• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

OPEL VECTRA B 2.0 16V nie odpala

makrez12

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
TARNÓW
Właśnie nie bardzo jest skąd zabrać te przepływkę przydała by sie używka a nie zamiennik chyba ? . Wymieniłem paliwo na świeże, taka błachostka i zaczął kichać, po zdjęciu rury z przepustnicy odpalił zakładam rure gaśnie, dopatrzyłem sie ze z odmy wali olejem, patrze na badnet a tam bardzo dużo ponad stan okazało sie ze w oleju była benzyna, (od długiego kręcenia bez rozruchu ) bo kompresje ma. Po wymianie oleju z założoną odmą odpala wiec tu jest okej, ma duże problemy z odpaleniem gdy ma podłączoną przepływkę. Co ciekawe bez przepływki gdy sie zagrzeje do swojej temperatury pracy zaczyna przygasać delikatnie.

makrez12

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
TARNÓW
tak tak, wcześniejsze próby nie dawały rezulatatu gdyż nie było iskry później jak sie okazało w momencie wpięcia przepływki samochód odcinał iskre na 1 i 4 wiec musiała mieć zwarcie w sobie.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Panowie podłączę się do tematu.
Otóż Vectra brata padła,jechał jechał zgasła i koniec, próbowałem ją reaktywować po scholowaniu do mnie i sprawa wygląda tak że: pompka paliwo podaje, iskra jest na świecach, rozrząd na znakach wporządku nie przestawiony, ale silnik jakby łapał ale nie chce zapalić,po odpięciu mu przepływki załapał ale tylko dwie sekundy i zgasł. Z tego co dostrzegłem to po wykręceniu świec są one mokre tak jakby w nie tym momencie dostawał paliwo co trzeba. Dodam że na plaku też nie chce chodzić. Czy możliwe że padł czujnik położenia wału? Czy może cos innego? Jutro będe miał kompa to podłącze auto i zobaczymy czy coś pokaże,ale chciałem zapytać czy może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem.

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Ja bym stawiał na czujnik położenia wału.Pozdrawiam ...

YaSIu

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Manchester, UK
Dokładnie, to może być czujnik położenia wału. Który to rok?? Check się świeci?? Może też padła pompa paliwa ale tak że podaje paliwo ale np, tylko 1 bar i wtedy będzie się działo dokładnie tak jak opisujesz

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
bo jak po niego zajechałem to kręciłem rozrusznikiem i tak jakby łapała i chodził jak sieczkarnia tak jakby chodziła pół na pół paliwo z powietrzem, na początku myślałem że to coś z rozrządem ale pompe paliwa też miałem na uwadze,niby daje jakieś ciśnienie tyle że nie mierzyłem go manometrem. Check się nie świecił o to chodzi a zgasła bo ubyło jej płynu chłodniczego i parownik zamarzł a pompa moze zupełnym przypadkiem padła. Jutro będe sprawdzał i pod kompem a jak nic nie pokaże to trzeba podmianke pompki zrobić i będzie wiadomo.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
w tym silniku zmierzyć ciśnienie paliwa to jest chwila moment. tylko zegar podkręcić, u mnie na odpalonym na wolnych obrotach jest 3,2 bara, na uwalonej przepływce będzie chodził, na padniętym czujniku wałków a nawet odpiętym chodzi tylko ma odcięcie dużo wcześniej i nie idzie :D 178km/h na 5 i więcej nie pójdzie :D sprawdź czy cewka nie ma pęknięć z zewnątrz , moja miała i po kontakcie z wodą uj ją strzelił , no i czujnik wału. jak zakładasz to dobry, krafty i toprany sobie odpuść . najlepiej podpiąć komputer, pocieszające jest to ze ten samochód łączy się z czym popadnie także nawet sprzętem za 50 zł go sprawdzi xD nie potrzebny op com czy inne do sprawdzenia ale ja do opla używam tylko jego :)

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Noi mój problem się rozwiazał po podpięciu komputera do auta, padnięty czujnik temperatury płynu,po podejrzeniu w parametrach pokazywał temperaturę -40 czyli standardowo ale już po problemie :) Po wymianie pali pięknie i chodzi jak trzeba.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
no ty może tak ale ja u siebie mialem walniętą i chodził normalnie tylko falował na wolnych :D odpinam ją i nic się nie dzieje :D

Do góry Bottom