10 minut pracy na wolnych obrotach a co ze smarowaniem silnika no i co dzieje się z brudem oczywiście tam może być choć szorstkiego podobnego do piasku w kanałach wału korbowego to jak odnośnie to najpierw wyszoruje panewki a później trafi do filtra!Normalnie. Do auta wchodzi 5l oleju. Zlewam olej, zalewam ropy 5l. Odpalam na 10 minut i zostawiam na wolnych obrotach. Spuszczam rope i wlewam czysty olej syntetyk. Najlepiej na rozgrzanym silniku to robic.
To ten silnik w którym pękają wały korbowe?a co powiecie na silnik mazdy 2.0d? tam nawet na miarce zaznaczone o ile może wzrosnąć poziom oleju przed wymianą. z 4l przy wymianie spuszcza się 6 albo nieraz 8l zależy kto kiedy sprawdził na bagnecie. czyli silnik mazdy jest przystosowany do płukania go za pomocą ON?
A co mają podkładki wtrysków do smoka?Ten w którym się smoki zapychają bo ktoś nie wie kiedy podkładki pod wtryskami trzeba zmienić i zalecaja mycie smoka co druga wymianę oleju hehe
Aaa to wszystko jasnedotyczy to wielu silników z wtryskami pod pokrywą rozrządu.![]()
hehepoza tym Mazda przeprojektowała sitko,na mniej gęste
Witam! Poziom oleju wzrósł po zastosowaniu sprayu dlatego że nie spalił się w cylindrach! Z racji zastosowanych w nim silnych detergentów może tym samym spowodować wymycie nagaru w rowkach na tłokach gdzie osadzone są pierścienie wskutek tego mogą one odzyskać lepszą sprężystość lub gdy nagar uzupełnia luz osiowy spowodować tzw.pompowanie oleju do komory spalania .po kilku dniach gdy poziom oleju się podniósł się powodem tego mogła być praca silnika zimnego z nadmiernym obciążeniem lub wtryskiwacze nie wszystkie może nawet jeden zaczyna nadmiernie dawkować takie jest moje zdanie być może się mylę ale olej nie ciasto drożdżowe i samo nie urośnie ! Pozdrawiam!Mamciekawy przypadek w Fordzie,zauwazyłem to już przed wymianą oleju,po zastosowaniu spreyu do czyszczenia zaworu EGR,wtedy zwaliłem to na winę preparatu,który wypsikałem,całą puszkę na pracującym silniku,wzrósł poziom oleju,ok.cm ponad miarę,teraz po wymianie oleju,wlałem dokładnie na max,rano przed jazdą też był max,po kilku dniach był max,teraz znowu wzrósł poziom oleju o 1 cm na bagnecie,i już nie wzrasta,paliwa na bank w oleju nie ma,nie potrafię tego zrozumieć,wtedy po odessaniu oleju już nie przybyło .Dumam i dumam i ni cholery nie potrafię pojąć jak to jest możliwe.