• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

peugeot 1.6 hdi twarda praca silnika

wojtekoslo

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
oslo
Jest common rail ale akurat w tym silniku pompę się ustawia na pin wiec nie wszystko jedno. Proponuje ponowne/dokladne sprawdzenie/ustawienie rozrządu.
ustawia się na pin ale jej wszystko jedno ona tylko pompuje cisnienie jak pompa wspomagania

tez kiedyś u nas nie dopatrzył podkładek i szarpał silnik . Jak by to był vw silnik z golfa tdi to bym powiedział że pompa przestawiona bo wtedy tak właśnie klekocze.Chyba bym wyjął wtryski i dał do spr na maszynę tam jest czujnik spalania stukowego w bloku może coś z nim nie tak .Wiem że po którymś tam roku w tych silnikach jest adaptacja wtrysków 2008 chyba .

Ostatnia edycja:

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Mylisz się. Nie jest jej wszystko jedno. Na jakimś szkoleniu mi mówili że jak ją bodajże o 180 stopni przekrecisz to beda cyrki.

A czy ktoś nadgorliwy nie czyścił może wtrysków szczotką na wiertarce?

A

Anonymous123

Mylisz się. Nie jest jej wszystko jedno. Na jakimś szkoleniu mi mówili że jak ją bodajże o 180 stopni przekrecisz to beda cyrki.
/QUOTE]

O ustawianiu pomp cr krążą wielkie mity, opini jest tyle ile ludzi. Ja staram się ustawiać na znaki, tam gdzie na pompie jest czujnik zawsze ustawiam na znaki. A powiedz co tam na tym szkoleniu konkretnie mówili? Bo dla mnie zasadniczo pompa to pompa. Daje ciśnienie i tyle

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Pamiętam, że wyskoczyłem do prowadzących z tekstem, że pompy w cr nie trzeba ustawiać a oni mi półtoragodzinny wykład walnęli nt właśnie silnika 1.6 HDi. Od tamtego czasu znaczę zawsze pompy CR

wojtekoslo

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
oslo
rozbierałem pompę cr zwykłe krzywki i tloczki jedynie co może być to początek tłocznia danej sekcji ale dobra ja się nie znam

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
A jaka Ty masz pewnosc ze nic sie na nich nie przestawilo po tym zerwanym rorzadzie skoro lancuszka nie dotykales? Ja wiem do czego sa mocowane wałki ale tak po bozemu to trzeba bylo dokladnie sprawdzic jak to wyglada i czy wszytsko jest ok.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Powiem tak , czy jest jakaś informacja i znaki na rozrządzie na pompach cr ? Tyle ze moze być jakaś synchronizacja pomiędzy wtłoczeniem przez tłoczki a otwarciem wtrysku, tego nie wiem bo pojemność listwy jest mała wiec na kompensacje pulsowania ciśnienia nie ma co liczyć więc możliwa jest jakaś zależność o której nie wiemy tzn. jej nie opisują . W dokumentacji powinno pisać gdzie są znaki do ustawiania pompy

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
zaraz, ja czegoś nie rozumiem, rozrząd się zerwał a łańcuszka nie dotykał? No o co tu chodzi?

A

Anonymous123

Bo tam chyba można zdjąć wałki nie zdejmując łańcucha. Zdejujesz, kladziez na stół i czekają na montaż. Osobiście nawet jakbym tak zrobił to sprawdził bym przed montażem czy jakieś jedno oczko nie zeskoczylo jednak składanie hdi po zerwanym rozrzadzie to niemal kapitalka, walki trzeba wziąć na dokładne oględziny wiec sądzę że takie nie były robione jak leżały spięte łańcuchem. I tak dziwne, że zawór nie został w tłoku, a skoro wałki nie były weryfikowane to być może i tlokow nikt nie oglądał a tam np zacisniety pierścień od uderzenia zaworu i rysuje sobie teraz ładnie gładź cylindra lub np nie zbiera dobrze oleju i jest twarda praca silnika

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
a, łapie o co kaman...to ciekawe, przecież jak zawór dostał to może być różnie, krzywe wałki, obsady wałków, wtryski wyciągane - ciekawe czy wszystkie podkładki zeszły z końcówkami...

