• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

P,R,N,D1-D7 miga Passat CC DSG

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
Witam wszystkich!Mam taki problem ze zaczęła mi mrugać kontrolka wysokości biegu P,R,N,D1-D7 w Passacie CC z automatyczną skrzynia biegów DSG. Normalnie było tak że ta kontrolka jest zawsze świeci ona na kolor biały tak jak resztę zegarów,wskażników nie świeci ona na żółto lub czerwono nie ma też błędu typu żółta kontrolka silnika i żadnego komunikatu ze coś jest nie tak......od pewnego czasu mam tak ze odpalam silnik kontrolka świeci tak jak powinna wskazuje wysokość biegu ale po przejechaniu ok 15 km zaczyna ona po prostu mrugać,jak zgaszę silnik i na nowo odpalę znów jest ok a jak przejadę ok 15 km znów mruga.....na postoju też mruga P,N,R,D....Nie znam się na samochodach za bardzo ale myślę ze bez przyczyna sama z siebie nie powinna mrugać....Auto chodzi bez problemu skrzynia zmienia,i redukuje biegi super nie ma żadnych objaw ze coś jest nie tak auto idzie jak petarda :)))) dlatego nie wiem co to może być.... wiem powinienem pojechać do serwisu ale narazie nie mam jak tego załatwić a nie wiem czy to coś poważnego.Proszę o pomoc,odpowiedz może ktoś wie jaka jest przyczyna . Dziękuję!

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Wszystko to wskazuje że uwaliła sie elektronika skrzyni lub samego wybieraka.Trzeba odczytać błędy bo wkrótce będzie za póżno i staniesz gdzieś w polach. Wszyscy zachwycają sie skrzyniami DSG ale to awaryjne podzespoły wiedzą o tym ci którzy je naprawiają.

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
Dziekuje za odpowiedz myślę ze w niedługim czasie skontaktuje się z serwisem....myśli pan ze to poważna usterka??

Z początku myślałem też ze to może być znak lub sygnał ze trzeba wymienić olej w skrzyni biegów.......bo ostatnio było ok 3 stopnie prawie przymrozek i było tak ze kontrolka zaczęła mrugać już wcześniej ok 8 km a potem jak się rozgrzał znów 15 km.......jest to prawdopodobne że może to być związane z olejem??

Ostatnia edycja:

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
Tak wiem będę musiał podjechać do serwisu podpiąć pod komputer żeby sprawdzili jaki jest błąd i co mu dolega.......może uda mi się jakoś na dniach to załatwić.problem w tym ze nie mam narazie czasu tego załatwić a nie wiem czy żona może z takim czymś jeździć :)auto jeździ idealnie ale czasem jak gdzieś jej stanie lub załączy się tryb awaryjny....

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
Witam wszystkich! chciałbym wrócić do tematu migającej kontrolki P,N,R,D... samochód już naprawiony.... byłem w serwisie vw i wymienili Mechatronikę DSG model 0AM 325 025 D może ktoś ma ten sam problem i nie wie co jest... wiec może to to samo....jeżeli komuś tym wpisem pomogę to super.pozdrawiam wszystkich.

Ostatnia edycja:

MarekNT

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowy Tomyśl
Witam wszystkich! chciałbym wrócić do tematu migającej kontrolki P,N,R,D... samochód już naprawiony.... byłem w serwisie vw i wymienili Mechatronikę DSG model 0AM 325 025 D może ktoś ma ten sam problem i nie wie co jest... wiec może to to samo....jeżeli komuś tym wpisem pomogę to super.pozdrawiam wszystkich.

Witam, mam taki sam przypadek . Jaki byl koszt tej naprawy jesli mozna wiedziec? Oraz jaki rocznik auta Pan posiada?

Ostatnia edycja:

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
witam rocznik auta to 2009r.z kosztem naprawy to musial bym fakture poszukac i zobaczyc,jutro jej poszukam...( tylko dodam ze mieszkam w holandi i naprawiam zawsze auto w serwisie vw bo tam go kupilem i zawsze wszystko bylo ok ) wiec cena moze sie roznic troche....

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
chcialem panu podac dokladna kwote naprawy tu w holandi ale niestety nie moge znalezsc faktur od auta bo to bylo w 2015 roku.... ale przypominam sobie ta naprawe i + - ja tu zaplacilem ok 900 euro...nie jest powiedziane ze po przeliczeniu na polskie pan tez tyle zaplaci w serwisie vw byc moze mniej w polskim servisie powiedza albo i byc moze ktos kto naprawia skrzynie automaty to zrobi to panu jeszcze taniej....pozdrawiam.

