• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Płukanie ropą silnika TDI z pompowtryskiwaczami

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Oglądałem ostatnio na YT filmik,płukanie silnika samą ropą,15 min na wolnych,czy przytarło panewki? No oczywiście,testujący nie polecał tej metody,rozebrał dół.

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
Tutaj Chris płucze silnik robi też to w swoim Volvo. Ja osobiście bałbym się płukać na PD silnika tam i bez ropy walek sie wyciera.

Fakt ropa fajnie wszystko plucze olej po zabiegu jest jakiś czas czysty mam na mysli diesla

świerszcz.uk

Gaduła
Punktów
4
Ja 1.9Tdi BKC co ok 3 wymianę płukam ropa jak do tej pory nic się nie stało a auto ma ok 400tys
2.2cdi to samo a ma nalatane 300tys
1.6crdi to samo przebieg 150tys
Fiat panda 1.2 tak samo płukanie ropa przebieg ok 220tys
Ja wlewam ok 0.5L nafty (bo jak każdy wie główny składnik każdej płukanki to w 80% jest nafta) chodzi 15min na wolnych, zlewamy później leje sama ropę, znowu na wolnych ok 10min zlewamy czekam aż wszystko ścieknie.
Następnie odpowiedni olej z MoS2 (w proszku) lub CeraTec lub K2 Militec
Na obecną chwilę każde z aut ma się dobrze nic im nie jest jeżdżą, plusem dodatnim jest to że nawet w dieslu przez ok 1tys km olej jest dalej czysty co oznacza że ropa zebrała cały bród z silnika bo jak wiadomo olej robi się czarny ponieważ wchłania zanieczyszczenia jak gąbka, jeżeli nie ma zanieczyszczeń nie ma co zabrudzić świeżego oleju.
No i do paliwa dodaje olej 2T polsyntetyk ok 250ml na bak
I to w ON jak i w Pb wszystko ma się dobrze nie ma problemów z wtryskami pompami kopceniem i innymi zjawiskami tego typu.

Przemek1602

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Świdnica
Również polecam ceratec, co prawda w benzynie ale działa, od jakiegoś czasu też płucze samą naftą, efekt taki sam jak płukanką tylko 6x taniej ;D

Czołgsa

Początkujący
Punktów
2
Normalnie. Do auta wchodzi 5l oleju. Zlewam olej, zalewam ropy 5l. Odpalam na 10 minut i zostawiam na wolnych obrotach. Spuszczam rope i wlewam czysty olej syntetyk. Najlepiej na rozgrzanym silniku to robic.
10 minut pracy na wolnych obrotach a co ze smarowaniem silnika no i co dzieje się z brudem oczywiście tam może być choć szorstkiego podobnego do piasku w kanałach wału korbowego to jak odnośnie to najpierw wyszoruje panewki a później trafi do filtra!

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Dobre pytanie,gdy człowiek zaczyna logicznie myśleć takie wnioski nasuwają się same,ON działa zbyt agresywnie,moga się odrywać kawałki nagaru,sama nafta podobnie,płukanki działają inaczej,te dodatki w nafcie po coś są,nie ma ich dużo,w Liqui Moly np.w nafcie jest tylko ok.2% dodatku,myślę,iż głownym zadaniem płukanek jest zmiana struktury nagaru w taki sposób,by świerzy olej mógł bezpiecznie już rozmiękczony nagar wypłukiwać,sukcesywnie, ja np.co kilka wymian oleju stosuję płukankę,nowy filtr,nowy tani olej i zawsze po 2000 km wylewam bardziej brudny olej niż ten zużyty,bez zastosowania płukanki olej byłby tylko lekko zabrudzony,ja ON nie wlałbym nigdy w życiu,a już do PD tym bardziej.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
a co powiecie na silnik mazdy 2.0d? tam nawet na miarce zaznaczone o ile może wzrosnąć poziom oleju przed wymianą. z 4l przy wymianie spuszcza się 6 albo nieraz 8l zależy kto kiedy sprawdził na bagnecie. czyli silnik mazdy jest przystosowany do płukania go za pomocą ON?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
a co powiecie na silnik mazdy 2.0d? tam nawet na miarce zaznaczone o ile może wzrosnąć poziom oleju przed wymianą. z 4l przy wymianie spuszcza się 6 albo nieraz 8l zależy kto kiedy sprawdził na bagnecie. czyli silnik mazdy jest przystosowany do płukania go za pomocą ON?
To ten silnik w którym pękają wały korbowe?

