• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Vectra b 96r 1.6

elKaz

Nowy
Punktów
0
Miasto
Gdynia
Witam Serdecznie
Mam problem z Oplem Vectrą B 1.6 16v 1996r.
Mianowicie podczas jazdy , przy wysprzęgleniu i zdjęciu nogi z gazu obroty spadają do zera i silnik gaśnie.
Byłem na komputerze u mechanika i wykazało zawór czujnika podciśnienia, wymieniłem go i odrazu wymieniłem zawór egr. Niestety nic to nie pomogło i problem pozostał. Czy macie drodzy użytkownicy jakieś pomysły co może być tego przyczyną ?

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Może zobacz jakie jest podciśnienie na wolnych obrotach i sprawdź przepustnicę

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
a na jałowym biegu pracuje równo i stabilnie? zerknij również w krokowca możliwe że brudny,przycina się lub klęka

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Panowie byl u fachowca na komputerze, a wy produkujecie sie , powinien wrocic i tamten w ramach gwarancji jeszcze raz popatrzec co jest nie tak :p

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
667
Miasto
WLKP
Zgadza sie

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Trochę się nie zgodzę, przyjeżdżasz do warsztatu i mówisz że chcesz błędy poczytać a sam sobie naprawisz. Podaję błędy, biorę kasę i jaka reklamacja?
A co do Twojego problemu to posprawdzaj pidcisnienia bo te wężyki same lubią wypadac

Hexedytor

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Parczew
Ile bierzesz za takie podłączenie, warto to robić zamiast naprawić kompleksowo. Klient nie chce diagnozy tylko żeby komputer naprawił mu samochód ew. palcem pokaż co ma wymienić (a tylko się pomyl;))
A co do Vectry to standard, że pęka tam ......

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Wszystko jest zależne od klienta. Jeden przyprowadzi i powie że chce odebrać naprawione, a drugi drze mordę od wejścia że tylko błędy chce, grzecznie mówię ile i biorę się do podania błędów. Przy dalszych rozmowach proponuję naprawę, czasami jednak kończy się na błędach

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
I wykasuj ... za jakiś czas wraca z wrzaskiem ze mu się znowu świeci ....

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Czasami nawet nie wyjedzie. Kiedyś miałem klienta który przyjechał że on sobie naprawil i błędy tylko do skasowania, skasowałem i wrócił za 5 minut że ABS znowu się świeci. Szkoda że wymienił czujnik ze złej strony.

Hexedytor

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Parczew
To wszystko na własne życzenie-brak solidarności w grupie zawodowej niestety:( i ułańska fantazja rodaków.
Można by o tym godzinami.

Do góry Bottom