• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Tigra 1.4 90km wyskakuję check + wysoka temperatura

Dironixu

Nowy
Punktów
0
Miasto
Sosnowiec
Witam. Jestem tutaj nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość. Posiadam Opla Tigrę 1.4 90km 1999r. od Czerwca 2016. Do tej pory wymieniłem w niej sporo jednak dopiero teraz zrobiłem wymianę rozrządu, a dokładnie oddałem ją do mechanika. Po odbiorze auto zaczęło falować a dokładnie obroty, po czym wyskoczył check. Mechanik podpiął do komputera i wyskoczył błąd 15 Czujnik temperatyru płynu chłodzącego lub jego obwód, niskie napięcie, przeczyścił "blaszkę" (nie wiem jak się to fachowo nazywa,zaznaczona czerwoną strzałką) skasował błąd, problem ustał. Powiedział, żeby sobie to wymienić zaniedługo. Wczoraj wieczorem pojechałem autem w dłuższą trasę po czym wyskoczył check engine oraz temperatura momentalnie wskoczyła na czerwone pole. (dodam, że płynu chłodniczego nie ubywa) Auto zaczęło się dusić, obroty wariowały. Kilka razy check zgasł dosłownie na 2 minuty po czym znowu się zapalił. Dojechałem tak autem do domu, dobrze że chociaż było zimno. Jutro mam zamiar wrócić do mechanika żeby to naprawił. Jak myślicie? co to może być? Dodaję zdjęcie jak wyglądają dwa czujniki.

Załączniki

• IMG_20170407_215147.jpg
    IMG_20170407_215147.jpg
    2,3 MB · Wyświetleń: 18
A

Anonymous123

Prawdopodobnie uszkodzony czujnik temperatury lub problem z jego polaczeniem. Kosztuje kilka zl. Nie ma nic do tego fakt ze bylo cieplo czy zimno bo silnik faktycznie sie nie przegrzewa. Zmiany w pracy silnika to normalne zjawisko jak np w przypadku przerwy w obwodzie czujnika sterownik widz temperature 140 stopni to i chocby dawka paliwa i kąt zaplonu ulegaja zmianie.

Dironixu

Nowy
Punktów
0
Miasto
Sosnowiec
Witam. Dziękuje za odpowiedź. Auto oddałem do elektromechanika. Powiedział dokładnie to samo co pan. Po poruszeniu tej blaszki check zgasł, obroty ustały i temperatura to samo. Wcześniej miał problem nawet z odpaleniem. Wina leży dokładnie chyba po tej stronie. Gdy odbiorę auto, zostawię odpowiedź. Może komuś się przyda jak będzie szukał. ;)

Do góry Bottom