazlo ( nie wiem jak) wczoraj kupilem cewke i podmienilem nie odpala w/g chcek sie nie swieci-a bez tego nie odpale.

Co do sprawdzenia czujnikow to jest opisane na elektrodzie jak je sprawdzic i tak zrobilem

Jesli chodzi o rozrzad to jest pasek. ALe tego nie biore pod uwage mam zamiar tez go sprawdzic jak wprowadze auto.

Jedyna mysl a zarezem sytuacja ktora miala miejsce po kupnie auta to

jadac autem nagle gasnie przy odpaleniu brak chceka i moge sobie krecic i krecic nie do odpalenia po odczekaniu ok 10 min podchodze i odpalam auto pal, palii sie tez kontrolka chcek,
( - obstawiam czujnik walu)

Chialbym zaznaczy pali sie caly czas ona jesli silnik pracuje

W srode mam zamiar sie tym zajac jescze raz rozebrac kolektor,sprawdzic instalacje (moze byc cos naderwane) jesli nic nie znajde to wtedy sie zastanowie co dalej.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
a wiec tak od poczatku

Jesli chodzi o czujniki walka rozrzadu byl podmieniony ze sprawnego silnika,auto odpalilo. - przed sprawdzeniem sprawdzilem napiecie czy dochodzi do czujnika i bylo wszystko ok napiecie prawidlowe

Jesli chodzi o czujnik walu mozna go sprawdzic miernikiem napiecie prawidlowe (biore go pod uwage bo cos mi nie pasuje)

Co do cewki na poczatku nie bylo napiecia na niej ale pozniej sie znalazlo ( nie wiem jak) wczoraj kupilem cewke i podmienilem nie odpala w/g chcek sie nie swieci-a bez tego nie odpale.

Co do sprawdzenia czujnikow to jest opisane na elektrodzie jak je sprawdzic i tak zrobilem

Jesli chodzi o rozrzad to jest pasek. ALe tego nie biore pod uwage mam zamiar tez go sprawdzic jak wprowadze auto.

Jedyna mysl a zarezem sytuacja ktora miala miejsce po kupnie auta to

jadac autem nagle gasnie przy odpaleniu brak chceka i moge sobie krecic i krecic nie do odpalenia po odczekaniu ok 10 min podchodze i odpalam auto pal, palii sie tez kontrolka chcek,
( - obstawiam czujnik walu)

Chialbym zaznaczy pali sie caly czas ona jesli silnik pracuje

W srode mam zamiar sie tym zajac jescze raz rozebrac kolektor,sprawdzic instalacje (moze byc cos naderwane) jesli nic nie znajde to wtedy sie zastanowie co dalej.
:confused: a nie lepiej komputera podłączyć i zdiagnozować?

popek86

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznan, Oborniki
Komputer nie odczyta brak napiecia to jest kolejny problem Pozostaje szukanie igly w stogu siana. Jutro sprawdze i napisze cos w nocy jaki postep

colka

Początkujący
Punktów
0
Jeżeli wywala chcek ,to napewno komputer bliżej określi gdzie szukać przyczyny ,chyba że zdiagnozuje jako nieznany błąd.

popek86

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznan, Oborniki
Gwarantuje Ci ze jest problem. Nie jest to takie proste jak by sie moglo wydawc jesli masz wiazke od v-aki spieta z x20xev. to pozostaje sporo kabli od v-ki.

Doszedlem co jest i bylo przyczyna. Zastanawia mnie teraz fakt jakie beda nastepstwa tej usterki.

Rozebralem jescze raz kolektro wszystko sprawdzilem i bylo ok. check znalzlem wina przekaznika.

Poraz kolejny sprawdzilem cewke co sie okazalo brak napiecia/ Rozcialem wiazke co ukazalo sie moim ocza
brak izolacji rozsypuwala mi sie w rekach. Pewnie ze starsci i przegrzania. Znalzlem w iwazka ktore leza naprzetop wtyczke z tymi samymi koolorami zrobilem na krotko cewka dostala prad i jest ok jest iskara na kazdej swiec. Niestety auto nie odpalilo moze dlatego ze aku padl. Zostawilem i sie laduje ale nie mam przekonania ze wszystko bedzie ok .

jakie w/g was moga byc nastepstwa zwarcia instalacji jesli chodzi o cewke. ???

Zastanawiam sie czy oberwal komp...

popek86

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznan, Oborniki
A wiec tak wiazke zrobilem nowa auto odpalilem i byl ok. Zgasilem ponowne odpalnie i to samo brak iskry.

Wiazka jest do wymiany kruszy sie w kazdym miejscu jak sie ja dotknie. Narazie auto stoi i szukam innej wiazki.

popek86

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznan, Oborniki
Dzisiaj majac torche czasu ogarnalem elktryke tak jak powino byc . Auto odpalilo przejechalao pare metrow i na tym koniec siadla pompa paliwa. \

Zlacze diagnostyczne juz sprawne co pozwolilo na odczytanie beldow

uklad dolotowy do porawki i sonda lambda prosi sie o zmiane

Tak ze auto na dniach zaczne auto robic na sezon 2014

Osoba ktore sie wypowiedzialy Dziekuje bardzo za Pomoc

Do góry Bottom