Granpol

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Śląskie
Aż ciekaw jestem jak dalej ta sytuacja się rozwinie mamy podobny problem. A widzę że nawet bliskie okolice.

Odnośnie ustawienia pompy blokowanie jej ma znaczenie i uwaga większość myli ustawienie są dwa wpusty na blokowanie zawsze blokujemy na ten drugi otwór większy na pierwszym ustawieniu sa problemy z rozruchem kręci dłużej ale i tak zapali.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ustawienie pompy nie ma wiekszego znaczenia, na pulsacje cisnienia rowniez to to pompa z trzema tlokami, nijak nie da sie to synchronizowac z momentem wtrysku w silniku 4ro cylindrowym. Odpalac pownien na kazdym polozeniu tak samo.
Co do rozrzadu, jest pasek i lancuszek wiec samego lancuszka mozna nie ruszac ale po takim zdarzeniu dokladnie bym go zbadal, plus diagnostyka wtrysku, twarda praca moze pochodzic z duzego cisnienia na szynie

kryna

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
katowice
Panowie więc tak tłoki są w porządku zawory były uszkodzone 6 sztuk i 2 koniki , wałki oglądałem łańcuch też w porządku napięty ręce opadają

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
ale sprawdziłeś czy nie jest przestawiony łańcuszek? przy sześciu zaworach tylko dwie dźwigienki? obejrzałeś je dokładnie? A na kompie nic nie znalazłeś? A co z korekcją wtrysków?

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Jeśli chodzi o ustawienie pompy to z tego co wiem ustawia się na znaki tylko pompy cp1 i cp2 w celu zminimalizowania spadku ciśnienia podczas wtrysku paliwa, gdzieś w sieci jest artykuł na ten temat.

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Właśnie robiłem rozrzad w takim puszku. Tuż za kołem pasowym jest pierścień magnetyczny podobny jak w tylnych kołach abs. Czy był ściagany? Trzeba go nałożyć i ustawić podług wału korbowego inaczej silnik moze dostawać przedwczesny lub za późny wtrysk. Blokada w skrzynie wał w gmp a pierścien tuż na skraju ma owalne otwory i tylko jeden okrągły i ten właśnie musi sie pokrywac z otworem tuż za nim

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
To jest pierscien magnetyczny czujnika polozenia wału, nie wiem czy dobrze pamietam ale to integralna czesc z kolem zebatym wa.

A

Anonymous123

inaczej silnik moze dostawać przedwczesny lub za późny wtrysk.
Niesadze, bo hdi to dosyć mocno naszpikowany elektronika silnik i to nie jest pompa wtryskowa, że jak ustawisz tak będzie. Tu jest synchronizacja lub nie ma. Jeden obrót wału czyli ułamki sekund na rozruszniku i sterownik wie czy jest synchronizacja czy nie ma. System zero- jeden. Jest- nie ma. Jeśli nie ma to nie ma ciśnienia na szynie bo zawór po stronie niskiego ciśnienia nie puści na pompę a jak nie ma na szynie to i wtrysk nie otworzy. Nie wiem jaki to hdi bo nie ma symbolu. Osobiście walczę z 2.0 rhr i mam podobny problem, z tym ze ja przekladalem silnik a nie remontowalem. Pomiar cisnienia i podgląd parametrów bieżących powinien dużo wyjaśnić. Tego brakuje w tej dyskusji. Zaslep egr, podejrzyj przepływ powietrza na jałowym zadany i rzeczywisty to mozd coś z tego wywnioskujesz. Korekcje wtryskow jakie?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Znałem jednego co magnesem neodymowym z takiego pierścienia żebrał opiłki z wiadomym skutkiem .

Do góry Bottom