MarekNT

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowy Tomyśl
chcialem panu podac dokladna kwote naprawy tu w holandi ale niestety nie moge znalezsc faktur od auta bo to bylo w 2015 roku.... ale przypominam sobie ta naprawe i + - ja tu zaplacilem ok 900 euro...nie jest powiedziane ze po przeliczeniu na polskie pan tez tyle zaplaci w serwisie vw byc moze mniej w polskim servisie powiedza albo i byc moze ktos kto naprawia skrzynie automaty to zrobi to panu jeszcze taniej....pozdrawiam.

Witam. Dziekuje za informacje. Jutro pojade na sprawdzenie bledow. mialem malowany zderzak i wiadomo troche trzeba tych kostek odpiac i ta migajaca kontrolka zapaliła mi sie dopiero po odbiorze auta z warsztatu i myslalem ze to moze bedzie jakis błąd nie dopietej kostki itp. Ale wychodzi na to ze to jednak bedzie cos zwiazanego ze skrzynia, ogolnie nie moge sobie pozwolic na naprawe w wysokosci 4 tys. Zł bo dopiero 2 miesiace temu wlozylem w auto 3,6 tys i w sobote tak jak wspomnialem odebralem auto z lakierni takze 1100zl zaplacilem. A tu co cos zrobię to cos.nowego sie pojawia... masakra. Dam znac jak bede wiedziec cos więcej. Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
ok:)tak to bywa z autami same niespodzianki w niewlasciwym czasie..:))..ale jak ma Pan takie same obiawy jak u mnie to raczej to chyba nie o kostki chodzi moze akurat zbieg okolicznosci....dodam ze u mnie mimo mrugajacej kontrolki to auto normalnie sie zachowywalo jezdzilo super.. dlatego mysle ze moze niekoniecznie bedzie to koszt 4 tysi jak da pan do kumatego mechanika od automatow......servisy zawsze biora duzo wiecej....pozdrawiam i czekam na odpowiedz bo jestem.ciekaw jaka cena w polsce za to jest....pozdrawiam

MarekNT

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowy Tomyśl
ok:)tak to bywa z autami same niespodzianki w niewlasciwym czasie..:))..ale jak ma Pan takie same obiawy jak u mnie to raczej to chyba nie o kostki chodzi moze akurat zbieg okolicznosci....dodam ze u mnie mimo mrugajacej kontrolki to auto normalnie sie zachowywalo jezdzilo super.. dlatego mysle ze moze niekoniecznie bedzie to koszt 4 tysi jak da pan do kumatego mechanika od automatow......servisy zawsze biora duzo wiecej....pozdrawiam i czekam na odpowiedz bo jestem.ciekaw jaka cena w polsce za to jest....pozdrawiam

U mnie te nie ma zadnych objawów, kontrolka zaczyna dopiero migac po jakis 6-7km jazdy. A panu sama elektronike wymienili? Czy olej tez?

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
u mnie zaczynala mrygac potem tez ok 8 km wszczegolnosci jak bylo zimno z rana...z tego co pamietam to na fakturze bylo pare rzeczy mechatronika dsg cos jeszcze ale oleju chyba tam nie widzialem ale na 100% pewien nie jestem...

MarekNT

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowy Tomyśl
Witam. Czy Pan zalapal sie na jakas akcje serwisowa? W polsce w aso mechatronika kosztuje 4999zl plus koszty programowania i robocizny. W warsztatach zajmujacymi sie skrzyniami dsg Koszt regeneracji mechatroniki to okolo 3500-4000zl. Takze koszty wyzsze niz w Holandii. Moze jest Pan w stanie odnalezc fakture?

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
przykro mi ale przeszukalem caly dom i nic....pewnie przy porzadkach zostala wyrzucona przez przypadek....ale pytalem zony czy panieta koszt tej naprawy dsg to zona twierdzi ze na 99%byla to kwota 1200 euro bo zona zajmuje sie platnosciami wiec pamietala...przepraszam za bład z mojej strony piszac 900 euro....z tego co ja pamietam zadnej akcji servisowej nie bylo wtedy....ale byl pan dokladnie na sprawdzeniu przyczyny co tak naprawde jest do naprawy??u mnie wymieniali mechatrnike dsg tak tam bylo napisane i cos tam jeszcze ale juz nie pamietam co...

Ostatnia edycja:

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
niestety te skrzynie dsg sa super,fajnie sie na nich smiga,nie czuc zmiany biegow itd ale koszt naprawy tez jest wysoki... cos za cos...

MarekNT

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowy Tomyśl
No niestety, bedzie trzeba naprawic usterke i chuchac zeby ta sama usterka Tak szybko sie nie pojawila. A Pan ile tys km zrobił po wymianie mechatroniki?

Do góry Bottom