• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Płukanie ropą silnika TDI z pompowtryskiwaczami

Tombak23

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Kielce
Dzień dobry, czy według was płukanie ropą silnika wyposażonego w turbine i pompowtryskiwacze jest bezpieczne? Pozdrawiam.

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
A myślisz o płukaniu z odpalaniem czy bez ?

I jaki efekt chcesz osiągnąć ? Czysty olej czy coś więcej ?

Tombak23

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Kielce
A myślisz o płukaniu z odpalaniem czy bez ?

I jaki efekt chcesz osiągnąć ? Czysty olej czy coś więcej ?
Chodzi mi o płukanie z odpalaniem na 15 min, dużo teraz w necie takich porad i niektórzy chwalą, że wypłykuje nagar i wszelkie zanieczyszczenia. Jako, iż podstawowe wymiany przy aucie wykonuje sam to wole jednak zapytać, czy taka praktyka jest bezpieczna i czy w ogóle warto ją stosować?

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Moim zdaniem poza wartościami wizualnymi w postaci czystego oleju nie ma to większego sensu. A w dieslu nowy olej i tak szybko się zabrudzi. Ropa wleci tam gdzie normalnie jest olej a nie tam najwięcej nagaru się zbiera.

Tombak23

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Kielce
Moim zdaniem poza wartościami wizualnymi w postaci czystego oleju nie ma to większego sensu. A w dieslu nowy olej i tak szybko się zabrudzi. Ropa wleci tam gdzie normalnie jest olej a nie tam najwięcej nagaru się zbiera.
Dziękuje za odpowiedź

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Potwierdzam. Płukanie w zasadzie niczego nie daje. Każdy lepszy olej (bo nie wiem jak tam te oleje z marketów, co mają w środku) ma właściwości także czyszczące i wlanie w ich miejsce ropy dużo nie zmieni pod tym względem.

Jak się rozbiera silniki, a trochę ich już człowiek widział, to nagar w sprawnym silniku nie zbiera się w skrzyni korbowej czy też na walkach. Tam olej non stop robi swoją robotę. W miejscach powstawania nagaru, czyli np. w kolektorze wydechowym czy w komorze spalania raczej olej nie ma prawa go "płukać", bo się tam nie dostaje, toteż ropa też będzie w tych miejscach raczej mało efektywna. Pewnie wypłucze trochę więcej od oleju, bo nie ma takiej lepkości... Ale jak kolega wyżej zauważył, raczej to krótkotrwały efekt wizualny :) no chyba, że jedyną rzeczą która Ci uszczelnia tłoki jest właśnie nagar, wtedy po płukaniu ropą możesz się pozbyć tego uszczelnienia :D

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Ja tam zawsze plukam ropą, jak kupie jakiś samochód i niewiem co było lane. A na następną wymianę wlewam litr tylko i zalewam nowy olej.

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Normalnie. Do auta wchodzi 5l oleju. Zlewam olej, zalewam ropy 5l. Odpalam na 10 minut i zostawiam na wolnych obrotach. Spuszczam rope i wlewam czysty olej syntetyk. Najlepiej na rozgrzanym silniku to robic.

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Nie zdazylo mi się. Tylko nie kręci do odciny hehe. Na wolnych obrotach ma być.

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Mi nie wyczyscilo hehe. Próbowałem w swoim dupowozie gdzie regularnie zmieniam olej.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
Na szczęście masz 8 wiec dużo na szrocie nie zapłacisz.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
W starych silnikach, spoko. Ja nawet dolewalem trochę Nafty, lepiej wyczyści.
Ale w nowych bym nie ryzykowal.

Zresztą jak się na oleju nie jeździ 30tys lub więcej, to plukanki nie są potrzebne.
Olej ma dodatki myjące i to wystarczy.
W swoich autach zmieniam olej co 10tys i wszystko działa :)

Najgorsze jest to, że gdy kupuje się używane auto, nigdy nie wiesz jak było serwisowane wcześniej.

Do góry Bottom