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Ten w którym się smoki zapychają bo ktoś nie wie kiedy podkładki pod wtryskami trzeba zmienić i zalecaja mycie smoka co druga wymianę oleju hehe

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Podkładki pod wtryskiwaczami w tych silnikach tylko z ASO Mazdy,poza tym Mazda przeprojektowała sitko,na mniej gęste,najlepiej po zakupie takiego auta wymienić sitko na poprawione oraz profilaktycznie wymienić podkładki,i po problemie.

adik33

SuperMechanior
Punktów
73
Lubie tego Chrisa wydaje się bardzo spoko.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Mamciekawy przypadek w Fordzie,zauwazyłem to już przed wymianą oleju,po zastosowaniu spreyu do czyszczenia zaworu EGR,wtedy zwaliłem to na winę preparatu,który wypsikałem,całą puszkę na pracującym silniku,wzrósł poziom oleju,ok.cm ponad miarę,teraz po wymianie oleju,wlałem dokładnie na max,rano przed jazdą też był max,po kilku dniach był max,teraz znowu wzrósł poziom oleju o 1 cm na bagnecie,i już nie wzrasta,paliwa na bank w oleju nie ma,nie potrafię tego zrozumieć,wtedy po odessaniu oleju już nie przybyło .Dumam i dumam i ni cholery nie potrafię pojąć jak to jest możliwe.

Czołgsa

Początkujący
Punktów
2
Mamciekawy przypadek w Fordzie,zauwazyłem to już przed wymianą oleju,po zastosowaniu spreyu do czyszczenia zaworu EGR,wtedy zwaliłem to na winę preparatu,który wypsikałem,całą puszkę na pracującym silniku,wzrósł poziom oleju,ok.cm ponad miarę,teraz po wymianie oleju,wlałem dokładnie na max,rano przed jazdą też był max,po kilku dniach był max,teraz znowu wzrósł poziom oleju o 1 cm na bagnecie,i już nie wzrasta,paliwa na bank w oleju nie ma,nie potrafię tego zrozumieć,wtedy po odessaniu oleju już nie przybyło .Dumam i dumam i ni cholery nie potrafię pojąć jak to jest możliwe.
Witam! Poziom oleju wzrósł po zastosowaniu sprayu dlatego że nie spalił się w cylindrach! Z racji zastosowanych w nim silnych detergentów może tym samym spowodować wymycie nagaru w rowkach na tłokach gdzie osadzone są pierścienie wskutek tego mogą one odzyskać lepszą sprężystość lub gdy nagar uzupełnia luz osiowy spowodować tzw.pompowanie oleju do komory spalania .po kilku dniach gdy poziom oleju się podniósł się powodem tego mogła być praca silnika zimnego z nadmiernym obciążeniem lub wtryskiwacze nie wszystkie może nawet jeden zaczyna nadmiernie dawkować takie jest moje zdanie być może się mylę ale olej nie ciasto drożdżowe i samo nie urośnie ! Pozdrawiam!

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
To by tłumaczyło dlaczego filtr zrobił się taki cieżki od nagaru,sprawił to ten detergent,potem jeszcze zrobiłem do wymiany oleju kilkaset km,tylko ,że teraz po wymianie oleju,już nie stosowałem sprayu, przez kilka dni poziom był na max i nagle wzrósł o 1 cm,tego nie potrafię zrozumieć,gdyby przybywało oleju,ale już nic więcej,poziom stoi w miejscu,to mnie zastanawia,byłem pewien,że to już się nie powtórzy,jutro znowu odessę do poziomu max,zobaczymy,wtedy odessałem i już nie przybyło,wiele rzeczy mnie zaskakiwało już,ale ten przypadek,po prostu zgłupiałem,lepkość oleju się nie zmieniła,nie pachnie ropą,chyba,że nagar zablokował gdzieś spływ oleju z góry silnika i po prostu spłynął w dół z czasem,bo olej zbyt szybko zrobił się brudny,do silnika wchodzi 5.6 l,ja wlałem ok.5.3 i max,teraz będzie pod 6 l,a ile oleju wylałem? Niecałe 5 l,a był max na bagnecie,czyli ,olej musiał zostawać gdzieś u góry.Dzięki,teraz jestem już na dobrym tropie.

Do góry Bottom