• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Vectra 1.9 CDTI 150 KM Uszczelka pod głowicą?

Saalami

Nowy
Punktów
0
Witam,
Jakieś 2 miesiące temu kontrolka wskazała mi, że mam mało płynu chłodniczego w zbiorniczku wyrównawczym, wtedy już się przestraszyłem myśląc oczywiście, że jest to UPG. Sprawdziłem i rzeczywiście, jest mało płynu, dolałem, po 200 KM sprawdziłem znów no i ubyło. Od tego czasu dolewałem płynu parę razy.
Pojechałem do mechanika, aby sprawdził możliwy wyciek płynu chłodniczego, przy okazji wtryski, świece, no i C02 w układzie chłodzenia. Po jednym dniu mechanik stwierdził, że zostało wykryte Co2 w układzie chłodzenia.
Objawy sprzyjały temu stwierdzeniu, ponieważ moim zdaniem w zimne dni trochę więcej dymu leciało z rury niż powinno, miał mniejszą moc na zimnym silniku dopóki nie załączało się turbo, był problem z temperatura (rzadko się wahało z 90 do 0stopni), ale winą był czujnik temperatury (termostat nie wymieniany). Aby się upewnić, kupiłem tester z allegro i sprawdziłem sam te spaliny w układzie chłodzenia, podpiąłem do zbiorniczka wyrównawczego i tester nie wykazał Co2, płyn był ciągle niebieski, a tester działa prawidłowo, ponieważ dmuchnąłem w tester powietrzem z ust i zabarwił się na zielono. Dodam, że te 2 węże ze zbiorniczka wyrównawczego są miękkie, ogrzewanie działa prawidłowo. Dzisiaj przyjrzałem się dokładniej zbiorniczkowi i widać w nim osad na ściankach czyli niby kolejny dowód na UPG. Co teraz powinienem zrobić? Na pewno sprawdzić pompę wody, odpowietrzyć układ?
Czy jest możliwość, że uszczelka jest walnięta, a tester tego nie wykrywa? Dodam, że przy sprawdzaniu testerem, woda w zbiorniczku szła do góry, prawie że do korka, a później wracała na swoje miejsce.
Tutaj załączam zdjęcie zbiorniczka.
Dzięki :)

Załączniki

• 20190330_171806.jpg
    20190330_171806.jpg
    3,6 MB · Wyświetleń: 15
  • 20190330_171817.jpg
    20190330_171817.jpg
    2,7 MB · Wyświetleń: 14

Saalami

Nowy
Punktów
0
a to nie są pozostałości po uszczelniaczu do chłodnic?
No mechanik sprawdzał chłodnicę, gdzieś tam przy wężu leciało trochę wody, ale okazało się, że to nie załatwiło sprawy. Być może coś tam kombinował, ten osad ma trochę taki zielonkawy kolor.
Test robiłeś pewnie na postoju. Jeśli tak to nie jest wiarygodny
Tak, robiłem na postoju, ale podczas jazdy raczej tego nie zrobię :(

Saalami

Nowy
Punktów
0
No to nie pocieszyłeś mnie :(
A jak to dokładniej sprawdzić?
Jeżeli pojadę do mechanika innego, to pewnie też włoży tylko tester

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Upg 4-5?

Źle mechanika zrozumiałeś. On dał Ci do zrozumienia ze w najgorszym wypadku (gen remont silnika z gw) tyle może kosztować.

Do góry Bottom