• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Vectra C traci moc i trzęsie się

Punktów
0
Cześć, szukam pomocy tutaj, bo mechanik ostatnio wymiękł mówiąc, że gmerał, ale nie wie co poszło. Sytuacja wygląda tak, zrobiłem trasę 30km, po pół godzinie musiałem wracać, odpalam samochód, a auto zaczyna się trząść, obroty skaczą, a samochód nie ma kompletnie mocy. Sprawdziłem olej, nie było, więc dolałem do kreski między min a max. Samochód nadal miał to samo, a ja nie wiem co robić, bo nie chciałbym zepsuć silnika. Wróciłem po dwóch dniach, żeby go odpalić, ale najpierw sprawdziłem olej, a tam nadstan. Macie jakieś pomysły, co się mogło stać? niestety, nie znam się na mechanice, jest to moje pierwsze auto i dopiero wchodzę w ten świat.
Opel Vectra C 2002r. silnik 2.2. Za wszystkie pomocne rady bardzo dziękuje i pozdrawiam.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
może jakieś błędy?
jakieś dziwne parametry?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
dopiero wchodzę w ten świat
Ja bym zaczął od malowania pazurów na czarno.

Może najpierw zacznij pisać ze zrozumieniem, bo pięć razy czytałem i chociaż chciałbym pomóc, to nadal nie wiem czy za "drugim razem" odpaliłeś silnik, czy odstąpiłeś od czynności, gdyż był "nadstan". Opuszczając pojazd nie odpaliwszy.

Wnioskujemy, że pojazd aktualnie stoi w krzakach, gdyż tu przeplatasz w wypowiedzi słowa "mechanik, naprawa, nie wie"...i nie do końca wiadomo, czy aby pojazdu nie stał u mechanika na warsztacie, który rozkłada ręce.

Ewentualnie jesteś bootem...i tylko @Drugi2 łapie się na miód od Miśka :woot:

Zatem czekamy na drugą Twą, tym razem bardzo spójną i merytoryczną wypowiedź wtedy ustalimy czyś bot.

Punktów
0
może jakieś błędy?
jakieś dziwne parametry?
Błędów wyskoczyło właściwie bardzo dużo, P0102, P0137, P0300, P0131, P0500, P1395, P1390, U2108, U2139, P1189, P0102, P0131, P0137, P0300, P0500, P1189, P1390, P1395, P1614, P1616, U2108, U2139, U2105, U2103, U2139. Sprawdzałem jedynie w internecie co one znaczą, jednak niewiele mi to dało.

Ja bym zaczął od malowania pazurów na czarno.

Może najpierw zacznij pisać ze zrozumieniem, bo pięć razy czytałem i chociaż chciałbym pomóc, to nadal nie wiem czy za "drugim razem" odpaliłeś silnik, czy odstąpiłeś od czynności, gdyż był "nadstan". Opuszczając pojazd nie odpaliwszy.

Wnioskujemy, że pojazd aktualnie stoi w krzakach, gdyż tu przeplatasz w wypowiedzi słowa "mechanik, naprawa, nie wie"...i nie do końca wiadomo, czy aby pojazdu nie stał u mechanika na warsztacie, który rozkłada ręce.

Ewentualnie jesteś bootem...i tylko @Drugi2 łapie się na miód od Miśka :woot:

Zatem czekamy na drugą Twą, tym razem bardzo spójną i merytoryczną wypowiedź wtedy ustalimy czyś bot.
Przepraszam za problem, rzeczywiście nieskładnie to napisałem. Auta nie odpalałem po zobaczeniu, że jest nadstan. Auto stoi teraz na mojej posesji, czekam na termin u następnego mechanika, który w czasie zepsucia samochodu nie był dostępny, a z racji, że auto stanowi mój główny środek transportu do pracy, to musiałem oddać autko do naprawy jak najszybciej. Przytyk o malowaniu paznokci był zupełnie niepotrzebny, jednak dziękuję Panu za poświęcony czas.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Przytyk o malowaniu paznokci był zupełnie niepotrzebny, jednak dziękuję Panu za poświęcony czas.
Krzysiu, przecież to nie do Ciebie było ;) Mam tu takich paru borciuchów którzy nie myją pazurów...palcami nie będę pokazywał. Już oni sami wiedzą o kim mowa :D I teraz każdy kontrolnie spogląda na swoje paznokcie, czy aby na pewno heniek o nim nie pisze. Tak samo jak nie pomyśli o różowym słoniu. Pamiętaj masz nie myśleć o różowym słoniu ;)

No to może czas zacząć przygodę z mechaniką i upuścić trochę oleju przez korek..?..Krzysiu
I co to znaczy nadstan? Jak masz litr przelane, to przecież nie wybuchnie można palić maszynę.

Czyli Ty jesteś botem. Zobacz jak Ty piszesz.
Auto stoi teraz na mojej posesji, czekam na termin u następnego mechanika
auto stanowi mój główny środek transportu do pracy, to musiałem oddać autko do naprawy jak najszybciej
Wiesz co Cię gubi? Nie znasz jeszcze pojęcia czasu.

Punktów
0
Krzysiu, przecież to nie do Ciebie było ;) Mam tu takich paru borciuchów którzy nie myją pazurów...palcami nie będę pokazywał. Już oni sami wiedzą o kim mowa :D I teraz każdy kontrolnie spogląda na swoje paznokcie, czy aby na pewno heniek o nim nie pisze. Tak samo jak nie pomyśli o różowym słoniu. Pamiętaj masz nie myśleć o różowym słoniu ;)

No to może czas zacząć przygodę z mechaniką i upuścić trochę oleju przez korek..?..Krzysiu
I co to znaczy nadstan? Jak masz litr przelane, to przecież nie wybuchnie można palić maszynę.

Czyli Ty jesteś botem. Zobacz jak Ty piszesz.

Wiesz co Cię gubi? Nie znasz jeszcze pojęcia czasu.
Właśnie chcę zacząć tę "przygodę" :)
Nadstan w tym przypadku oznacza jakby było pół stanu ponad znaczkiem max. Przypuszczam dwie opcje, jedna jest taka, że albo olej z silnika sie zlał po tym jak odstał dłuższy czas, albo druga, bardziej prawdopodobna, że coś tam leci, np płyn chłodniczy.
Nie jestem botem, możliwe, że mój polski nie jest idealny, jednak zapewniam, że staram się jak umiem pisać poprawną polszczyzną :)

Do góry Bottom